Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Sydgrönland på 8 dagar med svensktalande guide (4015)

Välkommen på en rundtur i det gröna och frodiga Sydgrönland – här möter du den dramatiska naturen, människorna som lever mitt i den och den fascinerande nordbohistorien. Här går fåren på de branta fjällsidorna, här finns säl, val och blåa isberg i fjorden. Du reser med flyg, med båt, går på väg och vandrar också lite i terräng. Allt i en bekväm takt och med svensktalande guide vid sidan.

Sydgrönland skiljer sig tydligt från resten av landet, klimatet är betydligt mildare, det ligger ingen is på havet om vintern men under försomrarna lyser fjordarna vita av packis. Här bedrivs fåravel och en del jordbruk. Landskapet präglas av höga fjäll kring de inre delarna av fjordarna och skärgård utanför kusten.
Här tog ett isländskt nybyggarsamhälle form kring år 1000 och lämningarna kan idag ses över hela Sydgrönland. Dagens gårdar är oftast placerade på samma platser som Nordbornas – det finns tydliga paralleller mellan deras och de nuvarande lantbrukspionjärernas projekt.
Det bästa exemplet på detta är den välmående byn Qassiarsuk vid Narsarsuaq – Qassiarsuk är byggt på ruinerna av den största nordbolokaliteten, Brattahlid – Erik Rödes egna gård och bosättningen runt den.

Igaliku, som ligger längst inne i fjorden och är känt för sina varma somrar, är en idyllisk by med 30-40 invånare som lever av fåravel. Den ligger som en vänlig grön oas i ett storslaget kargt fjällandskap. Mitt bland husen finns ruinerna av Gardar – för 900 år sedan biskopssäte i Europas västligaste stift.

Närmare kusten ligger Qaqortoq, som är Sydgrönlands största stad med 3 150 invånare och regionens administrativa centrum. Små och stora hus i glada färger klättrar på fjällsluttningarna omkring hamnen – en härlig syn från vattnet! Här finns flera skolor, lite industri, och även restaurang och pubar. Runtom i byn syns skulpturer och reliefer i sten från det nordiska konstprojektet Sten och Människa. Kring torget ligger ett välbevarat kvarter från kolonitiden.
Landskapet runt byn består av låga fjäll med en stor och många små sjöar – lätt och fin terräng för vandring.

Inte långt från Qaqortoq ligger Hvalsey Kyrkoruin, den bäst bevarade byggnaden från nordbotiden. Kyrkan byggdes runt år 1300 vid en av de tidigaste nordbogårdarna. I samma område hittar man Upernaviarsuk, här utbildas morgondagens fåravlare och här bedrivs försöksodling med träd och grödor.

När man befinner sig ute på fjordens vatten kan man ofta se att himlen är ljusare över inlandet. Det är ljusreflexerna från inlandsisen – och ibland kan man se den som ett vitt täcke ovanför fjälltopparna. En magisk syn!

 Resedatum (4015)
  2015:
23 - 30 juli (Bokning stängd)
 Pris per person (SEK)
  Del i dubbelrum: 27 495
Enkelrumstillägg: 3 785

Vi kan även försöka para ihop deltagare som önskar att dela rum med någon av samma kön.

OBS! Alla priser är dagsaktuella priser och kan komma att ändras. Redan bokade resor ändras dock normalt inte (se resevillkoren)

 Priset inkluderar
  • Flyg Köpenhamn- Narsarsuag t/r
• 2 nätter på Hotel Narsarsuaq (2 rum delar DU/WC)
• 2 nätter på Igaliku Country Hotel (delad DU/WC)
• 3 nätter på vandrarhem, Qaqortoq
• Transfer till/från flygplats, hamn och boende.
• Båtresa enligt program.
• Inträde till rekonstruktionerna vid Qassiarsuk / Brattahlid
• Inträde garveriet Great Greenland
• Båttur till Qooroq isfjord
• Helpension, utom lunch dag 1 och 8 samt middag dag 8. (måltid serveras på planet)
• Svensktalande guide
• Alla skatter och avgifter. 

Resan genomförs med minst 8 och max 12 deltagare

Program
Dag 1: Ankomst Narsarsuaq, båt till Qaqortoq.
Vi rekommenderar att ni är minst 2 timmar innan avgång på Köpenhamns flygplats. Incheckning är från terminal 2. Flyget lyfter kl 11.20 med ankomst till Narsarsuaq kl 12.10. Det är 4 tidzoner från Köpenhamn därav den korta tidsskillnaden. Det serveras en lätt måltid ombord. Vid ankomsten till Narsarsuaq möts du av färdledaren. Strax därefter går färden med båt till Qaqortoq.  Inkvartering och middag i Qaqortoq

Dag 2: Qaqortoq
På förmiddagen en rundtur i staden Qaqortoq: Vi ser det gamla stadscentrumet, museet, kyrkan, stenskulpturerna och livet som levs idag. Vi gör också ett besök i Great Greenlands garveri. Senare går vi tillsammans en tur i landskapet, målet väljer vi så det passar gruppen och vädret.

Dag 3: Qaqortoq
Denna dag finns möjlighet att köpa till en båtutflykt. Ett förslag kan vara en tur till de varma källorna på ön Uunartoq och till den gamla byn Alluitsoq/Lichtenau. Den som hellre vill stanna i stan, kan vandra på egen hand eller bara avnjuta Qaqortoqs charm.

Dag 4: Mot Igaliku med Hvalsey och Upernarviasuk
Vi åker båt mot Igaliku. På vägen besöker vi lantbruksförsöksstationen Upernaviarsuk och naturligtvis Hvalsey med den bäst bevarade nordbokyrkan vid foten av det 1000m höga Qaqortukulooq-fjället.

Dag 5: Igaliku
Vi börjar dagen med en rundvandring bland ruinerna av nordbotidens Gardar. Vi har hela dagen på oss att utforska området kring Igaliku. Här finns olika möjligheter för att vandra, både på väg och i fjäll.

Dag 6: Qooroq isfjord
Vi vandrar Kungsvägen från från Igaliku till Itilleq (bagaget transporteras åt oss). Från itilleq tar vi båten via Qooroq isfjord till Narsasuaq.

Dag 7. Qassiarsuk, Narsarsuaq.
Idag far vi rakt över fjorden till Qassiarsuk som kallades Brattalid på vikingarnas tid. Här möter vi en livlig lantbruksby med traktorer, hästar och fårhundar. Fåren går fritt uppe i fjällen under sommaren. Vi tittar på ruinerna av Erik Rödes kungsgård och på de rekonstruktioner, som uppförts på platsen.

Dag 8: Hemfärd
Flyget från Narsarsuaq går kl 15.20 med ankomst till Köpenhamn kl 23.50. Det brukar finnas möjlighet att checka in redan på morgonen och slippa bagaget. Förmiddagen är till fri disposition. Det finns möjlighet att besöka museet eller att ta en tur ner till de fantastiskt vackra klapperstensbankarna vid älven. Sedan är det dags att vinka farväl till Grönland för den här gången.

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 

 


Qassiarsuk Foto: Bengt Tydén


Bredefjord


Foto: Kevin O´Hara


Foto: Anders Ulrich la Cour Vahl