Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 

 

       

Islands gömda naturpärlor, 9 dagar (5903)

Följ med på en exklusiv buss- och vandringsresa med svensk- / engelsktalande guide. Vi reser längs västkusten till Vestfjordarna som är kända för sin otroliga natur med stora kontraster. Vi tar oss med båt till det obebodda och väglösa området Hornstrandir som fjällräven har gjort till sitt hem och vidare till Islands inland via Kjölurväg till Kerlingafjöll (Kärringsbergen) där vi stannar två nätter i ett sagolikt landskap bland bubblande svavelkällor och rykande landskap.

Varje dag under resan passar vi på att göra korta vandringar längs vägen. Två av dagarna gör vi heldagsvandringar, en på Hornstrandir och en i Kerlingafjöll. En unik äventyrsresa för alla naturälskare. Om du inte kan vandra längre sträckor finns det andra alternativ att välja istället de dagarna vi gör heldagsvandringar. Helpension ingår från dag 1 till dag 8. Boende varierar från hotell till gästhus både med och utan privata faciliteter. I Kerlingafjöll bor vi i flerbäddsrum.

 Resedatum (5903)
    2017: 1-9 juli

Min / max deltagare: 18 / 18

 Pris per person (SEK):
 
   
Pris per person i delat dubbelrum: 34950  
Enkelrumstillägg: 3550  

 Priset inkluderar
  • Flyg från Stockholm, Göteborg *), Köpenhamn eller Oslo
• 8 nätter på olika typ av boende (se programmet)
• 8 frukostar
• 8 luncher
• 9 middagar
• Busstur med "egen" buss med chaufför
• Svensktalande guide
• Lokal vandringsguide i Hornstrandir och Kerlingarfjöll
• Inträde till Blå Lagunen
• Alla skatter och avgifter

*) Flygtillägg från Göteborg

 Priset inkluderar inte
  • Res- och avbeställningsförsäkring.

Program

1 Juli: Ankomst 09:10 på Keflavik flygplats - Stykkisholmur
335 km 8 timmar
Gruppen hälsas välkommen och bussen kör utan större stopp till Snorrastadir gård som ligger ca. 15 mil, ca 2 timmar från flygplatsen.
På Snorrastadir blir det ett lunchstopp och dagens första vandring till Kratern Eldborg, som är 100 meter hög naturpärla, belägen mitt i ett lavafält. Uppe på Eldborgs topp ser ni närmaste omgivningen som domineras av höga berg som reser sig värdigt upp ur landskapet. Vandringen beräknas ta ca. 2 timmar. De som inte vill vandra har möjlighet att rida islandshäst (pristillägg) under tiden som de andra vandrar eller göra en kortare vandring i området.
Efter vandringen/ridningen kör vi vidare till Snaefellsnes halvön där den karaktäristiska vulkanen Snaefell med sin glaciär Snaefellsnesjökull ligger i en 1 446 meter hög glaciärtäckt stratovulkan. Den spelade en viktig roll i författarens Jules Vernes bok "Resan till Jordens Medelpunkt". Snæfellsjökull har haft minst tre utbrott under kvartärperioden. I den lilla fiskebyn Arnarstapi tar vi en liten vandringsled till Hellnar, ca 2 km. Den sägs vara en av de vackraste vandringslederna på Island. Fåglar i massor och fantastiska stenformationer i havet. Efter vandringen kör vi till byn Stykkisholmur där vi har middag och övernattar på två Gästhus Höfdabrekka och Baenir & Braud rum med delade dusch och WC.
Inkluderade måltider: lunch och middag

2 Juli - Båtresa till Vestfjordarna - Latrabjarg
250 km - 8 timmar
Passa på att ha handduk och badkläder i handbagaget samt något att dricka och stoppa i munnen i fall ni blir hungriga innan vi når fram till lunch eller middag.
Kl. 09:00 avgår vi med båt från Stykkisholmur över Breiðarfjörður som är fågelskådarnas paradis, där finns det störst chans att se havsörnen, kungen av isländska fåglar.
Vid 12:15 tiden anländer vi till “Brjanslaekur” där vi börjar med ett bad i en varm naturkälla och äter den matsäck vi har med oss.
Efter ett härligt bad åker vi vidare till Latrabjarg Europas största fågelberg med lunnefågel, sillgrisslor, spetsbergsgrisslor, tordmular, tretåig mås, stormfågel i en salig blandning. Vi gör 2 timmars stopp och ni vandrar fritt i området. Övernattning och middag på Fosshotel Patreksfjördur i rum med privat dusch och WC.
Inkluderade måltider: frukost, lunch och middag

3 Juli - Patreksfjördur - Isafjördur
200 km 8 timmar

Resan fortsätter norrut i Vestfjordarna. Vi kör förbi de små fiskebyarna Talknafjördur och Bildudalur och badar i en varm naturkälla som ligger i fjorden Reykjafjördur “Rökfjorden”. När vi har badat färdigt fortsätter vi vår resa hela vägen till vattenfallet Dynjandi. Dynjandi är ett 100 meter högt vattenfall i älven Dynjandisá. Vi vandrar ca 2 timmar längs vattenfallet och uppe på toppen får vi en fin utsikt över fjorden Arnarfjordur. På vägen till Isafjördur som är den största byn på Vestfjordarna med ca 3000 invånare gör vi ett kort stopp i lilla fiskebyn Flateyri. I Isafjördur övernattar vi i det Gamla Gästhuset i rum med delad dusch och WC och äter middag tillsammans på Braedraborg Café.
Inkluderade måltider: frukost, lunch och middag

4 Juli - En dag ägnad till den obefolkade och väglösa vildmarken Hornstrandir
06:00 - Busstransfer till hamnen och båten till Hornstrandir avgår kl. 07:00 - frukost ombord. Efter ca. 1 timme anländer vi till Stakkadalur som ligger i viken Adalvik. Vi gör en vandring som är på 3-4 i svårighetsgrad av 5 och är omkring 9 km. Vandringen räknas ta ca. 6 timmar i lugn takt. Höjden är ungefär 300 meter och vandringsled nästan hela vägen men ibland emellan blir det lite stenigt och på ett ställe tar vi oss även över en liten flod. Denna led är mycket vacker med panoramautsikt över hela fjordsystemet och angränsande vikar. Vi avslutar vår vandring i ödebyn Hesteyri,  där vi äter middag tillsammans innan det blir dags att ta båten tillbaka till Isafjördur. Området har mycket blommor eftersom det här inte finns några får som betar av markerna, vilket är ganska unikt på Island. Här finns även chans att få syn på fjällräv, ett band av ödegårdar och mängder av fåglar.
Obs! När vi har stiget av båten i Adalvik forsätter den vidare till Hesteyri. Ni som eventuellt bestämmer er för att hoppa över vandringen åker vidare med båten till Hesteyri och möter där de övriga på eftermiddagen när de anländer efter vandringen. Under tiden har ni egen tid att utforska området kring Hesteyri på egen hand. När alla är samlade på Hesteyri ca. kl. 16:00-17:00 äter vi middag tillsammans som serveras i det s.k. Läkarhuset som i dag har omvandlats till ett gästhus och restaurang.
19:00 kommer båten och hämtar upp oss och vi åker tillbaka till vårt övernattningsställe Gamla Gästhuset i Isafjördur. Resten av kvällen till egen förfoga.
Inkluderade måltider: frukost, lunch och middag

5 Juli - Strandir
09:00 när alla har ätit frukost och checkat ut fortsätter vi vår resa med en dag fylld med: en kort vandringstur, bad i en varm naturkälla och sägner om isländska trolldomar, häxor och spöken.
Isolationen på Västfjordarna, främst på Strandir, gjorde att tron på häxeri och trollkonster blev stark här. Västfjordarna råkade även illa ut under häxjakten som rådde under 1600-talet, något som återberättas på ett oförglömligt sätt med en visning i häxkonster och trolleri på Hólmavík. Vi besöker Museet av Isländsk trolldom och häxkraft och som erbjuder upplevelser och artefakter gjorda efter riktiga händelser som hände på Island för några hundra år sedan. Övernattning och middag i Holmaviksområdet.
Inkluderade måltider: frukost, lunch och middag

6 Juli - Kerlingafjöll (Kärringsbergen)
325 km

09:00 Vi kör ganska oavbrutet tills vi når inlandsvägen Kjalvegur som förbinder norr och söder. Mellan de två stora glaciärerna Langjökull och Hofsjökull ligger Hveravellir naturreservat ett av de sista stora vildmarkerna i Europa. Ett geotermiskt område med bubblande svavelpölar och naturbad där vi badar och eller tar en kort vandring i området.
Vidare till vårt övernattningsställe Kerlingarfjöll (Kärringsbergen) där vi bor två nätter i en gemensam sal med delad WC och dusch men med bäddade sängar.
Inkluderade måltider: frukost, lunch och middag

7 Juli - Kerlingarfjöll
Vi får en lokal vandringsguide med oss och vi vandrar hela dagen i ett sagolikt geotermiskt område med otroliga färger, bubblande svavelpölar och vackert landskap.
Inkluderade måltider: frukost, lunch och middag

8 Juli - Gyllene Cirkeln till Reykjavik
200 km

Vi åker mot det dånande och vackra Gullfoss, det gyllene vattenfallet och vidare till det geotermiska området Geysir med sprutande och bubblande varma källor. Vi fortsätter sedan till sjön Laugarvatn och Thingvellir nationalpark, platsen för världens äldsta parlament, som är med på UNESCO's världsarvslista. Ingången till Thingvellir är en promenad genom Almannagjáravinen. Här möts de europeiska och nordamerikanska plattorna. Nu idag driver de två kontinenterna isär och skapar Island, geologins yngsta land. Vår resa fortsätter till vårt boende Hotel Cabin i Reykjavik där vi övernattar en natt och innan vi checkar in gör vi en kort stadsrundtur. Middag på Hotellet
Inkluderade måltider: frukost, lunch och middag

9 Juli - Reykjavik på egen hand
Huvudstaden Reykjavik är världens nordligast belägna huvudstad. Staden bjuder på en del sevärdheter. Om man inte besöker museer och teatrar räcker det med att att vandra runt bland stadens sevärdheter under en dag. Vikingen Ingolfur Arnarson räknas som stadens första bosättare. Han kom seglande år 874 i sökande efter en boplats. Genom att slänga brädorna från högsätet på sitt fartyg i havet rådfrågade han gudarna om bästa plats att sätta upp sitt hus. De skulle styra dem till den utvalda platsen. Brädorna strandade mellan den lilla dammen Tjörnin och där idag gatorna Adalstraeti och Sudurgata möts. Han döpte platsen till Reykjavik eller "Rökviken" efter den rök som steg ur marken. En tillgång för den moderna människan skulle det senare visa sig. Ingolfur själv står som staty på en kulle nära Kulturhuset och blickar ut över staden. Reykjavik har inte alltid varit den stora stad den nu är. Inte förrän Islands Universitet byggdes i Reykjavik 1911 skedde en expansion. Vid självständigheten 1944 hade staden 45 000 invånare. Idag är staden full av aktiviteter av olika slag. Många får något visst i blicken när de tänker på stadens alla restauranger, pubar och diskon. Det byggs mycket i Reykjavik som därmed fortsätter att växa.

I "Stadens Hjärta" - Den Gamla Staden ligger flera av Reykjaviks historiska delar, äldsta bebyggelse och hamnen. I Tjörnin (dammen) mitt i den gamla stadsdelen kan man få se ett 40-tal olika fågelarter. De flesta är ganska orädda av sig. Vid dammens norra del ligger Stadshuset. En arkitektoniskt annorlunda byggnad uppförd 1992. Tag gärna en promenad runt Tjörn. På den västra stranden ligger många vackra gamla trähus och nära den östra ligger några av stadens äldsta byggnader. I hjärtat av stan vid torget Austurvöllur ligger Domkyrkan byggd 1796. och näst intill ligger Alltinget i ett hus uppfört 1881 där Islands parlament håller till. På Laekjargata ligger en byggnad som heter Stjornarradid, en av Reykjaviks äldsta byggnader som innehåller Presidentens och Premiärministerns ämbetsrum och snett bakom står statyn på Ingolfur Arnarsson. Nära stranden, på gatan Saebraut ligger Harpa Reykjaviks konserthus. Harpa är ritat av Henning Larsen Arkitekter i Danmark och isländska Batteríið i samarbete med konstnären Olafur Eliasson. Det är 43 meter högt. Huset är byggt i stål, med en fasad som består av omkring 10 000 oregelbundet formade prismaliknande fönster i olika färgnyanser.
Vidare längs Saebraut mitt emot där Frakkastigur nästan når havet, ligger Jon Gunnar Arnasons skultpur "Sun Craft" som är ett vikingaskepp i modern formgivning. En mycket annorlunda skapelse, väl värd att se. Islands officiella representationsbyggnad Höfdi-huset, når man om man promenerar österut från "Sun Craft". Det sattes på världskartan 1986 när de båda supermakternas ledare, USA:s president Ronald Reagan och Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov, möttes här. Huset ligger ensamt på ett fält med en vacker vy över berget Esja på andra sidan fjorden. Det sägs att huset är hemsökt av spöken från forntidens Island.

18:00 Till Blå Lagunen där vi badar och äter middag tillsammans. Efteråt till flygplatsen och avgång med flyg till Stockholm/Oslo/Köpenhamn/Göteborg efter midnatt
Inkluderade måltider: frukost och middag

Resten av kvällen till egen förfogande.


Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 

 

Klicka på bilderna för större version