Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 

 

       

Norges vackraste öar - med Anders Källgård, 8 dagar (9000)

Följ med på en resa mellan Tromsø och Bergen där vi färdas med olika båtar och besöker flera av Västnorges spännande öar. Vår färdledare på  enna resa är Anders Källgård, född 1958, läkare, författare och nesofil (ö-älskare). Han har skrivit om öar och ö-liv i tidskrifter, antologier och egna böcker. Han håller för närvarande på att slutföra boken om Norges öar.


Område vi passerar på väg mot Vega.

Färdledare Anders Källgård
Anders, född 1958, är läkare och författare. Han har skrivit om öar och ö-liv i tidskrifter, antologier och egna böcker. Hans utgivning omfattar böckerna "Myteristernas ättlingar" (1986, om Pitcairn), "Öar" (1994, om ö-resor och det ö-typiska, pocketutgåva 2004), "Öfolk, snöfolk och nomader" (1997, tillsammans med Sixten Haraldson), "På Pitcairn - återbesök i Polynesien" (2004), "Sveriges öar" (2005 & 2013), ”Danmarks, Färöarnas och Grönlands öar” (2009), "Till Sankt Helena - nesofilens resa till Napoleons sista ö" (2011) och ”Nära Nauru – varför vi behöver öar”. Han arbetar sedan 2014 med det stora bokprojektet ”Norges öar”, den boken kommer ut 2017 eller 2018.

Yrkeslivet delar Anders mellan läkararbete och skrivande. Han har rest flitigt - särskilt till öar, han kallar sig nesofil (ö-älskare) och har i boken "Öar" introducerat den klassiska ömänniskan Homo insularis, som har många goda egenskaper. Ibland har det gått att kombinera medicinska uppdrag med ö-resor, som i samband med hårinsamling på Atafu (1986), UNICEF-uppdrag på São Tomé (1991) och läkararbete på Pitcairn (1996), Gotland (2004 och 2012), Färöarna (2007) och norska öar (2016). Han har bevistat flera internationella ö-konferenser, och det var på en av dem, på Isle of Skye år 2000, som han fick syn på boken "The Scottish Islands - A Comprehensive Guide to Every Scottish Island" av Hamish Haswell-Smith - vilket inspirerade honom att ägna de kommande fem åren åt att försöka göra en liknande bok om svenska öar, tillsammans med illustratören Johnny Ahlborg. Resultatet blev den tjocka och omfattande boken "Sveriges öar" (2005, ny uppdaterad upplaga 2013), och ett av syftena med hans hemsida www.insula.se är att vara ett forum för uppdatering av texten i "Sveriges öar" och för utbyte av information om svenska och andra öar.

Medlemskap i reseföreningen Scandinavian Geographic Society - SGS
För att delta på denna resa måste du vara medlem i Scandinavian Geographic Society – SGS.
SGS är en reseförening som är öppen för alla intresserade. Föreningen har växt sakta men säkert genom att medlemmar har berättat för andra reseintresserade om föreningen och dess verksamhet. Mer än något annat är SGS en anspråkslös kamratförening för alla som älskar att resa, möta andra kulturer, uppleva djur och natur och som vill resa med omsorg och största möjliga hänsyn. Medlemskapet kostar 250 kr/år för huvudmedlem och 75 kr/år för familjemedlem. Grönlandsresor bjuder på medlemskapet första året!
Här kan du läsa mer om SGS.

 Resedatum (9000)
  2017: 20 augusti

Min / max deltagare: 18 / 46

 Pris från per person i del i dubbelrum / hytt: (SEK)
 
26 500:-
 

 Priset inkluderar
  • Övernattning del i dubbelrum / dubbelhytt enligt program (hotell och Hurtigruten) inklusive frukost
• 6 luncher och 7 middagar
• Utflykter enligt program
• Anders Källgård som färdledare, med ö-föredrag ombord på Hurtigruten
• ”Norges öar” - En bok av Anders Källgård
• Medlemskap första året i reseföreningen SGS
 Priset inkluderar inte
  • Res- och avbeställningsförsäkring.

Program
OBS!
Detta är endast en generell plan och programmet kan bl.a. behöva anpassas efter vädret.

Följande öar och ö-grupper planerar vi att stiga iland på och vi kommer att se många, många fler från fartygen:

SOMMARØY – redan innan vi går till sjöss gör vi en heldagsutflykt till numera broförsedda Sommarøy, som bjuder på ljuvliga vita sandstränder trots att vi befinner oss långt norr om polcirkeln. Den som följer med på vandringen uppför fjället Hillesøy får en spektakulär utsikt över ö-världen runt Tromsø. Ön Håja reser sig 486 meter rakt upp ur havet och har samma form som Ishavskatedralen i Tromsø.

LOFOTEN – ett vidunderligt vackert ö-landskap som nuförtiden till stor del binds ihop av många broar. Men en del ”riktiga öar” (utan bro) finns också kvar, påpekar Anders Källgård, som för övrigt håller med om att Lofoten trots sina broar är något av det vackraste han sett. Här får vi tillfälle till minst en utflykt.


Lofoten

LOVUND är en mycket liten och ganska isolerad ö som det gått ovanligt bra för, med laxodlingar och en fiskeindustri som varit mycket lönsam. Ingen avfolkning här inte, snarare tvärtom, med inflyttning av folk från många olika länder. Vi får lära oss mer om laxodling, en av Norges viktigaste inkomstkällor. För att komma hit måste vi lämna Hurtigruten.

TRÆNA är en av Anders Källgårds favoritöar, huvudö i en liten ö-kommun och som kämpar för överlevnad. Under senare år har musikfestivalen som anordnas varje sommar gjort Træna mer känd. Vi gör en dagsutflykt från Lovund till Træna och från Træna hoppas vi få möjlighet att göra en utflykt med båt över Polcirkeln till den lilla ön Selvær som definitivt är avfolkningsbygd. En vackrare båtresa är svår att tänka sig.


Selvær


Selvær

VEGA kommer vi till i samband med att vi återvänder till Hurtigruten. Vega-öarna är numera ett världsarv, och det märks att öborna är stolta över sin historia. Ejdermuseet är en självklarhet att besöka - än idag tillverkas dyra täcken med ejderdun från några av de mindre utöarna.


Vega

Programmet (som kan komma att ändras)

Dag 1 Ankomst till Tromsø Vi börjar med en stadsvandring i Tromsø som är Norges polarhuvudstad med eget polarinstitut. Från Tromsö startade flera polarexpeditioner och för er som vill, rekommenderar vi ett besök på det lilla men intressanta Polarmuseet vid hamnen. Här kan ni följa historien om Roald Amudsens strapatser och de hårda livsbetingelserna som rådde bland fångstmännen i Arktis. Ett annat museum "Polaria", vars arkitektur liknar en rad uppfläkta isflak, berättar mer om Arktisk natur- och djurliv. Ishavskatedralen (Tromsdalen Kirke) med sin vackra glasmosaik är kanske det mest kända landmärket, med namn efter dess karakteristiska arkitektur som associerar till is och fjäll. Världens nordligaste universitet samt de många turisterna som kommer hit ger Tromsø en levande och mångkulturell stämning och det råder ett rikt folkliv på stadens många restauranger och kaféer. På kvällen välkomstmiddag på hotellet. Övernattning i Tromsö.

Dag 2 Utflykt till Sommarøy Vi startar på morgonen med buss längs en 36 km lång väg genom vackra och allt vildare havs- och fjällandskap. Till slut kommer vi till Sommarøybron, som förbinder ön med grannön Kvaløya.
Efter en guidad promenad i byn äter vi lunch. På eftermiddagen vandrar vi uppför fjället Hillesøy, och får en spektakulär utsikt åt alla håll: Mot norr ser du alla de små öarna runt Tromsø. Håja är den högsta av dessa och höjer sig 486 meter rakt upp ur havet. Kanske lägger du märke till att den har samma form som Ishavskatedralen i Tromsø? Mot söder ser vi ända till fjället Kjølva, bortom Senjas branta kust. Österut, inåt landet, ser vi fjällen på Kvaløya, och västerut ser vi självaste Storhavet.
Sommarøys vita stränder är av riviera-standard, men vattentemperaturen är mindre inbjudande. Det finns ändå de som vågar ta sig ett dopp om sommaren. Det är dock mycket vanligare att ta långa, trevliga promenader längs stranden, plocka snäckor och bara njuta. Sent på eftermiddagen reser vi tillbaka till Tromsø. Kvällsmat i Tromsö.
Ombordstigning på Hurtigruten kring midnatt. Övernattning på MS Midnatsol.

Dag 3 Vesterålen och Lofoten Ombord på Hurtigruten och vi njuter av ögrupperna Vesterålen och Lofoten som står på dagens program. Risøyrenna byggdes speciellt för Hurtigruten, så att fartygen kunde gå i trafik mellan Harstad och Vesterålen. I Stokmarknes, där Hurtigruten grundades, ligger Hurtigrutenmuseet, med gratis entré för alla våra gäster. När vi fortsätter genom Raftsundet, som delar Vesterålen och Lofoten, gör kaptenen kanske en avstickare in i den spektakulära Trollfjorden, där de branta fjällväggarna nästan stryker fartygets sidor. Vi fortsätter till Svolvær som är Lofotens största samhälle. Utöver sin storslagna natur är Lofoten känd för det årliga skreifisket (vintertorsk) som startar i januari och pågår april månad ut. Vi lämnar Lofoten under kvällen och sätter kurs mot fastlandet. Helpension och övernattning ombord.

Dag 4 Polcirkeln, Sandnaessjön och Lovund Det är värt att gå upp tidigt denna morgon för att få med sig den vackra Helgelandskusten – med hundratals holmar, bördiga jordbruksområden och branta fjäll. Det finns många myter och legender om den här delen av kusten. När vi återigen korsar polcirkeln markeras detta med en smak av ”arktiska traditioner” på däck. Vi stiger av Hurtigruten i Sandnaessjön efter lunch (kl. 12.45) och beger oss till den spännande ön Lovund där vi övernattar. Innan den lokala färjan tar oss dit, har vi tid att strosa runt i den lilla staden. Båten lämnar Sandnessjøen kl. 16.30 och vi ankommer i Lovund 18.25, Middag & logi på Lovund Hotell.

Dag 5 Utflykt till de vackra öarna Træna och Selvær På förmiddagen guidad tur på Lovund, (inklusive besök på laxodling om möjligt). Efter lunch stiger vi ombord på en liten färja och åker från Lovund till Træna på en halvtimme. På Træna promenerar vi först med Anders och sedan på egen hand för att njuta av denna fina ö. Lokalbåt från Træna tar oss till Selvær 16.30-17.00 Promenad med Anders Källgård och utforska Selvær på egen hand. Efter detta, båttur tillbaka till Lovund. Middag och övernattning på Lovund.

Dag 6 Vegaöarna och Hurtigruten söderut Tillbaka till fastlandet med tidig morgonfärja. Vi anländer i Sandnaessjön vid niotiden och har tid till eget förfogande medan vi väntar på Hurtigrutbåten som anländer kl.12.45. Passa på och ät en lätt lunch på egen hand. När Hurtigrutens båt anländer checkar vi in ombord och följer sedan direkt vidare med på Hurtigrutens organiserade utflykt till Vegaöarna som står på Unescos världsarvslista. En tur ut i till Vegaöarna ger en spännande inblick i livet på öarna där man tidigare samlade ägg och dun. Utflykten börjar vid Sandnessjön och går genom öriket Vesteröyan innan vi kommer till fiskhamnen Nes, som ligger på huvudön Vega. Här går vi i land och besöker E-Huset. Ejdermuseet dokumenterar den enastående traditionen med ejdrarna som husdjur. Här får du en inblick i ejdrarnas landskap med sin spännande och färgrika arkitektur. Vi får också se en kort demonstration av dunrensning. På Nes finns det också ett kustkafé och en världsarvsutställning i en välbevarad byggnadsmiljö som utgör en vacker inramning för ejderns spännande historia. Efter besöket på Nes går turen genom Vegas skärgård till Brönnöysund, där vi går ombord på Hurtigruten. Middag och övernattning ombord.

Dag 7 Ombord på Hurtigruten med Trondheim och städerna längs kusten Dagens första stopp ger en möjlighet att utforska Trondheim. Med norska mått är Trondheim en storstad, men den har lyckats bevara småstadens charm och intimitet. Men Trondheim är också en stad full av kontraster! Här finns klosterruiner, imponerande träbyggnader, färgrika bryggor och den vackra stadsbron från 1861. Trondheim har även ett världsberömt forsknings- och utbildningscenter, moderna idrottsanläggningar, ett pulserande nattliv och ett stort serviceutbud. I Trondheim står även Nidarosdomen, Norges nationalhelgedom. Den mäktiga byggnaden med sina vackra detaljer och utsmyckningar uppfördes över Olav den Heliges grav och påbörjades redan 1070. Den som vill se den gotiska katedralen, som av många anses vara Norges vackraste kyrkobyggnad, kan ta en promenad hit för att beskåda utsikten och den imponerade fasaden. Domen är inte garanterat öppen men Hurtigruten arrangerar även guidade bussutflykter hit, de gäster kommer garanterat in i domen. utflykten kan bokas ombord på utflyktsreceptionen dagen innan.

Tillbaka på Hurtigruten passerar vi Munkholmen och Hitra, sedan korsar vi öppet hav på väg till rosornas stad Molde. Hurtigruten stannar även i Kristiansund, klippfiskens huvudstad och centrum sedan flera hundra år för export av denna saltade och torkade fisk, - en norsk specialitet – till resten av världen. Under natten görs en halvtimmes stopp i Ålesund. Helpension och övernattning ombord.

Dag 8 Fjordar, glaciär och Bergen där vår resa avslutas Koppla av och njut den sista dagen ombord. Innan vi når Bergen återstår ännu några sjömil av de fascinerande kustlandskapet. Se Nordfjorden under den mäktiga Jostedalsglaciären, inloppet till Sognefjorden och skärgården från Fedje och in till Bergen. Vi ser en modern internationell storstad omgiven av sju vackra fjäll, full av liv och rörelse samtidigt som mycket av historien och särdragen finns bevarade. Ett exempel är Fisketorget och kvarteret Bryggen som står på UNESCO:s lista över världskulturarv, med sina färggranna trähus ända från 1300-talet. Hurtigruten erbjuder en guidad stadsrundtur på två timmar. Ni som har tid innan hemresan kan boka in er på denna via utflyktsbokningen ombord. Turen går förbi vackra platser som bl.a. Nordneshalvön, Håkonshallen och Rosenkrantztornet, Mariakyrkan, Bergens hamn och det berömda Fisketorget. Guiden gör en kort vandring genom de gamla radhusen på Bryggen och förmedlarkunskap om stadens historia och utveckling från år 1070 när den grundades fram till idag.
Frukost och lunch ombord innan ankomst i Bergen.


Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 


Alla bilder fotograferade av Anders Källgård
Klicka på bilden för större version.


En av Norges absolut minsta öar med åretruntboende - Kjeungskjaer