Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Svalbard och Franz Josefs land med M/S Sea Spirit, 16 dagar (ARC-171508)

Denna kryssningsexpedition med vårt bekvämaste fartyg tar oss till den ryska högarktiska skärgården Franz Josef Land.

Följ med till en resa utöver det vanliga när vi färdas till den så historiskt intressanta ryska ögruppen Franz Josef Land. Här möts du av en arktisk natur med en säregen geologi och ett rikt djurliv. Här finns många isbjörnar, sjöfåglar och valrossar. Lämningarna efter de många arktiska expeditionerna är här välbevarade och vi ser många spår av historiska händelser.

Läs mer om skeppet M/S Sea Spirit som vi färdas med
M/S Sea Spirit

 Resedatum (ARC-171508)
  2017: 14 - 29 augusti

Resan genomförs vid minst 70 bokade resenärer.

 Pris (US$) per person:
 

Svitkategori

Pris  
Triple Classic *) 8995 US$  
Main Deck Suite *) 12395 US$  
Classic Suite *) 13095 US$  
Superior Suite *) 13295 US$  
Deluxe Suite 15195 US$  
Premium Suite 16495 US$  
Owners Suite 21795 US$  
   

*) Går att boka del i herr- respektive damhytt

Enkelhyttstillägg är 70% på Main Deck, Classic Suite och Superior Suite
Enkelhyttstillägget är 100% på Deluxe, Premium och Owner

Specialaktiviteter:
Kajakturer 595 US$
Photo workshop (ingår)

OBS! Om det lokala oljepriset står över 1150 US$ per ton så kan ett bränsletillägg på den faktiska kostnadsökningen påföras. Om detta sker så har resenären rätt att avboka turen utan några avgifter.

   

 Priset inkluderar
  • 1 hotellnatt i Longyearbyn innan avresa
• 14 nätter ombord på M/S Sea Spirit.
• Alla måltider under resan. (Ej dryck)
• Te och kaffe 24 tim om dygnet
• Erfaren expeditionsledare och kunniga guider och föreläsare.
• Föreläsningar på engelska ombord och iland.
• Dagliga utflykter med gummibåt (zodiac).
• En expeditionsparka / skaljacka
• Lån av gummistövlar att användas vid landstigningar
 Priset inkluderar inte
  • Flyg till och från Longyearbyn
• Den sedvanliga dricksen till båtens besättning
• Personliga utgifter i bar och shop
• Kostnader för visum samt gräns- och passavgifter
• Res- och avbeställningsförsäkring. (Krav att ha en försäkring som täcker hämtning i vildmarken)

Program
OBS!
Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och isförhållanden.

Dag 1
Välkommen till Longyearbyn, starten för vår expedition. Vill ni ha ett separat program för dagar innan eller efter kryssningen här så hjälper vi gärna till med det. Ett besök på Svalbardsmuseet är en bra start på detta arktiska äventyr. En hotellnatt är inkluderad i resans pris.

Dag 2
På eftermiddagen så seglar vi iväg och redan strax efter start så finns möjlighet att få syn på val.

Dag 3-4
De första två dagarna befinner vi oss till sjöss, men det innebär inte att tiden endast är en väntan på att vi ska komma fram till den ryska ögruppen. Ombord kommer vi att hålla föredrag om olika intressanta ämnen och på däck kan vi spana efter val och sjöfåglar och annat djurliv.

Dag 5-11
Vi anländer till den ryska ögruppen Frans Josef Land och börjar med ett stopp vid Alexandra Land där vi först måste klara av gränskontrollen. Vi får vara beredda på att den ryska byråkratin ibland kan dra ut på tiden.

De följande dagarna kommer vi att ägna åt att utforska denna skärgård med ånga öar som är så svåra att nå. Vi måste ha en flexibel attityd då vädret i dessa trakter kan växla många gånger per dag och i dessa områden så är det is- och väderförhållanden som styr. Säkerhet för våra passagerare är alltid något vi inte tummar på.

Exempel på platser vi kan komma att besöka:

Bell Island är namngiven efter det klockformade berget som dominerar ön och det har även blivet en symbol för hela ögruppen. Den namngavs av den brittiska Leigh Smith-expeditionen och vi kanske kan besöka det välbevarade huset som byggdes av expeditionsteamet 1880.

Vi hoppas att kunna utforska Cape Flora på Northbrook Island där Leigh Smith och hans manskap tillbringade 10 månader efter att deras ångfartyg Eira krossats av isen och sjönk nära kusten. Under 3 år - från 1894 till 1897 - så hade den brittiska expeditionen ledd av Frederick George Jackson sin bas här. Denna expedition gjorde ett gediget arbeta att utforska hela ögruppen. Cape Flora är också platsen där Jackson och Nansen möttes 17 juni 1896. Det finns flera minnesmärken som minner om dessa olika historiska händelser.

Utöver historiska händelser så är Cape Flora berömt för sin tjocka röda, gröna och gula mossa. De branta klipporna på den södra delen är hem för stora fågelkolonier och fjällrävar patrullerar ofta området eter ungar och ägg.

Vi gör kanske ett besök vid den övergivna polarbasen Tikhaya Bay på Hooker Island. Basen var i drift 1929-1959. Det var Sovjets första forskningsstation och den nordligaste i hela världen. Den är fortfarande i gott skick.

Om vi lyckas landstiga i Alger Island så fortsätter vi att utforska historier av de tidigare utforskarna av Arktis. Vi planerar ett besök till platsen som A. Baldvin hade som bas för den amerikanska arktiska expedition han ledde. Om vädret tillåter gör vi även en zodiactur bland drivande isberg. Här är det även tämligen goda chanser att stöta på isbjörn.

Cape Tegetthoff på Hall Island är ett favoritställe för fotografer. Höga klippor som påminner om en hajfena sticker upp ur havet. Vi planerar att göra en landning vid udden för att se lämningarna av de träkonstruktioner som byggdes av den amerikanska Wellman-expeditionen 1898-1899 i sitt försök att nå nordpolen. Här stöter vi också ofta på isbjörn.

På den sydligaste punkten av Wilczek Island finns det en ensam grav där maskinisten Otto Krisch lligger begraven. Otto var medlem i den Österrikisk-Ungerska Nordpolsexpedition med Payer and Weyprecht. Expeditionen misslyckades att nå nordpolen men hittade av misstag dessa okända öar som de namngav Franz Josef Land.

Vid Cape Heller på Wilczek Land så finns kvarlämningar av Wellman Expeditionens förråd. Under 1898 två medlemmar i expeditionen stannade för att säkra basen. En av dem dog 1899 och begravdes. Som på de flesta ställen i Franz Josef Land så finns det stora chanser att se isbjörn och andra djur vid våra landningar.

Om vi lyckas ta oss till Cape Fligely på Rudolf Island så är vi på den nordligaste punkt som denna expedition tar oss. Det finns några historiska kors, glaciärlandskap och platser med ismåsar.

Vid Stolichki och Appolonova hoppas vi att få se en hel del valrossar. Det finns här normal uppemot 600 st vilket är unikt. Vi gör zodiacturer i området och valrossarna kommer ofta upp nära båten. Även i detta området finns det en hel del ismåsar.

Cape Norway vid Jackson Island är den plats där Fritjof Nansen och Hjalmar Johansen övervintrade 1895-1896 efter deras misslyckade försök att nå nordpolen. Deras stuga finns fortfarande kvar. Förutom isbjörnar så hoppas vi här även att få syn på vitval och narval.

Champ tycker många är den vackraste av öarna. Landskapet är magnifikt på de isbeklädda bergen, som är de högsta i ögruppen, så finner tusentals fåglar sitt härbärge. Röd, gul och grön mossa ger en skön dramatisk kontrast mot den vita och blå bakgrunden av glaciärer. Här på Champ så ser vi också ett unikt naturfenomen, stenar i regelbunden sfärisk form i storlekar från 3 mm till 3 m.

  

Dag 12-13
Till sjöss på väg tillbaka till Svalbard så har vi föreläsningar och går igenom vad vi nyss upplevt. Vi spanar efter val och sjöfågel.


Stormfågel
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Dag 14-15
Under två dagar utforskar vi Spetsbergen. Vilka ställen vi kommer att besöka bestäms under resan men det kan t.ex. bli Ny Ålesund, Krossfjorden, 14de Juliglaciären, Signehamna, Lillehoekbreen, St. Jonsfjorden och Alkehornet.

 


Ny-Ålesund med masten som användes vid expeditionerna med luftskepp till nordpolen
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Krossfjorden
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


En isbjörnshona kalasar tillsammans med sin unge på en valross
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Valrossar är sociala djur som trivs tillsammans
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Valrossar

Dag 16
Vi kommer tillbaka till Longyearbyn, Spetsbergens administrativa centrum, strax efter midnatt men vi sover ut och checkar ut först efter frukost.

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

Visuminformation
Här följer den informationen som rederiet Poseidon Expeditions ger ut angående visum till den ryska ögruppen Franz Josef Land.

Please familiarize yourselves with the official statement regarding the visa procedures for the voyages Spitsbergen – Franz Josef Land – Spitsbergen. We have thoroughly worked through all the details of the procedure to simplify Russian visa issue during the expedition cruise. Please find the details below.

Obtaining the Russian visa in advance at the Consulate of Russian Federation in the home country of a traveller. More details are published on the official web site of Consulate Department of the Russian Ministry of Foreign Affairs

(https://visa.kdmid.ru/PetitionChoice.aspx).

2) There is a Special Guideline for all Russian Consulates issued by the Russian Ministry of Foreign Affairs that allows simplified procedures of visa issue for travelers to Franz Josef Land. Poseidon Expeditions provides Letters of Invitation for all the passengers booked for Spitsbergen – Franz Josef Land – Spitsbergen expedition voyages.

It is strongly recommended to contact us in case of any issues with visa procedure so that we could provide timely support and assistance on the matter.

Please review all the information and let us know if you have any questions. We will be pleased to assist you.

Sincerely,

Poseidon Expeditions Team

 

 

   
 


Alla turer med Sea Spirit till Svalbard

Visuminformation - Viktigt!

Läs mer om Sea Spirit


Resrutt (Klicka för stor bild)


Knölval simmar bredvid båten
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

 


Gamla valben som börjar bli ett med naturen
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Blommor (knoppbräcka) mellan stenarna
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor