Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 

 

       

Sydatlantens fantastiska djurliv med M/S Fram -  18 dagar (CENFRWOR1705)

Följ med på äventyr i de Antarktiska områdena! Pingviner, sälar, valar och albatrosser är några av de mest kända invånarna på dessa breddgrader. En specialresa där vi kommer till det fantastiska Sydgeorgien men även besöker Falklandsöarna och området kring Antarktiska halvön. Alla platser har ett oerhört rikt djurliv och på Sydgeorgien så är de nyfikna och visar ingen som helst rädsla för oss. Landskap med skarpa höga berg med dalarna täckta av glaciärer. Resan avslutas i Eldslandet i Sydligaste Patagonien där vi inkluderar ett flyg till Buenos Aires.

Omgjord resrutt - nu med Antarktiska halvön!

Så här beskriver Mikael på Grönlandsresor denna resa:
På den här resan kommer vi till fascinerande platser, unika på vår jord. Här är naturen och djurlivet helt fantastiskt. Jag brukar undvika för mycket superlativ, men här kan jag inte låta bli.

Falklandsöarna finns det ett mycket rikt fågelliv, med gäss, olika sjöfåglar som albatross och labb bl.a., småfåglar, vadare, gamar, rovfåglar olika caracaror och naturligtvis pingviner bl.a. magellan, åsne och de tuffa klipphopparna. Vi besöker även huvudstaden Stanley.

På de resor jag gjort till de Antarktiska områdena så har alltid Sydgeorgien varit den absolut största favoriten. Detta är en helt magisk plats! Sydgeorgien ligger innanför den Antarktiska konvergensen, den kallvattenström som är den biologiska gränsen till Antarktis. Här tonar berg upp sig till uppemot 3000 möh direkt från havet och mellan topparna ligger glaciärer, vilket ger verkligen ett hänförande intryck. Här är djurlivet utan dess like och djuren här är inte rädda för oss människor, snarare nyfikna. Här finns det kolonier med uppemot en halv miljon kungspingviner, det finns pälssälar och elefantsälar (sjöelefanter. Det är fascinerande att se hanarna på 4-5 ton serva sitt harem av uppemot 50 honor och samtidigt försvara det mot andra hanar som patrullerar i utkanten och försöker komma åt en hona. De ryker ihop i våldsamma slagsmål där då uppemot 10 ton späck kolliderar. Man kan tycka att honorna här är utsatta men de pockar faktiskt på att få hannens uppmärksamhet. De unga kutarna (sälungar) är mycket nyfikna på oss och kommer gärna fram för att få uppmärksamhet.


En elefantsälskut tittar nyfiket på en av oss
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Färdplan
Dag 1: Montevideo
Dag 2-4: Till sjöss
Dag 5: Falklandsöarna
Dag 6: Falklandsöarna och huvudstaden Port Stanley
Dag 7-8: Till sjöss
Dag 9-11: Sydgeorgien
Dag 12: Till sjöss
Dag 13-15: Antarktis
Dag 16-17: Till sjöss
Dag 18: Ushuaia (plus flyg till Buenos Aires)

Färdplanen är endast en planerad rutt och kan pga is- och väderförhållanden och andra skäl komma att ändras. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition.

Läs mer om båten vi färdas med: Fartygsinformation M/S Fram

 Datum (CENFRWOR1705)
  2017: 29 okt - 15 nov
 Pris per person i dubbelhytt: (SEK)
 

OBS! Hurtigruten har ett flexibelt prissystem. Priser kan ändras före bokning. Gällande pris erhålles vid bokning. Här nedan visas priset ett visst datum. Kontakta oss för att få gällande pris.

Priser uppdaterade 170202

Hyttkategori Pris
Insideshytt I2 56619
Insideshytt FJ (begränsad utsikt) 61920
Utsideshytt N2: 67614
Utsideshytt Arctic Superior U2 74653
Utsideshytt Arctic Superior F2 85290
Expedition Suite M2 Fullbokat!
Expedition Grand Suite MG 115986
 

 Priset inkluderar
  • Hurtigruten Expeditionskryssning i vald hyttkategori med helpension
• Flyg Ushuaia - Buenos Aires efter kryssningen
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Ilandstigningar med polarcirkelbåtar och aktiviteter ombord och till lands.
• Erfaret expeditionsteam som håller föredrag samt deltar på ilandstigningar och aktiviteter ombord
• Kaffe och te ombord
• Sviterna inkluderar ett antal tillägg, t.ex. måltidsdryck och välkomstgåva
 Priset inkluderar inte
  • Rese- eller avbeställningsförsäkring.
• Flyg annat än Ushuaia - Buenos Aires

Program
(Vissa bilder på denna sida är klickbara för att få se de i större version)

Dag 1: Montevideo, Uruguays huvudstad
I huvudstaden Montevideo bor ca 1,3 miljoner vilket utgör ungefär en tredjedel av invånarna i Uruguay. Stadens grundades 1726 för sitt fina läge vid Rio de la Platas mynning och blev huvudstad 1828 när Uruguay blev självständigt. Sen kväll seglar vi iväg med Fram.

Dag 2-4: Till sjöss mot Falklandsöarna
Om man ser att det är en del dagar till sjöss så finns risken att någon kan finna det som tid som går till spillo, men så är inte fallet. När vi är till sjöss så finns det mycket intressanta och underhållande föredrag, vi spanar efter val och späckhuggare och att stå på däck och följa flockarna med brokpetreller som följer oss är riktigt meditativt.

 
Man kan stå länge på däck och fascineras av hur brokepetrellerna seglar fram och tillbaka i stora flockar.
Filmat av Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Dag 5: Falklandsöarnas naturliv
Idag kommer vi förhoppningsvis träffa på ett stort antal olika fåglar. Pingviner, både klipphoppare och åsnepingviner har vi stora chanser att få se, gäss, gamar, rovfåglar (caracara), albatrosser, småfåglar.

Dag 6: Falklandsöarnas huvudstad Port Stanley
Falklandsöarna består av två huvudöar och ca 700 mindre öar och har ca 3000 invånare. Huvudstaden är inte speciellt stor och du hinner med att se stadens butiker och pubar som alla ligger i närheten av hamnen.

Dag 7-8: Till sjöss på väg mot Sydgeorgien


Vi kan ligga i den varma bubbelpolen på däck och titta på albatrosser som seglar förbi i solnedgången. Det finns även ett gym med pingisbord där vi kan försöka bli av med de kalorier vi samlar på oss av den goda maten vi blir serverade.

Dag 9: Sydgeorgien
De närmaste dagarna ska i utforska det fantastiska Sydgeorgien.


Golden Harbour, foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Landskapet består av höga ber uppemot 3000 meter med glaciärer. Nedanför trängs hundra tusentals pingviner, sälar, jättestormfåglar och albatrosser.


Tre pälssälar som poserar med elefantsälar i bakgrunden. Foto Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Pälssälarna har något som andra sälar saknar, knän. Detta medför att de inte alls är lika klumpiga på land som man annars tror att en säl ska vara. De kan komma upp i en häpnande fart av 40 km i timmen!


Från St Andrews, foto Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Elefantsälskutar (ungar) gillar att gotta sig i färskvattnet från glaciärälven och kungspingvinerna trängs på land.


Elefantsälshanne, foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

På bilden ovan ser man varför de kallas elefantsälar. Det är inte bara storleken på 4-5 ton, utan även den snabel som de har. Här skulle man kunna tro att det är en elefant där snabeln går vidare på djurets högra sida. Eller hur?

På bilden kan man se hur tungt djuret är och hur ansträngande det är att plöja fram i gruset uppe på land.


Elefantsälshanne Foto Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Elefantsälshona med kut, Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Elefantsälarna (sjöelefanter) samlas i harem på uppemot 50 honor som är mottagliga för hanens uppvaktningar även fast deras kut fortfarande är med dem.

 
Filmat av Mikael Grönvik, Grönlandsresor på Golden Harbour

På filmen här ovan så ser man hur en kut vill ha uppmärksamhet, men de som fotograferar är mer fokuserade på en annan aktivitet. Skruva upp ljudet så hör ni det karaktäristiska gurglande ljudet som hörs långvida.

 
Filmat av Mikael Grönvik, Grönlandsresor på Salisbury Plain

På filmen här ovan så ser vi en hane som uppvaktar en hona och där en annan hane i utkanten försöker smyga sig närmare när uppmärksamheten inte är på honom. Under tiden spatserar ett gäng kungspingviner förbi och en annan hona kallar på uppmärksamhet.

Dag 10: Sydgeorgien
Vi fortsätter att utforska Sydgeorgien och ett djur som är mycket typiskt för Sydgeorgien är kungspingvinen. De ser ut som kejsarpingvinen men är något mindre. Ungarna däremot skiljer sig markant åt från kejsarpingvinerna då de är brunt fluffiga medan kejsarpingvinens ungar är silverfluffiga.


Kungspingvin på Salisbury Plain, Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Ett gäng ungdomar på Salisbury Plain. Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Ett gäng kungspingviner väntar på att deras partner ska komma. Det ser ut som om de format sig till en pil för att hjälpa till med navigeringen. Det ser ut som om det är killen till vänster som ger order. :-)


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

När de återförenas så hälsar de på varandra.


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Pingviner gillar att stå i kö. Här har en fotograf ställt sig bakom sitt stativ men kungspingvinerna radar upp sig i led bakom honom.


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Kungspingviner navigerar runt bland sälarna

Dag 11: Sydgeorgien


Grytviken, Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Det fanns tidigare ett antal valfångstsamhällen som t.ex. Grytviken fick sitt namn av Johan Gunnar Andersson som var med på Otto Nordenskjölds Antarktisexpedition 1902 som var Sveriges första. Den fick namnet då de hittade en massa sälgrytor som engelsmän och amerikanare lämnat efter sig. Orten Grytviken grundades senare 16 nov 1904 av norske Carl Anton Larsen som även han var med på Otto Nordenskjölds expedition som kapten. I kyrkan hittar ni en byst av honom.


Byst av kapten Larsen, grundare av Grytviken. Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Upptäcksresaren Ernest Shakleton förliste med sitt skepp Endurance vid Elefantön och lämnade där 22 man ur sin besättning som fick övervintra under två uppochnervända livbåtar. Shackleton tog med sig fem man i en öppen livbåt tog sig till Sydgeorgien över 100 mil bort. Vandrade sedan över berg och glaciärer till andra sidan där han kom till Grytviken och kunde där begära hjälp. Två expeditioner misslyckades men den tredje expeditionen lyckades rädda alla de andra 22 männen efter 4 vintermånader.


Ernest Shackletons grav i Grytviken, Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Shackleton dog senare under en annan expedition och begravdes här i Grytviken.


Golden Harbour landing. Foto Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Det kan vara trångt med plats att komma iland med så mycket djur.


Macaronipingviner och gäspande elefantsäl vid Cooper Bay. Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Kejsarskarvar vid Cooper Bay, Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Jättestormfågel. Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Dag 12: Till sjöss


Späckhuggare och brokpetrell. Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Till sjöss på väg mot Falklandsöarna så spanar vi efter val och sjöfåglar och lyssnar på intressanta föredrag.


Albatros, Foto: Mikael Grönvik Grönlandsresor

Dag 13-15: Antarktis
Vi befinner oss dessa dagar i området runt Antarktiska halvön

Dag 16-17: Till sjöss
Vi fortsätter vår färd över Drakepassagen mot världens ände - Eldslandet. 

Dag 18: Ushuaia
Vi avslutar vår båtresa i Argentinas sydligaste stad, Ushuaia på Eldslandet i sydligaste Patagonien. Här väntar ett chartrat flygplan som tar oss till Argentinas huvudstad Buenos Aires där vår resa avslutas.

Resevillkor


   
 


Fartygsinformation M/S Fram

Alla turer med Fram i Antarktiska områdena 2017/2018Två elefantsälar som brakar ihop i kampen om reviren


Macaronipingvin och gulnäbbad slidnäbb


Sotalbatros