Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företagsresor »
 
Events »
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 

 Utflykter med Hurtigruten - Sydgående rutt

Nedan hittar ni de utflykter som går att göra med Hurtigrutens sydgående rutt från Kirkenes till Bergen.

8A Frukost på Nordkap
Nordkapsplatån reser sig 307 meter över Norra ishavet, och stämningen på morgonen här är helt unik. På Europas nordligaste plats avnjuter vi en god frukost och ser den imponerade panoramafilmen som visar Nordkap och regionen under de fyra årstiderna. På vägen tillbaka till Honningsvåg gör vi ett kort besök hos en samisk familj. Från Honningsvåg kör vi genom en underjordisk tunnel till fastlandet. Vi fortsätter längs den vackra Porsangerfjorden och vidare upp på Finnmarksvidderna innan vi tar oss ner till kusten. I Hammerfest, världens nordligaste stad, går vi ombord på vårt fartyg igen.
Pris: 1703 SEK per person.
Varaktighet: 6 tim.
Datum: 08.05 - 07.10.

8B Världens nordligaste stad, Hammerfest
Vårt första stopp gör vi vid Meridianpelaren, som finns med på UNESCO:s lista över världskulturarv. Meridianpelaren symboliserar den första officiella mätningen av jordens form och storlek. Härifrån har vi en magnifik utsikt över Melköya och Snöhvit. Staden har också en lång energihistoria och var den första i Nordeuropa som fick elektrisk gatubelysning, år 1891. På vägen till fjället Salen berättar guiden om jakt- och fiskekulturen, pomorhandeln, krigshistorien och den samiska kulturen. Från fjället har vi en fantastisk utsikt över staden och Hurtigruten. På väg tillbaka till kajen passerar vi även Hammerfest kyrka med sin unika arkitektur inspirerad av ställningarna som används vid torkning av fisk.
Pris: 385 SEK per person.
Varaktighet: 1 tim.
Datum: 01.01 - 15.03, 01.05 - 15.09, 01.11 - 31.12.

8C Midnattskonsert i Ishavskatedralen
Kyrkan är utsmyckad med Europas största glasmosaik, som är rik på färger och symboler. Medan stearinljusen brinner fylls den ståtliga kyrkan av vackra toner från norsk folkmusik, klassiska melodier samt psalmer och visor. Akustiken ger dig en unik musikupplevelse. Detta är en stämningsfull och perfekt avslutning på dagen!
Pris: 582 SEK per person.
Varaktighet: 1 t 15 min.
Datum: 01.01 - 31.12.

8F Snöskotertur i polarnatten
Vi gör flera stopp på vägen och hoppas självklart att få se detta arktiska ljusfenomen. På vintern är det det arktiska ljuset som präglar det mesta av dygnet, och då är det lika naturligt för lokalbefolkningen att ta sig fram med snöskoter i naturen på natten som på dagen. Detta är en spännande och annorlunda upplevelse! Våra erfarna guider ger dig säkerhetsinstruktioner och körutbildning innan vi åker iväg in i den vita öknen på våra snöskotrar. På vägen tar vi en paus med varm dryck runt lägerelden i en kåta. Vi fortsätter med buss den sista delen av turen, och på vägen berättar guiden om livet på kusten. När vi kommer till Kjöllefjord går vi ombord på vårt fartyg igen.
Pris: 3286 SEK per person.
Varaktighet: 2 t 30 min.
Datum: 15.12 - 10.05.

8G Vandring i Hammerfest, världens nordligaste stad
Vi följer Gammalveien som anlades som promenadväg redan 1896-1898. Detta är en fantastiskt sätt att uppleva Hammerfest på. Längs vägen passerar vi kyrkan och du får med dig flera av stadens bästa utsiktspunkter. Stigningen mot toppen är ganska brant och det krävs att man är i god form. Väl uppe belönas man med en storslagen utsikt mot Melkøya, Sørøya och Seiland. Turen går vidare förbi Hammerfests enda skog, Jansvannskogen, och till stadsfjället Salen, där vi kan njuta av utsikten över staden och Hurtigruten, innan vi tar Sikksakkveien nedför fjällsidan och tillbaka till båten.
Pris: 538 SEK per person.
Varaktighet: 1 timme och 30 minuter.
Datum: 08.06 – 07.11.

8H Ett liv i isen – vintervandring i Hammerfest
Ett av polarhistorians stora namn är Adolf Henrik Lindstrøm från Hammerfest. Han deltog i alla viktiga expeditioner som gjorde Norge till en polarnation. Lindstrøm tjänstgjorde som kock på både Nansens, Amundsens och Sverdrups expeditioner, och både till Nord- och Sydpolen. Han korsade Nordvästpassagen och rundade den amerikanska kontinenten och är den norrman som har längst tjänstgöringstid i Arktis och Antarktis av alla någonsin. Gruppen tar buss från Hurtigruten till Framheim på Salen. När vi har fått på oss varma kläder genomför vi en expedition till fots upp till toppen av Salenfjället. Här får man verkligen känna hur det är att färdas i Arktis på vintern. Vi passerar toppflaggan innan vi vänder åter. Väl nere i Framheim igen blir det provsmakning av Lindstrøms favoritrecept.
Pris: 758 SEK per person.
Varaktighet: 1 timme och 45 minuter.
Datum: 08.11 – 22.03.

9A En smak av Vesterålen
Vi börjar med en kort sightseeing genom Harstads gator innan vi kör vidare till Trondeneshalvön. Här besöker vi den vackra medeltidskyrkan, Trondenes kyrka, som är en av Norges främsta kulturminnen. På Trondenes Historiske Senter finns en spännande utställning med ljud, lukt och originalföremål som ger dig en inblick i regionens dramatiska historia. I utställningen vandrar vi genom vikingatiden och medeltiden under bra och dåliga perioder och ända fram till i dag. Här finns också en fin museibutik. Vi kör vidare över Hinnöya, där vi får njuta av vackra fjordar, branta fjäll och frodiga, stora lantbruksområden. Vi korsar Gullesfjorden med färja, och under resan serveras det kaffe eller te och fantastisk goda hemlagade kakor. Vi fortsätter vår resa längs Sigerfjorden. På Sortland, centrum i den idylliska ögruppen Vesterålen, går vi på Hurtigruten igen.
Pris: 857 SEK per person.
Varaktighet: 4 t 15 min.
Datum: 01.01 – 31.12.

9B Lofoten
Så tidigt som på 1000-talet växte den första nordnorska staden Vågar fram. Här skedde all handel med torrfisk som såldes till stora delar av Europa och som stod för merparten av landets exportintäkter. I dag förknippas Lofoten först och främst med branta fjäll och pittoreska fiskelägen, men Lofoten är så mycket mer. Här finns det lugna vikar, vita sandstränder, fjordar och stora, gröna lantbruksområden. Den vackra naturen och det kolossala torskfisket lockade till sig konstnärer från både Norge och utlandet. I Henningsvär besöker vi Galleri Lofotens Hus, där de största lofotskonstnärerna är representerade med tavlor över Lofoten och Lofotsfisket. Vi får också se en multimedieshow som skildrar ögruppens unika skönhet och vildhet genom alla årstider. Så sätt dig tillrätta och njut av resan tillsammans med våra guider.
Pris: 868 SEK per person.
Varaktighet: 3 tim.
Datum: 01.04 - 31.08.

9C Havsörnssafari
Längst in i den trånga Trollfjorden vänder Hurtigruten, en imponerande syn som vi skådar från båten. Från Trollfjorden startar örnsafarin. För att locka till oss fåglarna kastar vi ut fisk. Först kommer måsarna, som äter fisken direkt ur handen. Vi går vidare genom ett trångt sund med branta fjäll. Det är här havsörnarna bor, och nu kommer de flygande för de vill också vara med på festen. Örnarna cirklar några varv runt båten innan de dyker ner och tar den fisk som vi har kastat ut. Det är så nära, så vilt och så unikt att några ibland glömmer att fotografera skådespelet. Om vi har tur får vi sällskap av flera majestätiska fåglar på en och samma resa. Därefter sätter vi kurs mot Lofotens huvudstad, Svolvär. På mindre än två timmar har du fått uppleva fåglarnas konung på ett sätt som du kommer att komma ihåg resten av livet. Kan kombineras med utflykt 9B, Lofoten
Pris: 1088 SEK per person.
Varaktighet: 2 tim.
Datum: 24.03 - 15.10.

9D Lofoten till häst
Välkommen till Hov Hestegård på Gimsöy i Lofoten och en guidad ridtur med islandshästar i storslagen Lofotnatur. Vi hämtar dig i Svolvär tidigt på kvällen och kör till norra sidan av Lofoten. Där kommer du att få en fantastisk naturupplevelse, där du rider på en kritvit sandstrand vid Norra ishavet, i en kuperad och spännande terräng och bland fornminnen från vikingatiden. Gimsöy är själva sagoön i Lofoten, och på Hov finns det flera kulturminnen väl synliga i terrängen. Du upplever naturen och landskapet på norra sidan av Lofoten från hästryggen och får även prova den behagliga gångarten tölt, som islandshästar är kända för. Turen och hästen är anpassade för både erfarna och nybörjare efter färdighet. Du får lära känna hästen som vi har valt ut till just dig. Islandshästen är känd för sitt goda lynne, och under turen kommer du att få en häst som vän. Efter ridturen tar vi med dig till Stamsund, där Hurtigruten väntar på dig.
Pris: 1088 SEK per person.
Varaktighet: 3 t 30 min.
Datum: 01.06-31.08.

9E RIB-äventyr i Lofoten
Våra erfarna skeppare tar oss med till en lagun med kritvita sandstränder, omgiven av små holmar som ger stränderna skydd mot havet utanför. Här finns stupbranta fjäll och det är här som havsörnen har sitt rike. Chanserna är stora att få stifta bekantskap med Europas största rovfågel. Efter ett kort fotostopp åker vi vidare till den driftiga lilla fiskebyn Skrova, som genom århundraden har livnärt sig på fiske och valfångst. Idag är huvudnäringen laxuppfödning, med förädling och export till hela världen. I Skrova äter vi en enkel matbit. Därefter åker vi tillbaka till Svolvär, där statyn av en fiskarhustru hälsar oss välkomna.
Pris: 1088 SEK per person.
Varaktighet: 1 t 30 min.
Datum: 01.06 - 31.08.

9F Fiskeby vandring i Svolvaer
Var med på en guidad 'fiskeby vandring' på Svinøya i Svolvaer och hör historierna, ställ dina frågor, känn på lukten, smaka på lutfisk, besök målaren Gunnar Bergs galleri och upplev atmosfären från en levande fiskeby i Svolvaer. Svinøya är den äldsta delen av Solvaer. Detta är fortfarande en livlig fiskeby som har varit i branschen sedan 1828. Här finns fiske, lutfisk rack, kåkstäder, konstgallerier och fisk restaurang, omgett av Lofotens mäktiga fjäll och hav.
Pris: 544 SEK per person.
Varaktighet: ca 1 t 30 min.
Datum: 09.11 - 08.04.

9G Fisketur i Lofoten
Var med på en lokal fiskebåt till de fiskevatten där torsken föds och stortorsken simmar i stora mängder. Upplev glädjen och spänningen som en fisketur på Lofotshavet medför. Vi reser från Svolvaer och ut till fiskevattnet, där turen in och ut ur hamnen bjuder på utsikt mot vackra fiskefjäll, Lofotens natur och speciella ljusförhållande. Längst ut i hamnen står Per Ungs staty av en Fiskarfru som håller uppsikt över Västfjorden. Lofotfisket äger rum mellan Februari och April. Det har drivits i flera tusen år och det är ett äventyr som nu väntar på dig.
Pris: 868 SEK per person.
Varaktighet: 1 t 30 min.
Datum: 09.04 - 09.06.

9H Fjälltur i Lofoten
Efter en kort busstur genom Svolvær och Kabelvåg lägger vi trafiken bakom oss och startar vår vandring. Turen går genom ett vackert landskap och från toppen kan vi njuta av en av de finaste utsikterna på hela Lofoten. En klar dag ser du hela Lofotväggen härifrån! Efter en välförtjänt paus med kaffe, te och kex börjar vi nedstigningen. På andra sidan fjället väntar bussen som tar oss till Stamsund där vi går ombord på Hurtigruten igen.
Pris: 648 SEK per person.
Varaktighet: 3 timmar och 30 minuter.
Datum: 09.06-08.09.

9I Valsarfari vinter, Risoyhanmn - Stokmarknes (Går ej att förboka)
Kom med på denna spektakulära valsafari. Upplev de majestätiska däggdjuren på nära håll, utan att störa dem.
Pris: 2473 SEK per person.
Datum: 1 januari - 22 mars och 8 november till 31 december.

10B Vegaöarna
En tur ut i till Vegaöarna ger en spännande inblick i livet på öarna där man tidigare samlade ägg och dun. Utflykten börjar vid Sandnessjön och går genom öriket Vesteröyan innan vi kommer till fiskhamnen Nes, som ligger på huvudön Vega. Här går vi i land och besöker E-Huset. Ejdermuseet dokumenterar den enastående traditionen med ejdrarna som husdjur. Här får du en inblick i ejdrarnas landskap med sin spännande och färgrika arkitektur. Vi får också se en kort demonstration av dunrensning. På Nes finns det också ett kustkafé och en världsarvsutställning i en välbevarad byggnadsmiljö som utgör en vacker inramning för ejderns spännande historia. Efter besöket går turen genom skärgård till Brönnöysund, där vi går ombord på Hurtigruten.
Pris: 1692 SEK per person.
Varaktighet: 4 tim.
Datum: 15.06 - 31.08.

10C Det norska laxäventyret
Norge är en av världens största exportörer av fisk och sjömat. Varje dag serveras norsk sjömat till 37 miljoner människor i hela världen. Norge har en mycket fruktbar kust, och det kalla, klara vattnet gör förhållandena gynnsamma för miljövänligt och ansvarsfullt havsbruk. Turen börjar med buss från Brönnöysund och en stadssightseeing innan vi korsar fantastiska Brönnöysund bro och fortsätter till Toft och Norsk Havbrukssenter. Här får du lära dig mer om uppfödning och miljön runt anläggningarna. Här får du se laxen, vad den äter och hur den lever. Du får själv delta i matningen och lära dig mer om modernt havsbruk. Centret erbjuder en undervattenskamera, provsmakning av lax och guider som visar dig runt visningsanläggningen.
Pris: 637 SEK per person.
Varaktighet: 1 t 15 min.
Datum: 10.06-09.09.

11A Trondheim med Nidarosdomen
Med norska mått är Trondheim en storstad, men den har lyckats bevara småstadens charm och intimitet. Men Trondheim är också en stad full av kontraster! Här finns klosterruiner, imponerande träbyggnader, färgrika bryggor och den vackra stadsbron från 1861. Trondheim har även ett världsberömt forsknings- och utbildningscenter, moderna idrottsanläggningar, ett pulserande nattliv och ett stort serviceutbud. Information om detta får du på vägen upp till ”Utsikten”, där vi gör ett fotostopp. Utflykten går vidare till Nidarosdomen, Norges nationalhelgedom. Den mäktiga byggnaden med sina vackra detaljer och utsmyckningar uppfördes över Olav den Heliges grav och påbörjades redan 1070. Vi får en guidad visning i den gotiska katedralen, som av många anses vara Norges vackraste kyrkobyggnad.
Pris: 505 SEK per person.
Varaktighet: 2 tim.
Datum: 01.01 – 31.12.

11C Atlanthavsvägen
Vägen är 8,2 km lång och sträcker sig över åtta broar i natursköna omgivningar. Utflykten börjar med en kort sightseeing i klippfiskstaden Kristiansund innan vi fortsätter till Averöy. Här besöker vi Kvernes stavkyrka, som man tror byggdes under den första halvan av 1300-talet. Kyrkan, som är av så kallad ”möretyp”, ligger vackert på Averöy och är mycket rikt utsmyckad. Därefter går resan vidare till Bjartmars Favorittkro, där vi serveras husets specialitet, Bacalao tillagad på lokala råvaror. Utflykten fortsätter längs Atlanthavsvägen och avslutas med en kort stadssightseeing i Molde. Författaren Henrik Ibsen gav staden namnet ”Blommornas stad”, men idag är den känd som ”Rosornas stad”.
Pris: 1154 SEK per person.
Varaktighet: 4 t 30 min.
Datum: 01.05 - 15.09.

11D Stadsvandring i Trondheim
Stadsvandring i Trondheim. Provsmakning av renkött med hembakat bröd och lingonsylt.
Pris: 385 SEK per person.
Varaktighet: 2 t 15 min.
Datum: 01.01 – 31.12.

12A Bergen stadssightseeing
Njut av en guidad tur förbi pittoreskt vackra och kända platser som bl.a. Nordneshalvön, Håkonshallen och Rosenkrantztornet, Mariakyrkan, Bergens hamn och det berömda Fisketorget. Våra guider tar dig också med på en kort vandring genom de gamla radhusen på Bryggen, som finns med på UNESCO:s lista över världskulturarv. Vi kommer att få kunskap om stadens historia och utveckling från år 1070 när den grundades fram till idag.
Pris: 390 SEK per person.
Varaktighet: 2 tim.
Datum: 01.01 – 31.12.

 
 
Utflykter nordlig rutt