Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företagsresor »
 
Events »
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

2016 - "Clean the Arctic!" Specialtur där vi rensar Svalbards stränder, med M/S Ortelius, 10 dagar (OTL08-16)

Drivande föremål från strömmar i haven är ett problem för Svalbards djur. Renar fastnar lätt i fisknät och dör till slut av svält. Även fåglar, fjällrävar och isbjörnar drabbas. Möjligheterna att kunna rensa stränderna i dessa områden är små eftersom de är svåra att nå. Med Ortelius som är det bäst isförstärkta expeditionsskeppet så har vi goda möjligheter att ta oss fram till områden som annars är problematiskt. Det här blir ett riktigt äventyr, vi får vara beredda att en isbjörn patrullerar stranden och då får vi ta oss någon annanstans. Vi planerar att använda de första fyra dagarna åt städning och resterande till att utforska naturlivet runt Svalbards nordligare delar. Resan görs i samarbete med AECO (Association of Arctic Expedition Cruise Operators) och Sysslomannen på Svalbard. Häng med och gör en insats för miljön! Priset på denna tur är subventionerat med 15% och vi toppar det nu med att dubbla rabatten på priset till hela 30%! Vi SKA fylla avgången!

Så här säger en resenär från 2015 års resa:
"På alla sätt en fantastisk resa, att vakna upp och höra isen mot skrovet och titta ut genom hyttfönstret och se det stora vita var, hittills, en av höjdpunkterna i mitt reseliv. Kändes bra att städa stränder, man gör ju en liten skillnad trots allt och iskallt bad och naturen och vidderna och valrossar som frustade i vattnet och isbjörnar som kom ända fram till båten... Dessutom god mat och hemskt trevlig personal på Ortelius. Jag såg att ni kör resan i år igen, kul, rekommenderas varmt!
- Maria Vogel"

Läs mer om skeppet m/s Ortelius som vi färdas med
M/S Ortelius

 Resedatum (OTL08-16)
  2016: 29 juni - 8 juli

Resan genomförs vid minst 70 bokade resenärer.

 Pris (Euro) per person:
 
Hyttkategori Pris Euro
Fyrbäddshytt med "koöga" 3700€ 3150€ 2590€
Trippelhytt med "koöga" 4500€ 3850€ 3150€
Twinhytt med "koöga" 5250€ 4500€ 3680€
Twinhytt med fönster 5650€ 4800€ 3690€
Twinhytt Delux 6050€ 5150€ 4220€
Twin- och Dubbelhytt Superior *) 6800€ 5800€ 4760€
Singelhytt 1,7 ggr hyttpris
*) Superiorhytten är utrustad med en dubbelsäng samt en bäddsoffa. Hytten har dessutom minst två fönster.  
   

 Priset inkluderar
  • 9 nätter ombord på m/s Ortelius.
• Alla måltider under resan.
• Erfaren expeditionsledare och kunniga guider och föreläsare.
• Föreläsningar på engelska ombord och iland.
• Dagliga utflykter med gummibåt (zodiac).
 Priset inkluderar inte
  • Flyg till och från Longyearbyn
• Den sedvanliga dricksen till båtens besättning
• Personliga utgifter i bar och shop
• Res- och avbeställningsförsäkring.

Program
OBS!
Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och isförhållanden.

Dag 1:
Vi anländer till Longyearbyn och dagen spenderas fritt. Ett besök på Svalbardsmuseet är väl värd sin tid. Där finns bl.a. över 100 olika växtarter samlade och Svalbards historia visas upp i en utställning. Tidigt på kvällen är det avfärd med Ortelius.

Dag 2 - 5
Vi färdas norrut längst den västra kusten till de nordliga delarna av Svalbard. Det är i detta område som är mest utsatt av skräp som kommer med strömmarna. Vi koordinerar med sysslomannen på Svalbard var vi gör mest nytta. Exakt vart vi kommer är inte klarlagt, det blir en expedition i dess rätta bemärkelse. Helt klart är att det kommer att bli en upplevelse utöver det vanliga!

Dag 6
Vi tar oss norrut mot packisen där vi försöker åka in i den och se om vi kan träffa på några isbjörnar. Vi hoppas även att komma till Sjuöarna och göra en landstigning på Phippsön om
förhållanden är gynnsamma.


Isbjörn i packisen
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Dag 7
Idag är planen att vi ska ta oss ner i Hinlopen, sundet mellan Svalbards största öar Spetsbergen och Nordaustlandet. Här gör vi en zodiactur nedanför Alkefjället där tusentals spetsbergsgrisslor. Området runt den svensk-finska forskningsstationen Kinnvika från 1957 som ligger på den nordvästliga delen av Nordaustlandet bjuder till fina vandringsmöjligheter. Här är det ett riktigt typiskt arktiskt ökenområde. Härifrån kan vi se Murchisonfjorden där de ryska pomorerna etablerade sig med jakt.


Alkefjället

Dag 8
Vi börjar röra oss tillbaka västerut och håller utkik efter isbjörn och sälar. I området har även blåval och sillval ofta påträffats.

Dag 9
Vi seglar längs Prins Karls Forland och hoppas att komma till en valrosskoloni vid Polepynten. På eftermiddagen planerar vi att göra en landning vid Alkehornet, ett ståtligt fågelberg med massor av tretåig mås. Här är vegetationen lummig pga den gödsling som fåglarna ger marken. Renar och gäss tar nytta av detta och även fjällräven är här men istället för gräs hoppas få tag på en unge eller ägg.

Dag 10
Vi stävar tillbaka mot Longyearbyn väl tillfredställda att vi gjort en god insats för miljön i Arktis!

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

 

   
 In English

Foto: Rinie Van Meurs

Foto: Rinie van Meurs
Lunnefåglar

Foto: Marloes Tiggeloven


Alkefjället