Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 

 

       

Utflykter i Ilulissat

Här hittar ni olika utflykter som ni kan göra när ni besöker Ilulissat. Boka gärna utflykterna när ni bokar er resa så minskar risken för att den är fullbokad eller att den blir inställd pga av för få deltagare.

En av de absolut populäraste utflykterna i Ilulissat är Båttur till isfjorden och den kan man ta både på dagen och, beroende på säsong, i midnattssolens sken. En lika populär tur är en guidad stadsvandring som är en utmärkt start på vistelsen då man får berättat stadens historia och vad som finns för attraktioner och sevärdheter under er vistelse.

Priserna gäller för 2017

Till fots - Till sjöss - Från luften - Vinterturer


Kulturhistorisk stadsvandring med guide
(J-01)

Pris: SEK 435
Min 4 deltagare

Ilulissat (Jakobshavn) grundades 1741 och är idag Grönlands tredje största stad med runt 5000 invånare. På den här stadsvandringen berättar guiden om stadens historia, om den grönländska kulturen och om livet nu här idag 30 mil norr om polcirkeln. Vi besöker fiskarna i hamnen, försäljarna på "brättet" den lokala marknaden. Vi går igenom den gamla kolonidelen av staden och passerar förbi Knud Rasmussens födelsehem samt den gamla träkyrkan Zionskyrkan.

Längd: ca 2 tim Säsong: hela året Svårighetsgrad: lätt


Vandringstur till Sermermiut (J-02)

Pris: SEK 435
Min 4 deltagare

Vi vandrar de två km till den gamla boplatsen Sermermiut som ligger vackert beläget med en fantastisk utsikt över isfjorden. Här har det funnits befolkning så långt bak i tiden som 4000 år och man kan än i dag se lämningar från den tidsperioden, som ruiner och inuitgravar.

Längd: 2 tim Säsong: hela året Svårighetsgrad: lätt


 Till fots - Till sjöss - Från luften - Vinterturer


Båttur till isfjorden (J-31)

Pris: SEK 875
Min 5 deltagare

En av de allra största attraktionerna på hela Grönland är utan tvivel isfjorden med glaciären Kangia där det produceras 20 miljoner ton isberg per dygn, året runt! Resultatet är de enorma isberg, som reser sig uppemot 100 meter över havsytan. På den här båtturen så kommer du att få uppleva detta fantastiska naturens skådespel på nära håll. Du kommer tillräckligt nära isbergen för att verkligen förstå hur stora de egentligen är. Det kan annars vara ganska svårt att föreställa sig deras storlek då man saknar preferenser. Denna tur är mycket populär och kommer att ge er en upplevelse som ni kommer att minnas en lång tid framöver. Glöm inte kameran!

Längd: ca 2,5 tim Säsong: hela året Svårighetsgrad: lätt


Båttur till isfjorden i midnattssolens sken
(J-31B)

Pris: SEK 925
Min 5 deltagare

Likadan tur som WOG-09 (se ovan) men med skillnaden att den genomförs i midnattssolens sken som ger en fantastisk vacker belysning av isbergen.

Längd: ca 2,5 tim Säsong: 21/5 - 1/9
Svårighetsgrad: lätt


Valsafari (J-32)

Pris: SEK 1 550
Pris lunch: 275:-
Min 6 deltagare

Många valar drar på sommaren in i Diskobuktens kallare vatten. De vanligaste valarna vi ser är knölval och vikval, men även sillval, blåval, späckhuggare och grönlandsval kommer på besök.
(Lunch fungerar bara vissa avgångar)

Längd: 4 - 5 tim Säsong: juli - september
Svårighetsgrad: lätt


Båttur till Ilimanaq inkl byrundtur (J-33)

Pris: SEK 1 275
Min 3 deltagare

Ilimanaq (Claushavn på danska) grundades redan 1741 och är en by söder om Ilulissat Isfjord (69°05'N, 51°07'W). Här bor det ca 80 personer som livnär sig främst av fiske och jakt. Det finns en vacker kyrka som byggdes 1904. Man kan göra turen på dagen eller på kvällen.

I Ilimanaq har det nu inför säsongen 2017 byggts ett antal lyxiga stugor, alla med fantastisk utsikt över isfjorden. Det finns även ett antal utflykter att göra i området runt Ilimanaq. Kontakta oss för mera information.

Längd: ca 5 - 6 tim Säsong: juni - augusti
Svårighetsgrad: lätt


Båttur till Oqaatsut inkl byrundtru (J-35)

Pris: SEK 1 275
Min 6 deltagare
Max 12 deltagare

Under flera hundra år så har Oqaatsut (Rodebay på danska) varit ett tillhåll för holländska valfångare och även idag så jagas val här som dras upp på land för att styckas. Oqaatsut ligger ca 18 km norr om Ilulissat och har knappt 50 invånare, en skola, handelsbod, kyrka samt restaurangen H8 där du kan inta lunch. Man kan även välja att vandra ena vägen och åka båten andra vägen.

Längd: ca 5 tim, Säsong: maj - sep Svårighetsgrad: lätt


Båttur till Eqi vid den kalvande glaciären
(J-30)

Pris: Se sidan om Eqi

Få ställen på Grönland är lika vackra som glaciären Eqip Sermia som går ut i fjorden 80 km norr om Ilulissat. Med båt är det möjligt att komma helt intill kanten av glaciären och uppleva när den kalvar stora stycken av is. Dånet från ljudet när ismassorna lossnar är enormt och synen när isberget brakar ut i vattnet är betagande. På turen åker vi med moderna och bekväma turistbåtar. Efter ca 3 tim seglats så glider vi varsamt och på säkert avstånd, längs glaciärens kant där vi intar vår lunch. Efter ett par timmars uppehåll åker vi tillbaka till Ilulissat.

Vi har flera turer som utgår från Ice camp Eqi. Läs mer på informationssidan om Eqi.

Längd: ca 8-10 tim Säsong: jun - sep Svårighetsgrad: lätt fjällterräng


Kvällstur med kajak

Pris: 2065

Upplev en fantastisk kajaktur i midnattssolens sken. Upplev isbergen från ett mycket speciellt perspektiv i ett vackert ljus från den lågt stående solen. Vi startar nedaför Zionkyrkan vid den lokala kajakklubben Qajaq Ilulissat och paddlar längs kusten i Ilulissat med isbergen runt omkring oss. Vi sätter säkerheten högt och använder torrdräkter och stabila kajaker. Våra guider är mycket erfarna att paddla i arktisk omgivning och har de högsta kvalifikationerna.

Vi kan anpassa turen till gästen så även de som har liten erfarenhet kan pröva på men är det mer erfarna paddlare så kan vi göra mer avancerade turer.

Du får gärna ta med dig kameran för att föreviga turen. Eller kanske bättre, du låter guiden ta en massa bilder som han delar med sig av - helt gratis! 

Längd: ca 3 tim Säsong: jun - sep Svårighetsgrad: lätt/medium


Till fots - Till sjöss - Från luften - Vinterturer

Se även sidan om Airzafari


Fotosightseeing över isfjorden

Pris: SEK 2 400
Min 4 deltagare
Max 5 deltagare

Med ett litet flygplan som endast tar fem passagerare flyger vi sakta över de gigantiska isbergen i Ilulissats berömda isfjord.

Längd: 35 min Säsong: större delen av året


Ilulissatglaciären

Pris: SEK 3 650
Min 4 deltagare
Max 5 deltagare

Vi utforskar glaciärkanten som producerar mest isberg i världen. Med en imponerande kant på över 200 meter över vattenytan skapas här isbergs om sedan flyter ut genom Ilulissat isfjord. Vi flyger över detta mäktiga landskap av enorma isberg.

Längd: 60 min Säsong: större delen av året


Disko valsafari

Pris: SEK 4 950
Min 4 deltagare
Max 5 deltagare

Vi flyger förbi isbergen vid mynningen av Ilulissat isfjord och över Diskobukten till Diskoön. Vi flyger längs den dramatiska Diskoöns vulkaniska kust. Under flygturen spanar vi efter havets giganter - valar!

Längd: 75 min Säsong: större delen av året


Master Explorer

Pris: SEK 6 300
Min 4 deltagare
Max 5 deltagare

På den här turen flyger vi till den kalvande glaciären vid Eqi, utforska inlandsisen, tundralandskapet, den spektakulära Ilulissatglaciären och Isfjord med de gigantiska isbergen, m.m.

Längd: 95 min Säsong: större delen av året


Helikoptertur - Kangia Classic Sommar

Pris: SEK 4 025
Min 12 deltagare
Max 12 deltagare

På denna tur kommer vi hela vägen in de ca 5,5 milen in i isfjorden där dessa gigantiska isberg bryts loss från inlandsisen och kalvar ner i fjorden. Vi gör ett kort stopp på ca en halvtimme där vi får en fantastisk utsikt över området och skulle vi ha tur så kanske vi får beskåda en massiv kalvning.

Helikopter är det enda sättet att komma till detta område.

På väg tillbaka följer vi först glaciärkanten för att sedan flyga över isbergen i fjorden till mynningen där de större isbergen står på grund mot moränkanten.

Längd: 1,5 tim (varav flygtid ca 55 min)
Säsong: 28 maj - 30 sep


Helikoptertur - Kangia Classic Vinter

Pris: SEK 4 690
Min 5 deltagare
Max 8 deltagare

På denna tur kommer vi hela vägen in de ca 5,5 milen in i isfjorden där dessa gigantiska isberg bryts loss från inlandsisen och kalvar ner i fjorden. Vi gör ett kort stopp på ca en halvtimme där vi får en fantastisk utsikt över området och skulle vi ha tur så kanske vi får beskåda en massiv kalvning.

Helikopter är det enda sättet att komma till detta område.

På väg tillbaka följer vi först glaciärkanten för att sedan flyga över isbergen i fjorden till mynningen där de större isbergen står på grund mot moränkanten.

Längd: 1,5 tim (varav flygtid ca 55 min)
Säsong: Vinter (när Air Greenland byter till en mindre helikopter)


 Till fots - Till sjöss - Från luften - Vinterturer


Till hundslädeturerna är det viktigt att man är rätt klädd i det arktiska klimatet där temperaturen kan gå ner mycket kraftigt. För att säkerställa att ni blir rätt klädda för färden så erbjuder vi hyra av sälskinnskläder samt varma stövlar. Pris ej fastställt ännu.

Du åker med en grönländsk hundförare som ev inte behärskar vare sig danska eller engelska. Ofta jobbar dessa hundförare inte med att köra turister på heltid utan använder hundarna för jakt och fiske.

Här körs inte hundarna på raka led som i Sverige utan de körs enligt solfjäderprincipen. Denna teknik kräver ständig kommunikation med hundarna och därför är det inte möjligt att själv få köra sina hundar.

Hundföraren är en del av flocken och är ju då förståss flockledare. Då och då utmanar en unghund flockledaren och därför så kan hundförarna vara mycket barska mot hundarna, precis som en hund som är flockledare gör mot en uppstickare. Det här kan vara något som vi svenskar kan ha svårt att förhålla sig med, men bra att känna till att det förekommer och varför.

Hyra av sälskinnskläder - anorak och byxor:  
Observera att ni behöver fortfarande klä er rätt under sälskinnskläderna. Vi rekommenderar att ni har underkläder med långa ben och armar av ylle eller annat material som "andas". Ovanpå det rymliga fleece eller typ joggingkläder.

Hyra av varma stövlar (typ kanadensiska Sorels "Glacier" som klarar ner till -60°C):
Ta med er strumpor av ylle eller annat fukttransporterande material (inte bomull!)

OBS! Pris per person kan vara olika om det är en eller två personer per släde. På turer som är 5 timmar eller längre tar vi inte endast en passagerare per släde.

Hundslädetur - 2,5 tim (J-63)

Pris: SEK 1 350
Min 1 deltagare

Två timmars hundsläde.

Längd: 2,5 tim, Säsong: nov - apr Svårighetsgrad: ganska lätt


Hundslädetur 5,5 tim (J-64)

Pris: SEK 2 650
Min 1 deltagare

Fem och en halv timmes hundsläde. Priser anger antal deltagare per släde.

Längd: 5,5 tim Säsong: nov - apr Svårighetsgrad: lätt krävande


Hundslädesäventyr 2 dagar

Pris: SEK 6 700
Min 2 deltagare

Två dagars hundslädetur med övernattning i jaktstugor eller tält.

Längd: 2 dagar Säsong: feb - apr Svårighetsgrad: svår


Hundslädetur 3 dagar

Pris: SEK 9 150
Min 4 deltagare

Tre dagars hundslädetur med övernattning i jaktstugor eller tält.

Längd: 3 dagar Säsong: feb - apr Svårighetsgrad: svår


Hundslädetur 4 dagar

Pris: SEK 12 195
Min 4 deltagare

Fyra dagars hundslädetur med övernattning i jaktstugor eller tält.

Längd: 4 dagar Säsong: feb - apr Svårighetsgrad: svår


Snöskotersutflykt 

Pris: SEK 2 220
Min 4 deltagare

Vi färdas till bygden Oqaatsut efter den gamla postleden. På vägen korsar vi frysta sjöar och berg där vi får fin utsikt mot Diskoön. Sista biten korsar vi fruset hav för att nå själva Oqaatsut. Här gör vi en paus och utforskar bygden. Vi återvänder sedan till Ilulissat en annan väg som tar oss tätt vid branta klippor och frusna vattenfall. Snö- och isförhållanden kan dock få oss att behöva göra ändringar från ursprungsplanen.

Ingen vana av snöskoter krävs. Minimiålder 18 år.

Längd: 3 tim Säsong: feb - apr Svårighetsgrad: ganska lätt


 

   
 In English

Information om Ilulissat


Isberg i olika former


En knölval dyker ner vid ett isberg