Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Falklandsöarna, Sydgeorgien och Antarktiska halvön med m/s Ortelius, 19 dagar (OTL29-18)

På den här expeditionen besöker vi dels Antarktiska halvön men även Falklandsöarna och paradisön Sydgeorgien!

Sydgeorgien, en unik plats på jordklotet. På denna ö belägen i det antarktiska havet finns det miljoner kungspingviner ackompanjerade av pälssälar, elefantsälar och albatrosser. Ön är fantastisk vacker med över 2000 meter branta berg som skjuter upp ur havet. Högsta berget Mount Paget är 2934 möh.

På denna tur besöker vi inte bara Sydgeorgien utan besöker även Falklandsöarna, Sydorkneyöarna och den forskningsstation som ligger där. Vi kommer till Weddellhavet och ser de karaktäristiska enorma blocken av isberg som är så typiska för Antarktis. Vid Brown Bluff stiger vi iland på den Antarktiska kontinenten, här finns det en säregen geologi där man kan se spår av den enorma förödelsen då en vulkan exploderade här. Vi seglar in i den fortfarande aktiva vulkanen Deception Island innan vi beger oss över Drake Passagen tillbaka till Ushuaia på Eldslandet i det sydligaste Argentina.


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Golden Harbour, Sydgeorgien

Turens planerade rutt i korthet
Dag 1: Avresa Ushuaia
Dag 2: Till sjöss
Dag 3: Falklandsöarna
Dag 4: Port Stanley, Falklandsöarna
Dag 5-6: Till sjöss
Dag 7-10: Sydgeorgien
Dag 11: Till sjöss
Dag 12: Sydorkneyöarna
Dag 13: Till sjöss
Dag 14 - 16: Antarktiska halvön
Dag 17 - 18: Drakepassagen
Dag 19: Ushuaia

Läs mer om båten vi färdas med M/S Ortelius

 Resedatum (OTL29-18)
  2018:
OTL29: 2 - 20 februari

Resan genomförs vid minst 70 bokade resenärer.

 Pris (Euro) per person:
 
Hyttkategori

Pris Euro

Fyrbäddshytt med "koöga" 11 300 €
Trippelhytt med "koöga" 12 300 €
Twinhytt med "koöga" 13 500 €
Twinhytt med fönster 14 100 €
Twinhytt Delux 15 200 €
Twin- och Dubbelhytt Superior *) 16 200 €
Singelhytt 1,7 ggr hyttpris
*) Superiorhytten är utrustad med två separata sängar där en är en dubbelsäng och en enkelsäng.

 

 
 Priset inkluderar
  • 18 nätter ombord på M/S Ortelius.
• Alla måltider under resan.
• Lån av stövlar (och ev snöskor).
• Erfaren expeditionsledare och kunniga guider och föreläsare.
• Föreläsningar på engelska ombord och iland.
• Dagliga utflykter med gummibåt (zodiac).
• Transfer till och från flygplatsen i Ushuaia
 Priset inkluderar inte
  • Flyg till och från Ushuaia, Argentina
• Den sedvanliga dricksen till båtens besättning
• Personliga utgifter i bar och shop
• Res- och avbeställningsförsäkring.

Program
OBS!
Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och isförhållanden.

Dag 1
På eftermiddagen lämnar vi hamnen i Ushuaia i sydligaste Patagonien vid Eldslandet och lägger kursen mot Falklandsöarna.

Dag 2
Ute i Atlanten, med västanvinden i ryggen, får vi följe av olika arter av albatrosser och stormfåglar. Vi sätter kurs för vår väg till Falklandsöarna.


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Dag 3
Framme vid Falklandsöarna, eller Malvinas som argentinarna kallar ögruppen som de fortfarande anser tillhöra landet, trots att de förlorade kriget mot britterna. Vi planerar att spendera en hel dag på den fascinerande västsidan av ögruppen. Vi kommer på Saunders se 4 häckande pingviner; åsne- kungs-, magellan- och klipphopparpingvin. Här finns även svartbrynade albatrosser och skarv.  Vi planerar att försöka landstiga på den sällan besökta Steeple Jason Island där världens största koloni av svartbrynad albatros (ca 113000).


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Häckande svartbrynad albatros

Som alternativ så besöker vi istället Carcass. En vandring längs stranden på Carcass Iland kommer att ge oss vyer av magellan- och åsnepingviner och vi kommer att komma nära olika sjö- och vadarfåglar samt kalkongam och caracara men även sångfåglar.


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
En Caracara på Carcass. Dessa rovfåglar kan vara mycket fräcka och är nyfikna på det mesta. Man ska inte låta en liten pocketkamera ligga tillgängligt för de är nyfikna och kan ta den med sig.

Dag 4
I Port Stanley, huvudstaden på Falklandsöarna, kan vi notera att kulturen här är en blandning av sydamerikanskt och viktoriansk charm. I Port Stanley och omkringliggande områdena kan vi se en hel del gamla clippers som kapsejsat för ca 100 år sen. Ni rör er på egen hand här i Stanley och ett besök i kyrkan och museet (inträde ingår inte).

Dag 5 & 6
Till sjöss - På vägen till Sydgeorgien kommer vi att korsa den antarktiska konvergensen, den kallvattenström som utgör gränsen till det Antarktiska havet. När den passeras så sjunker temperaturen dramatiskt. Här vid konvergensen kommer vi att få se extra mycket fåglar.

Dag 7 - 10
Sydgeorgien - Runt eftermiddag dag 7 kommer vi till vårt första landningsställe på Sydgeorgien. Vi kanske kommer att besöka Elsehulviken, som är en mycket aktiv strand där pälssälar föder sina kutingar. Vi åker sen vidare mot Right whale bay, Salisbury Plain, Godthul, St Andrews bay, Gold Harbour, Cooper bay och Drygalskifjorden så ni kommer att få se ett brett spektrum av landskap och djurliv med renar(!) elefantsälar, pälssälar och pingviner.


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Det finns även renar som härstammar från en liten flock som togs hit av norska valfångare och nu förökat sig till några hundra. Eventuellt så ska dessa renar avlägsnas då de inte är ett naturligt inslag i den här miljön och är ett hot mot många fåglar som behöver växligheten för sin häckning.


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Det gamla valfångstsaämhäälet Grytviken där det nu finns ett administrativt center och ett museum och butik.

Vid Fortuna Bay så kanske vi gör en vandring i Shackletons fotspår över till Strömnessviken. Där och vid Grytviken ser vi ett övergivet valfångstsamhälle där nu kungspingviner istället vandrar på gatorna och sälar har tagit över byggnaderna. i Grytviken gör vi även ett besök i Valfångstmuseet och besöker Ernest Shackletons grav.


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Dessa pälssälar kan komma upp i en hastighet av 40 km/h på land! I bakgrunden ser vi elefantsälar.


Mycket kungspingviner är det...
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsreor


Elefantsälskutarna respekterar inte det avstånd som vi ska hålla till dem. Vi får inte närma oss sälarna mer än 15 meter men det är helt ok att låta dem utforska oss på deras villkor.
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

På eftermiddagen, dag 10 så kommer vi att segla iväg från Sydgeorgien på vår färd söderut mot Antarktiska halvön.

Dag 11
Till sjöss där vi spanar efter sjöfåglar och valar.

Foto: Rinie van Meurs

Dag 12
Sydorkneyöarna om isen inte stoppar oss, vilket ibland kan vara fallet så här års. - Vi planerar att göra ett besök på Orcadas station, en Argentinsk bas. Den vänliga personalen berättar om livet här och vad de gör och visa oss runt i anläggningen. Vi kan också njuta av de vackra vyerna av glaciärerna som omgärdar området.

Dag 13
Till sjöss. Håll utkik efter val och det så karaktäristiska "tabulära" isbergen (stora kantiga block av is med platt topp som kan vara enorma).

Dag 14 - 16
Om isförhållanden tillåter seglar vi in i Weddellhavet genom Antarctic Sound där de så karaktäristiska enorma blocken av isbergen välkomnar oss till den östra sidan av Antarktiska halvön. Vi planerar ett besök i Brown Bluff där vi kan få sätta ner fötterna på den antarktiska kontinenten. Brown Bluff är ett geologiskt intressant ställe där en enorm explosion inträffade då en vulkan smälte glaciären ovanför så att en sjö bildades som sedan full ner i vulkanen.


Vid Brown Bluff ser man fortfarande spår av den enomra explossion som inträffat här.
Foto: MIkael Grönvik, Grönlandsresor

Vi kommer kanske att besöka Cierva Cove där vi befinner oss i en värld av isberg där det passar att göra en zodiaktur med förhoppning att få riktigt fina foton. Krabbätarsälar och leopardsälar ses ofta i området och grupper av hakbandspingviner ses vid den lilla ön i viken. Det är ett typiskt antarktiskt landskap omgärdat med glaciärinsprängda höga berg. Mikkelson Harbour på den södra sidan av Trinity Island upptäcktes av den svenska antarktisexpeditionen 1901-04 ledd av Otto  Nordenskjöld. (En fantastisk historia!) Åsnepingviner häckar på stranden och weddelsälar ligger ofta vid stranden. Vi ser också lämningarna av en gammal valfångststation från 1900-talet och en argentinsk räddningsstuga.


Deception Island
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Deception Island är en aktiv vulkan där vi seglar in i kratern genom en öppning där bergväggen rasat in och bjuder in till en trygg naturlig hamn. Här finns det varma källor och en fantastisk vy av spetsiga berg som inramar kratern. Det finns även en övergiven valfångststation och massor av fåglar. Efter Deception Island seglar vi via Halvmåneön ut i Drakepassagen.

Dag 17-18
Till sjöss över Drakepassagen.


Kap Horn
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Det är inte alltid så här lugnt väder när vi rundar Kap Horn.

Dag 19
På morgonen dag 19 så anländer vi till Ushuaia på Eldslandet i Argentinska Patagonien.
 

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

 

   
 


Ortelius alla kryssningar till Antarktis

Foto: Mike Murphy
Foto: Mike Murphy

Foto: Rinie van Meurs
Foto: Rinie van Meurs

Foto: Rinie Van Meurs


Elefantsälshanar som slåss om honor.
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


En åsnepingvin i månsken
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor