Avfärd med flyg från Köpenhamn till Vagar på Färöarna
Idag kan ni utforska ön Vagar. Ni kan t.ex. ta en vandringstur längs Sörvågsvatn, Färöarnas största insjö. Vandra ut till slutet av sjön som slutar i ett vattenfall ner i havet. Det går även att göra en vandring längs stranden ut till vattenfallet. Missa inte heller den härliga utsikten från byarna Bö och Gåsadal!
Bilden visar vattenfallet vid Gásadalur
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Idag lämnar ni bilen och tar färjan över till den sägenomspunna ön Mykines. Ön är bl.a. känd för sina fågelklippor och gör gärna en vandring till Mykinesholmur där en gångbro förbinder holmen med ön över en 35 meter djup klyfta. De skarpa klipporna som här omger fyrtornet är en fröjd för ögat. Här ute ligger de 8 kolonierna havssulor som finns på Färöarna.
Efter Mykines åker ni till Torshamn där ni tar in på hotell för natten.
Sydön, eller Suðuroy som den heter på färöiska är den sydligaste ön i ögruppen. Båtturen hit tar ca 2,5 timmar och ni passerar bl.a. Stora och Lilla Dimön. Naturen skiljer sig här ifrån resten av öarna. Här finns det flera små byar och områdena lämpar sig bra för vandringsturer. En av de mest populära är vandringsturen till sjön vid Hvannhagi.
Bilden visar Akraberg, den sydligaste spetsen på Sydön
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Två ställen vi rekommenderar att besöka på Sydön är Akraberg (se bild) som är den sydligaste punkten och Beinisvörd som är en spektakulär klippa med dramatisk natur. Famjin kan också vara värd ett besök, i kyrkan finns originalet av den första färöiska flaggan. Den som skapade flaggan dog redan vid 23 års ålder och ligger här begraven. Det är också ett vackert vattenfall bakom kyrkan (om sjöarna ovanför fyllts på).
Övernattning på hotell eller guesthouse i Tvöroyri.
Tillbaks till Torshamn där vi rekommenderar ett besök till Kirkjubö. I Kirkjubö finns Färöarnas äldsta kyrka och här ligger också resterna av St Magnus domkyrka som förstördes av ett snöskred 1772. Gör även ett besök i den 900 år gamla Roykstovan. Roykstovan har tillhört samma familj i 17 generationer. Det är ett stort timmerhus med grästak och det sägs att timret kom drivande från Norge för över 900 år sedan. Huset har tidigare varit en del av biskopsgården.
En dag i Torshamn. Passa på att göra lite shopping, besök Reyni - den gamla stadsdelen, Tinganes - kanske världens äldsta parlament (islänningarna och färingarna är inte riktigt överrens). Ät lunch på Etika, den högklassiga sushirestaurangen, middag kanske på mysiga Áarstua.
Börja dagen med en båttur till de fantastiska fågelklipporna utanför Vestmanna. Ni kan också besöka vaxmuseet som beskriver färöisk historia från vikingatiden.
Efter Vestmanna beger ni er mot Gjogv men vi rekommenderar ett stopp i Saksun. Här låg tidigare en skyddad hamn som nu har blivit tilltäppt av sand så endast småbåtar kan ta sig igenom. Saksun är mycket vackert och även den slingrande smala vägen hit är en upplevelse. Kyrkan i Saksun låg tidigare i grannbyn på andra sidan berget men monterades ner och bars för hand över berget.
Efter Saksun fortsätter ni mot Gjógv. Kör mot Eidi så passerar ni Risin och Kellingin, de två klipporna som enlig sägnen är två troll från Island som försökte röva bort Färöarna och dra det till Island. De blev dock förstenade när de blev träffade av solljuset.
Ni rundar Färöarnas högsta berg Slättaretindur med sina 880 möh innan ni kommer fram till Gjógv.
Den berömda klyftan i Gjógv som fungerar som naturhamn. Namnet Gjógv betyder f.ö. klyfta.
På onsdagar så är det Färöisk afton på gästhuset där det bjuds på färöiska specialiteter, dans och musik.
Idag kan ni t.ex. göra en heldagsvandring till Bugvin som är Färöarnas högsta fristående klippa i havet med sina 188 meter lodräta väggar. Ni kan också välja att promenera upp längs de lodräta klipporna vid byn och sedan ge er ut på biltur i området.
Tidig morgon beger ni er mot Klaksvik där ni tar färjan ut till Kalsoy som går på förmiddagen kl. 10.00.(kontrollera tiden) Var ute i mycket god tid, färjan tar inte många bilar ombord. Kör hela vägen till Trollanes och gör en vandring ut till fyren vid Kallur. Innan ni startar själva vandringen kan ni besöka kiosken och be dem förbereda något åt er när ni kommer tillbaka.
Bilden visar några vandrare utanför Trollanes.
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Efter Trollanes är Mikladalur med sina knappa 30 invånare värt ett besök. Här finns den mäktiga statyn Kópakonan (sälkvinnan) nere vid havet och tar emot vågorna när de ligger på.
Efter Kalsoy åker ni tillbaka till Vagar och tar återigen in på Hotel Vagar för sista natten.
Hemresa