Skip to main content

Möt Svalbard på ljusa vårvintern, 5 dagar (7901)

På våren, när ljuset kommit tillbaka till Svalbard, är landskapet fortfarande klätt vintervitt. Upplev spännande dagsutflykter i ett makalöst vackert landskap. På några dagar hinner du både åka hundsläde, färdas till glaciärer , bege dig in i en isgrotta och se hur spökstaden Pyramiden ligger inbäddad i den Arktiska naturen. Som avslutning njuter du av en stämningsfull vildmarkskväll på Camp Barentz. Du som dessutom vill åka snöskoter, vandra till Globala Frövalvet eller besöka Gruva 3 har även möjlighet till det.

Denna resa är ett förslag på en resa till Svalbard dit du reser på egen hand med förbokat flyg, hotell och guidade utflykter på plats. Exempelvis torsdag till måndag den 4 - 8 april 2024. Vi kan skräddarsy din resa enligt dina önskemål.

Tillvalsutflykter 2024:
 1)  Snöskotersafari till Elvenes kl. 09.00 - 14.00 ( 5 timmar) :  2.785 SEK p.p.
 2)  Besök Gruva 3 kl. 09.00 - 12.00 ( 3 timmar) : 1.060 SEK p.p.
 3)  Vandra upp på Blomsterdalshögda & Globala Frövalvet, inkl. fika. kl. 09.00 - 13.00 ( 4 timmar) : 1.330 SEK p.p. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1, torsdag: Ankomst i Longyearbyn, stadsrundtur

  Flyg från Oslo alternativt Arlanda till Longyearbyn, ankomst kring lunch.
  Flygbussen tar dig bekvämt till ditt hotell. Nu finns tid att vila eller strosa runt lite i byn innan din kulturhistoriska stadsrundtur börjar. Lär känna hur det är att leva och bo i ett samhälle halvvägs till Nordpolen!
  Övernattning i dubbelrum på centralt belägna Radisson Hotel eller liknande.

  Ankomst i Longyearbyn, stadsrundtur
 • Dag 2, fredag: Hundsläde, Svalbard museum

  Efter frukost bär det av på en 4 timmar lång hundslädeutflykt. Kör ditt eget hundspann genom Bolterdalens spännande och varierande landskap!
  Guiden kommer i fören att åka med två gäster och ni åker sedan 2 och 2 på varje hundspann och delar åkturen genom att köra alternativt sitta i släden. Hundspann är ett fantastiskt sätt att uppleva Arktis. Vi följer älvbädden som slingrar sig fram och tillbaka i Bolterdalen omgiven av vackra berg. Det finns stora möjligheter att se svalbardren på den här sträckan och kanske har vi också har turen att se både svalbardripor och polarrävar. På Scott Turner-glaciären kommer vi att vända på slädarna och sätta kurs tillbaka till hundgården. I kenneln hjälper vi till med hundarna innan guiden serverar en kopp te eller kaffe och visar oss den senaste valpkullen. Det ingår overall, stövlar, mössa och vantar.

  På eftermiddagen rekommenderar vi ett besök på Svalbard museum som ligger centralt i Svalbards Forskningspark. Museet fick utmärkelsen Årets museum av Europarådet 2008. Dess historiska magasin innehåller ca 40 000 föremål, bland annat en bit av Andrées luftballongstyg och kläder från valfångargravar från tidigt 1600-tal. Kanske middag på “Huset”, Longyearbyns anrikaste restaurang med en av Nordens största vinkällare?

 • Dag 3, lördag: Båttur på Billefjorden till Nordensjköldglaciären

  Idag väntar en heldagsutflykt med båt i riktning Spökstaden Pyramiden nära Nordensköldglaciären. På våren tillåter inte isförhållanden landstigning i Pyramiden men vägen dit är makalöst vacker. Vår guide berättar om glaciärer, djurlivet och kanske ett och annat polaräventyr... När fjordkryssningen närmar sig Billefjordens iskant kommer vi att få fantastiska möjligheter att uppleva den storslagna vildmarken och djurlivet som frodas här. Håll ögonen öppna och leta efter både valar, sälar, valross och en uppsjö av fåglar. Och med lite tur tar en isbjörn eller två en promenad på isen. Lunch ingår.

  Båttur på Billefjorden till Nordensjköldglaciären
 • Dag 4, söndag: Vildmarksafton, välj bland tillvalsutflykter

  Idag kan du välja mellan tre tillvalsutflyker utifrån ditt personliga intresse eller så kan du bara ta det lugnt och passa på att besöka affärer, Svalbard Galleri eller varför inte det lilla Svalbard Expedition museum? På kvällen ingår en stämningsfull vildmarksafton på Camp Barentz.

  Tillval 1) Snöskotersafari till Elvenes kl. 09.00 - 14.00 ( 5 timmar)
  Det här är en speciell upplevelse som passar dig som inte åkt snöskoter tidigare. En naturupplevelse som tar dig ut i det arktiska vinterlandskapet och nära Svalbards vilda natur. Utflykten har en total längd på ca. 70 kilometer, och dess mål är Elveneset – en utsiktsplats över Tempelfjorden och Tempelfjället. Tempelfjållet, eller Templet, är 766 meter högt och ligger norr om Sassenfjorden. Berget har fått sitt karaktäristiska namn på grund av hur smältvattnet har ristat in komplicerade strukturer i bergväggen, som på avstånd kan likna tempelruiner. Snöskotersafarin går genom omväxlande landskap och flera dalar med vackra berg på alla sidor och vid vändpunkten Elveneset tar vi en god paus med något varmt att dricka innan vi beger oss hemåt.
  OBS! Körkortskrav för bil är obligatoriskt.

  Tillval 2) Besök Gruva 3, kl. 09.00 - 12.00
  Denna förmiddag följer vi spåren av Longyearbyns rika gruvdriftshistoria och lär känna en arbetares hårda vardag i Gruva 3. Den här utflykten handlar om den kolsvarta historien av gruvdrift på Svalbard. Gruvan stängdes 1996 och vi får ta del av vardagslivet i den sista handmanövrerade gruvan i Longyearbyn. Här har tiden stannat och utrustningen finns kvar precis som när den övergavs. Visningen tar 3 timmar och slutar vid hotellet kl.12.00. Det finns även en avgång kl.13.00 till 16.00.

  Tillval 3) Vandra upp på Blomsterdalshögda och till det Globala Frövalvet, inkl. fika. kl. 09.00 - 13.00
  Följ med på en spännande kulturhistorisk vandring från gruvdrift till Svalbards globala frövalv. På denna vandring börjar vi gå mot toppen av Blomsterdalshøgda som ligger ca. 320 meter över havet.
  På toppen njuter vi av en fantastisk utsikt över Adventfjorden och det omgivande området medan vi njuter av förfriskningar. Vi kommer att se ingången till Svalbards globala frövalv (The Global Seed Vault) som finns insprängt däri berget. OBS! Ingen tillgång inuti Frövalvet är möjlig. Enkel fika ingår. Vandringen är medel till krävande om du inte är van vid fjällen, en bäck måste korsas och sakta uppstigning - nivå 3 av 5.


  Kl. 19.00 I kväll njuter vi av en Vildmarksafton på Camp Barenz som avslutning på vårt Svalbardäventyr. “Camp Barentz ligger ca. 10 kilometer öster om Longearbyen, vid foten av berget Gruve 7. Lägret har ett fantastiskt läge mitt i Svalbards storslagna natur. Området är fullt av historia, relaterade till gruvdrift, andra världskriget och tidig vetenskaplig forskning. Barentz jägarstation är byggt som en kopia av stugan som Willem Barentsz och hans besättning tillbringade vintern i Novaja Semlja under deras expedition 1596-1597, där de av en slump upptäckte Bjørnøya och Spetsbergen. Bussen stannar en bit utanför lägret och du kommer att välkomnas av värdar som följer med dig den sista biten. Värdarna kommer att vara beväpnade med gevär för isbjörnsskydd. I värmen serveras en akvavit, varm mat, lägereldskaffe och efterrätt medan vi lyssnar på en föreläsning med bilder. Dagens berättelse handlar om isbjörnar – världens största, landlevande rovdjur. Hur överlever kungen av Arktis?

  Vildmarksafton, välj bland tillvalsutflykter
 • Dag 5, måndag: Besök en isgrotta med bandvagn, hemfärd

  Efter frukost beger vi oss på en utflykt till en vacker isgrotta. Följ med under glaciären och se fascinerande formationer skapade av is och sten. Från Longyearbyen färdas vi uppför Longyearbreenglaciären med bandvagn. Väl uppe på glaciären längst ner i Longyeardalen kommer vi in i isgrottan. Med pannlampa går vi in ​​i smältvattenkanalen under glaciären och beundrar de speciella formationerna.
  Vi tillhandahåller all utrustning och erfarna guider. Tänk på att klä dig i varma friluftskläder och rejäla fjällskor/vinterskor. Var medveten om att vi måste krypa här och där. Säkerheten är väl omhändertagen och glaciären rör sig inte.
  På eftermiddagen avgår flyget hem efter några upplevelserika dagar på Svalbard!

  Besök en isgrotta med bandvagn, hemfärd

Karta

Kontakta oss
Adress:
Grönlandsresor
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
 • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.