Skip to main content

Isberg i midnattssol - Ilulissat, 4 eller 5 dagar (1130)

Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor
Foto: Monica Larsson, Grönlandsresor
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Denna korta resa på 4 eller 5dagar ger er en inblick i den fantastiska natur här i Diskobukten. Kontrasterna på Grönland kommer verkligen till sin rätt på sommarmånaderna. Isberg som skiftar från kritvitt till turkos inramas av berg i brunt och grönt. I dalarna ligger mattor av prästkragar och nationalblomman niviarsiaqs (praktmjölke på svenska) lila färg. Ilulissat är isbergens stad, Grönlands tredje största stad med nästan 4500 invånare och lika många hundar. Ilulissat ligger vid den stora isfjorden med sina gigantiska isberg.
 

Ilulissat betyder isberg på grönländska. Det kommer inte som någon överraskning för dem som har besökt staden. Ilulissat ligger vackert beläget vid mynningen av den 50 km långa isfjorden. Kangiaglaciären fyller på fjorden med stora isberg och är den mest isbergsproducerande glaciären på norra halvklotet.

Det bor cirka 4500 människor i Ilulissat och nästan lika många slädhundar. Detta vittnar om hur viktig slädhunden fortfarande är som transportmedel, t.o.m. i en modern stad som Ilulissat. De många fiskebåtarna och trålarna vittnar också om fiskets vikt för staden.

Resedatum 2024 (datum inom parantes är då det går att förlänga till 5 dagar)
Juni 8 - 11 (12) 
Juni 12 - 15
Juni 15 - 18
Juni 19 - 22
Juni 22 - 25 (26)
Juni 26 - 29
Juni 29 - Juli 2 (3)
Juli 3 - 6
Juli 6 - 9 (10)
Juli 10 - 13
Juli 17 - 20
Juli 20 - 23 (24)
Juli 24 - 27
Juli 27 - 30 (31)
Juli 31 - Augusti 3
Augusti 3 - 6 (7)
August 7 - 10
Augusti 10 - 13 (14)
Augusti 14 - 17
Augusti 17 - 20 (21)
August 21 - 24
Augusti 24 - 27 (28)
August 28 - 31

Tillvalsmöjligheter

Utflyktspaket med tre utflykter: 465 €
• Guidad tur till den gamla boplatsen Sermermiut beläget vid isfjorden. (Ca 2 tim)
• Midnattstur med båt till de gigantiska isbergen vid isfjordens mynning. (Ca 2½ tim)
• Dagstur till den kalvande glaciären vid Eqi. (Ca 6-12 tim)

Valsafari i snabb båt: 160 € (ca 3½ tim)

Flyginformation med preliminära flygtider (kan ändras av flygbolaget)
Från Keflavik: 08:00
Tillbaka till Keflavik: 15:45

Incheckat bagage: max 20 kg
Handbagage: 8 kg (max 55x40x23 cm)

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1

  Vi startar vår resa från Keflaviks internationella flygplats på Island mot vårt mål isbergens stad Ilulissat. Passa på att under flygfärden se ut över landskapet av is och sedan isfjorden när det närmar sig inflygning.

  Vi checkar in på Hotel Arctic som ligger med en fantastik utsikt mot isfjorden eller hamnen. Efter incheckning håller den lokala guiden ett informationsmöte och berättar om Ilulissat och vad man kan göra här.

  En tur till Sermermiut, tidigare boplats sedan flera tusen år, rekommenderas. Sermermiut ligger vid Isfjorden och man blickar från land ut mot de stora isbergen. Turen kan göras på egen hand eller med guide. (Ingår i utflyktspaketet)

 • Dag 2

  Dagarna disponeras fritt, använd t.ex. tiden till utflykter och kortare vandringsturer. Du kan heller inte undgå att se, och speciellt höra, alla stadens slädhundar under tiden i Ilulissat.

  Att ta en båttur ut på själva Isfjorden rekommenderas också starkt, att komma nära inpå isbergen är en otrolig upplevelse. (Ingår i utflyktspaketet).

  Det är också en upplevelse att gå en tur nere i fiskehamnen, där det ofta är full aktivitet. Gå förbi ”brættet” –den lokala marknaden - där urvalet av kött och fisk hela tiden varierar. Ta en tur förbi systugan, där olika produkter av skinn, päls och tyg säljs. Vissa butiker säljer traditionellt grönländskt konsthantverk av exempelvis horn och tand. Unna dig själv att äta på de bra restauranger som finns i stan, där man kan prova det lokala grönländska köket.

 • Dag 3

  En dagstur till den kalvande glaciären vid Eqi är också en uppskattat utflykt. Här kommer ni nära en glaciär med en isvägg ca 80-90 meter hög. Ni hör hur isen brakar och det låter som blixt och dunder och när isen ramlar ner i vattnet så frigörs en mängd syre som varit pressat av isen i tusentals år och man hör hur det bubblar i vattnet. Då vattnet blir mycket syrerikt så blir det också rikt på djurliv och det lockar bla till sig silvertärnor som syns på bilden. (Utlykten ingår i utflyktspaketet).

 • Dag 4

  Avgång under dagen med flyg till Keflavik eller dag till eget förfogande om ni valt femdagarsalternativet.

  Det förekommer ingen camping på denna resa, men de som tältar på denna plats har en fantastisk utsikt att kliva ut till på morgonen!

 • (Dag 5)

  Avgång till Reykjavik för de som valt fem dagar

Karta

Kontakta oss
Adress:
Grönlandsresor
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
 • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.