Skip to main content

Vinteräventyr i Kangerlussuaq och Sisimiut, 8 dagar (1150)

Klarblå himmel, bländande vit snö, flock av slädhundar och chanser att se norrskenets sprakande uppvisning när dagsljuset lagt sig. Den här turen ger dig massor av möjligheter att skapa ett fantastiskt arktisk vinteräventyr!

Kangerlussuaq vid Grönlands inlandsis
Du spenderar de två första dagarna i Kangerlussuaq beläget vid den mäktiga inlandsisen som tcker ca 85% av Grönlands yta. Här finns det en hel del myskoxar och renar och har ni tur så får ni möjlighet att möta dessa djur i sin frihet.

Arktiskt äventyr i Sisimiut
Äventyret fortsätter till Sismiut där du kommer att spendera de följande fem dagarna. Denna pitoreska stad ligger strax innanför polcirkeln. Det är den nordligaste staden i Grönland med en isfri hamn året runt, samtidigt som det är den sydligaste staden på västkusten som har slädhundar. Med sina 5500 invånare så är Sisimut Grönlands näst största stad och har en intressant mix av verksamheter som fiske och jakt där de använder hundslädar, medan den yngre populationen utbildar sig till mer moderna yrken.

Arktisk vinter
Det är ingen brist på fin ren snö under vintern. I både Kangerlussuaq och Sisimiut . I februari och mars ligger medeltemperaturen runt -15°C. Vid riktiga köldknäppar kan dock temperaturen sjönka till så lågt som -30°C till -40°C. Som tur är så känns det dock då inte så kallt som det låter tack vara den torra luften och solen samt att det då oftast är helt vindstilla.

Hundsläde och norrsken
Det finns många möjligheter att utforska Sisimiut i vinterskrud, du kan pröva hundsläde, vandram längdskidor och utförsåkning, båtutflykter, museum oh konsthantverkare i arbete. När dagen är över kan du sätta dig i den varma polen vid hotellet och titta upp mot det vackra norrksenets spel över himmlen!

Flyginformation
Flyget avgår från Köpenhamn 8:45 och återkommer 20:15

20 kilo med incheckat bagage och 8 kilo handbage med största mått: 55 x 40 x 23 cm.

Datum 2024
Januari 22 - 29, 2024
Januari 29 - februari 5, 2024
Februari 5 - 12, 2024
Februari 12 - 19, 2024
Februari 19 - 26, 2024
Februari 26 - mars 4, 2024
Februari 4 - 11, 2024
Februari 11 - 18 2024

Tillval

Utflyktspaket: 650 €
* Sightseeing i Kangerlussuaq (1½ tim)
* Utflykt till inlandsisen Ponit 660 i Kangerlussuaq (5 tim)
* Utflykt till Russelglaciären, (4 tim)
* Norrskenstur (2 tim)
* Sightseeing i Sisimiut med buss (2 tim)
* Hundslädetur i Sisimiut, 2 personer per släde plus kusk (ej hyra av kläder och skor)  (2 tim)
* Bergstur i Sismiut i snöskotersläde (1 tim)

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Kangerlussuaq - Sightseeing

  Så fort ni checkat in på Hotel Kangerlussuaq beläget i flygplatsbyggnaden, kommer guiden att samla alla för ett informationsmöte. Du får information om byn och området, platser att besöka, ställen att äta på och information om utflykterna du bokat i utflyktspaketet.

  Efter mötet kan du antingen utforska byn på egen hand eller följa med på sightseeingen om du bokat utflyktspaketet.

  Sightseeing i Kangerlussuaq (ingår i utflyktspaketet)

  Kangerlussuaq var från början en amerikansk flygbas. Idag är flygbasen Grönlands största flygplats. Guiden kommer att berätta många intressanta berättelser om tiden som flygbas, från andra världskriget till det kalla kriget och förvandlingen till den moderna flygplats det är idag.

  Här i Kangerlussuaq så ligger Grönlands längsta väg. Det finns många intressanta platser i den fantastiska grönländska naturen i området

  Vi åker ner till hamnen för att se den vackra fjorden med samma namn. Kangerlussuaq betyder "Den långa fjorden" på grönländska. Chauffören kör också till Kellyville, en liten forskningsstation 12 km från flygplatsen via det gamla basens område. Vi besöker även en hundgård där du bättre kan lära känna den grönländska slädhunden.

  Den här turen ger fina vyer och också en bra start att vänja sig med den arktiska kylan.

  Middag kan du äta på hotellets kafé eller restaurang, eller så kan du äta den på Roklubben. Roklubben ligger vackert vid sjön Fergusson, ca 4 km från flygplatsen. Roklubben är duktiga på att blanda lokala delikatesser med internationella smaker. Transport till och från Roklubben ordnas av guiden.

 • Dag 2: Kangerlussuaq - Inlandsisen

  Utflykt till inlandsisen (ingår i utflyktspaketet)
  Is så långt ögat ser! Vägen upp hit till Point 660 är ca 37 km genom ett vackert arktiskt fjällandskap. Har vi tur ser vi kanske myskoxe, renar, fjällrävar och snöhare på vägen till inlandsisen. Där vägen tar slut fortsätter vi till fots och tar oss upp på detta hav av is som täcker ca 85% av grönlands yta.

  Kangerlussuaq är känt som "the gateway to the ice cap" då det här är relativt enkelt att komma upp på den gigantiska iskappan. Vi kör med fyrhjulsdrivna terrängfordon genom det varierande landskapet. Vi vandrar den sista biten till isen och spenderar en stund i detta vita ökenlandskap innan vi vandrar tillbaka till vårt fordon. Detta är en unik upplevelse!

  Norrskenstur i Kangerlussuaq (ingår i utflyktspaketet)

  Om vi har en molnfri kväll så finns det fina möjligheter att vi får se det sprakande norrskenet - aurora borealis. På den här turen beger vi oss iväg, bort från det artificiella ljus som lyser upp byn som gör det svårare att skåda norrskenet. På turen serveras även grönländskt kaffe en alkoholhaltig varm dryck där norrskenet är en av ingredienserna.

 • Dag 3: Kangerlussuaq - Russelglaciären

  Russellglaciären (ingår i utflyktspaketet)

  Vi kör med vårt fyrhjulsdrivna terrängfordon till den spektakulära Russelglaciären, genom den arktiska tundran. Glaciären har imponerande vertikala isväggar på uppemot 60 meter. Vi kommer tillräckligt nära för bra foton. Området är mycket vackert och även på den här turen har vi fina möjligheter att få syn på myskoxe, renar, fjällrävar och snöhare, även fjällripor finns i området.

 • Dag 4: Sisimiut - Sightseeing

  Resan fortsätter idag till kuststaden Sisimiut, ca 30 minuters flygtid rakt västerut. Vi blir hämtade med buss från flygplatsen och körda till fyrstjärniga hotellet Hotel Sisimiut där du kommer att spendera de kommande fem nätterna. Efter incheckning hålls ett informationsmöte där du får information om staden, platser att besöka och äta på och information om utflykterna du bokat i utflyktspaketet.

  Om du bokat utflyktpaketet så avslutas mötet med en sighseeing med buss

  Sightseeing med buss (ingår i utflyktspaketet)

  Turen startar vid den gamla heliporten, helikopterplattan som var det enda sätt att flyga till Sisimiut fram till 1998. Idag används plattan till en kennel och flygbyggnaden är ungdomsgård. Vår tur gör stopp vid den lokala marknadensom är fylld med nyfångad fisk och jaktbyten. Vi passerar stadshuset på vägen till de gamla de gamla husen som användes av stadens jägare och fiskare. Vi fortsätter till stadens högsta utsiktspunkt för att ta in den imponerande utsikten mot söder. Slutligen besöker vi gamla stan i centrum där originalbyggnader från kolonialtiden på 1700-talet nu är hem till stadens museum.

 • Dag 5: Sisimiut - Hundslädetur

  Tvåtimmarstur på hundsläde (ingår i utflyktspaketet)

  Hundsläde här på den västra delen av Grönland skiljer sig en hel del från hur vi i Sverige är vana. Den grönländska hunden är anpassad att leva i stark kyla under bistra förhållanden. Det har ett starkt flockbeteende och hierarki där föraren står högst i rang. Då och då kommer unga hundar att utmana hundföraren och då gäller det att föraren står emot och säger till på skarpen. Hundslädarna körs i solfjäderformat med en ledarhund längst fram, detta gör att det är mycket viktigt hur slädföraren kommunicerar med hundarna vilket han gör med både röst och piska. Piskan används inte till att träffa hundarna utan signalerar vad hundarna ska göra.

  Hundsläde har länge varit mycket viktigt i grönländarnas överlevnad. Vid jakt och fiske, framförallt ute på havsisen, är det mycket säkrare än t.ex. snöskoter. Går en snöskoter sönder så finns inget alternativ, men hundarna är många och de sprider ut vikten när de springer i solfjäderformation.

  Eftersom det är så svårt att hantera hundarna så åker du i en släde (två personer per släde) och hundföraren kör er till bl.a. foten av Niujarfik, ett naturligt stopp innan den branta klättringen nordöst om Sisimiut. Vi gör ett kort stopp innan vi återvänder till stan, ett perfekt tillfälle till fotografering!

  Kläder och skor är inte inkluderat i utflykten så se till att du är klädd ordentligt för att klara kylan.

  Den här turen ger er en inblick i hur det är att åka hundsläde. Skulle du vilja komma iväg på en längre tur så kan hotellet eventuellt ordna detta för dig.

 • Dag 6: Sisimiut - på egen hand

  Dagen till eget förfogande.

 • Dag 7: Sisimiut - Snöskoter

  Denna sista dag i Sisimiut kan du följa med på en snöskotertur som ingår i utflyktspaketet.

  Snöskotertur (ingår i utflyktspaketet)

  Njut av det vackra bergslandskapet som omger Sisimiut. På denna sightseeingtur kommer du att sitta bekvämt i en skotersläde och ta in naturens storhet från dalen till bergstoppen. Turen tar dig genom det stora snötäckta bergslandskapet och Kangerluarsuk Tulleq-fjorden. Det kommer att finnas gott om fototillfällen längs vägen. Lunchpaket kommer att avnjutas på kullen med Davissundet som bakgrund.

 • Dag 8: Hemresa

  Du flyger till Köpenhaman via Kangerlussuaq.

Packlista

Packing List for a winter trip to Greenland

On this page, you find a packing list for your winter trip to Greenland. It is a guideline that will help you with the most important packing tips.

The right equipment can be a requirement for getting the best out of a winter stay in Greenland. The following list is our recommendation for a packing list which you may use if you do not have personal experience with the area or the type of tour you have chosen. If you are in doubt with any details, you are more than welcome to contact Greenland Travel.

If you dream about going to Greenland in the wintertime, trying out dog sledding, experiencing the magic of the northern lights and so much more, the perfect season is from January to April. The light, a strong sun on a clear blue sky combined with the fresh, clean air urge you to try out the wonder of winter.  

The temperature can be anything from minus 5 to minus 25, but because of the dry air, it doesn’t feel as cold and humid as in Europe.

 

About clothing in general in Greenland

Clothing in Greenland is both practical and informal, so you do not have to pack the “fine garments” in your suitcase on a trip to Greenland. Today’s great choice of outdoor clothes will let you find something which is practical, smart, and comfortable.

When packing for a winter trip to Greenland, you should think practical and isolating, both for outdoor as well as indoor clothing. The same standard of practical clothing applies on a night in a restaurant and alike.

During the Greenlandic winter, you may always be prepared for the cold. But with the right clothing and certain precautions, you can embrace the cold as an extra dimension of experiences for your trip. Since the air is rather dry, the cold temperatures do not feel as fierce as they would in Great Britain, for example. In this way, minus 15-20 degrees Celsius in Greenland can be almost quite pleasant!

Most of the travelers to Greenland during winter will spend most of the days outside to collect as many experiences as possible. This implies you should bring along the right type of clothes so you can keep warm from the top of your head to the sole of your shoe, from the innermost to the outermost layer. If you, for example, take a tour to the ice cap, you should still wear warm clothes, even though most of the trip will be on a bus.

 

Day backpack

It is always a good idea to bring a smaller day backpack on a trip to Greenland. A day backpack is a smaller backpack with a size of 20-30L. It can be used for everything from sailing trips, shorter walks, and just as a handy bag if you suddenly need one. If you have to go hiking on your trip, we recommend a backpack of approximately 30L with a hip belt and chest strap.  If you spend your time in the towns, primarily, you do not need a hip belt and chest strap.

Suitcase or backpack

On most of our trips, you will not have to carry your luggage very far. You will have to handle your suitcase by yourself at airports and hotels, but in connection with transfers, it is taken from place to place by hotel staff or others. Therefore, you have the choice of bringing a suitcase or a backpack. If you are going to stay in smaller settlements, be prepared for your luggage to be transported on a truck, tractor or a similar vehicle. Therefore, you should expect that the luggage may get dusty, and the potholes in the dirt roads can be rough on a brand-new suitcase.

For travelers staying at Glacier Lodge Eqi or Ilimanaq Lodge

If you are lucky enough to stay in one of the beautiful lodges, be aware that you must carry the luggage from the boat to the cabins in a hilly area. Suitcases are not suitable. You should also be aware that since you have to carry your bag yourself, you should not pack too heavy.

For travelers to Glacier Lodge Eqi, it is possible to leave some of your luggage at the hotel for luggage storage. Therefore, we recommend that you bring a smaller backpack that you can use during your stay at Glacier Lodge Eqi.

On a round trip with a stay at Ilimanaq Lodge, naturally, you will have all your luggage with you all the way. You can choose to pack in a backpack or a larger soft bag. You can also choose to pack two smaller bags if carrying all your luggage in one bag is too heavy.

Of course, you may be able to get some help if you are traveling with tour guides in groups will, but the main rule is that you have to pack so that you or someone you are traveling with can carry it, preferably in smaller bags and not in suitcases.

 

Clothing

The layer principle is in true effect in Greenland. The layer principle simply means that one dresses with several layers of clothing. The innermost layer helps to keep the warmth inside, but at the same time keeps away the moisture from the body. The middle layer isolates against the cold. The outermost layer protects against rain, wind, and moisture.

Of course it is not necessary to heavily invest in a great amount of new equipment when embarking on an autumn trip to Greenland, but it is still critical to pack all the possible warm clothing, such as ski clothing, padded winter pants or an old down jacket, which may be out of style, but still keeps you warm.

 

Underneath we have composed a packing list which can give you an idea about the items which can come in handy on a trip to Greenland.

Underwear

Here we are not talking about the bras and panties, but about warmers and long, close-fitting shirts. We recommend wool since it keeps you warm even when it is moist.

Fleece trousers or heavy sweatpants

As a middle layer between the warmers and the outer layer. If you have a pair of down-lined winter pants, you can settle for warmers and the padded outer pants.

Sweater or heavy shirt

As a middle layer

Overall trousers

Draughtproof, possibly padded and water-repellent. Should be large enough to provide enough space to wear the pair of pants underneath comfortably.

Thin socks

Wool or synthetic material. We do recommend wool – and you are welcome to take a couple of extra pairs hereof. If you sweat and your feet get moist, it can be heavenly to change to dry socks.

Thick woolen socks

Several pairs and choose the thickest you can get.   Boots Strong Quality, with enough space for socks and moving toes. It is pleasant to own a pair of boots which allows you to wear thick socks. The sole should be made of rubber since soles made of plastic and mixed materials get very slippery in lower frost temperatures.

Warm sweater

May reach up high on the neck with a zipper. Thick fleece or wool is recommended.

Big windproof jacket

Maybe with hood and with water-repellent material, but it should be able to ‘breathe.’

Hat

Wool or Fleece (most comfortable), perhaps a ski mask which covers the neck, forehead, chin, and cheeks.

Thick woollen gloves

Essential

Big padded mittens

Maybe of leather to wear above the thin inner gloves/woolen gloves. With two gloves as two layers, it is possible to regulate the temperature. Mittens are the best way to keep away the old from the fingers.  

Sunglasses

Great to have! Especially in long stretches of snow and on a trip to the ice cap when the sun is shining bright.

Lip balm

Always keep one in your pocket; the air is very dry.  

Miscellaneous

Camera

Binoculars

Head torch (diode lamps use less battery)

Extra storage and batteries for the camera

Daysack

It is always nice to bring along a few extra clothes and items on an excursion. If you currently don’t possess one, we recommend that you get one with hip belt and breast strap, approximately 30 liters.

 

Rental of sledding clothes for dog sled trips

Even on a shorter one-hour dog sled ride, it can get cold when sitting on a sled. In most places, it is possible to rent sealskin clothes or other warm clothes and warm boots for the sledding trip. If you do not have very warm clothes yourself, we recommend that you rent sledding equipment. Actually, it is in itself an experience to try the “original” sledding equipment.

Be sure to check whether the dog sledding clothes and boots are included in the price of the dog sled ride you have chosen. If in doubt, contact Greenland Travel.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Grönlandsresor
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
 • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.