Skip to main content

Svalbards pärlor i midnattssol, 6 dagar (7902)

Upplev några händelserika dagar på Svalbard, 76 grader nord! En ögrupp som bjuder på makalöst vacker arktisk natur och snöklädda glaciärer, djupa fjordar och unika fjäll. I midnattsolens rike lever valrossar och isbjörn, valar och svalbardsrenen samtidigt som tusentals fåglar häckar på de branta fågelklipporna. 

Du flyger till Longyearbyn, bor bekvämt på hotell och tar sedan del av en rad spännande guidade dagsutflykter som börjar från ditt boende. Följ spåren av tidiga nordpolsexpeditioner, jägarnas hårda liv, se det rika djurlivet i Arktis från första parkett. Du reser till den mytomspunna spökstaden Pyramiden mitt ute i vildmarken och ser glaciärer, valrosskolonier och Svalbards branta fågelklippor med bl.a. häckande lunnefåglar. Du besöker världens nordligaste bryggeri och avslutar resan med en stämningsfull vildmarkskväll på Camp Barentz.

Denna resa ett förslag baserat på avresa den 16-21 juli 2024 men vi kan titta på andra datum och se vad som då finns tillgängligt. Ring, eller skicka in din förfrågan så tar vi fram ett förslag. En resa tisdag till söndag mellan maj-september ökar dock chansen att kunna genomföra programmet som det står. Alla utflykter startar och slutar vid hotellet förutom bryggeribesöket dit du lätt kan ta dig till fots. Alla utflykter sker med guide som även bär med sig vapen som skydd mot isbjörn.

Tillvalsutflykter:
Utflykt till Gruva 3 (ca 3 timmar): 1250 SEK 
Kajakutflykt inkl.lunch (ca 7 timmar): 2190 SEK 
Vandring till Blomsterdalshögda och det Globala Frövalvet (4 timmar): 1565 SEK 
Hundsläde på hjul inkl lätt fika (4 timmar): 1490 SEK

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1, tisdag: Ankomst Longyearbyn

  Flyg från Oslo till Longyearbyn. Transfer med flygbuss till hotell och check in på hotellet. Tid att strosa runt i byn innan vår kulturhistoriska guidade tur genom Longyearbyn startar. Hör hur det är att leva och bo på Svalbard idag och varför det är förbjudet att både födas och dö på dessa nordliga öar.
  Övernattning på Radisson Blu Polar Hotel**** eller liknande

 • Dag 2, onsdag: Valrossafari och bryggeribesök

  På morgonen beger vi oss på en valross safari med den slutna båten "Kvitbjørn". Efter ca. en timmes färd befinner vi oss i tysta och fridfulla Borebukta. Här använder vi båtens elmotorer och får en helt ljudlös framdrivning. Det ger oss en unik möjlighet att uppleva det rika djurlivet på nära håll. På sommaren kan du hitta valrosskolonier på stränder, holmar och rev. Valrossar är extremt sociala djur och dyker vanligtvis upp i flockar. Efter att de varit ute i havet för att äta drar de upp på land för att vila tillsammans med flocken. Det är inte ovanligt att de ligger tätt ihop, eller till och med ovanpå varandra! Fika ingår.

  På eftermiddagen rekommenderar vi ett besök på Svalbard museum som ligger centralt i Svalbards Forskningspark. Museet har tidigare fått utmärkelsen “Årets museum” av Europarådet. Dess historiska magasin innehåller ca 40 000 föremål, bland annat en bit av Andrées luftballongtyg och kläder från valfångargravar från tidigt 1600-tal.

  I kväll besöker vi världens nordligaste bryggeri som handlar om så mycket mer än bara öl. Det är en berättelse om hur man mot alla odds fick ett företag att blomstra i en oerhört utsatt miljö. Svalbard Brewery grundades 2011 och efter sex års arbete för att ändra lagen från 1928 som förbjöd all tillverkning av alkohol på Svalbard, kunde de äntligen tappa upp sitt första öl. Smaka på det lokalt tillverkade ölet som innehåller 2000 år gammalt vatten från Bogerglaciären på Svalbard Guidningen tar ca 1,5 timme, därefter middag på egen hand. Övernattning på Radisson Blu Polar eller liknande


 • Dag 3, torsdag: Dag till eget förfogande

  Idag kan du välja mellan 4 tillvalsutflyker utifrån ditt personliga intresse eller bara ta det lugnt och strosa bland affärer, Svalbard Galleri eller varför inte besöka det lilla Svalbard Expedition museum?

  Tillval 1) 09.00 - 12.00 Besök på museum Gruva 3
  Denna förmiddag följer vi spåren av Longyearbyns rika gruvdriftshistoria och lär känna en arbetares hårda vardag i Gruva 3. Den här utflykten handlar om den kolsvarta historien av gruvdrift på Svalbard. Gruvan stängdes 1996 och vi får ta del av vardagslivet i den sista handmanövrerade gruvan i Longyearbyn. Här har tiden stannat och utrustningen finns kvar precis som när den övergavs. Visningen tar 3 timmar och slutar vid hotellet kl.12.00.

  Tillval 2) 09.00 - 16.00 7 timmars kajak utflykt med strandhugg inkl. lunch
  Följ med på en kajaktur i Adventfjorden! Detta är en av Svalbards mest historiska fjordar, omgiven av berg upp till 1 000 m.ö.h. Upplev kontrasterna mellan det organiserade samhället i Longyearbyen och de historiska delarna på andra sidan Adventfjorden från 1920-talet. Utflykten startar kl 09:00 med upphämtning vid boende och transport till en sjöbod där du får din personliga kajakutrustning för dagen. Instruktion, säkerhetsinriktning och miljöinformation kommer att tillhandahållas längs vägen.
  Vi gör strandhugg i Hiorthhamn och serverar en traditionell arktisk lunchrätt. Varma drycker som kaffe och te ingår. På en kajaktur upplever du naturen närmare än någonsin. Allt detta inom trygga ramar så att utflykten passar alla med äventyrskänsla.På vägen tillbaka plockar vi skräp som dyker upp på vår väg.
  Du måste kunna simma, men ingen paddlingserfarenhet krävs. Paddlingen kan vara lite tröttsam för armar och axlar. Vi använder dubbelkajaker.

  Tillval 3) 09.00 - 13.00 Vandra upp på Blomsterdalshögda och till det Globala Frövalvet, inkl. fika.
  Följ med på en spännande kulturhistorisk vandring från gruvdrift till Svalbards globala frövalv. På denna vandring börjar vi gå mot toppen av Blomsterdalshøgda som ligger ca. 320 meter över havet. Längs vägen hittar vi många blommor från den arktiska floran om årstiden tillåter. På toppen har vi en fantastisk utsikt över Adventfjorden och det omgivande området medan vi njuter av förfriskningar. Vi kommer att se ingången till Svalbards globala frövalv (The Global Seed Vault) som finns i berget och vi passerar denna plats på vägen tillbaka.OBS! Ingen tillgång inuti. Enkel fika ingår. Vandringen är medel till krävande om du inte är van vid fjällen, en bäck måste korsas och sakta uppstigning - nivå 3 av 5.

  Tillval 4) 18.00 - 23.00 “Dagens fångst” inkl. soppa
  Kaptenen tar in tips av kollegor från dagens utflykter och riktar kursen dit de nyligen sett något speciellt djur-och naturliv. Upptäck Svalbards unika natur i slutna och bekväma båtar. Vårt huvudfokus: Vilda djur, natur och glaciärer. Varje dag väljer vi en annan destination i Isfjorden för att kombinera vårt sökande efter vilda djur. På denna utflykt drar vi nytta av midnattssolen och utforskar den vackra Isfjorden. Chansen att se isbjörnsungar ute på promenad med sin mamma, en blåval som visar sin lyckträff eller en knölval som kommer fram och leker runt båten, är större numer. Dessutom kan vi gå till de mest spektakulära glaciärfronterna som finns i den norra delen av Isfjorden. Dessa enorma mängder is rör sig hela tiden och ändrar form genom att kalva, släppa isen i fjorden. Och kanske får vi se en säl som solar på isen. Från maj till augusti besöker vi även en av fågelklipporna runt fjorden, de branta bergssidorna ger de perfekta häckningsplatserna för Svalbards sjöfåglar. Kockar har förberett en god skål med hemgjord soppa som vi kan njuta av på en naturskön plats.
  Övernattning på Radisson Blu Polar Hotel**** eller liknande

 • Dag 4, fredag: Fågelsafari och vildmarkskväll

  Idag beger vi oss på en lunnefågelsafari med en öppen och stabil polarcirkelbåt. Varmt klädda kör vi ut i Isfjorden för att beskåda Arktis egen papegoja: lunnefågeln. I bergväggen hittar vi häckande lunnefåglar och fjälltärnor.
  Färden går österut, vidare in i fjorden mot Diabasodden. Den unika geologin i området skapar ett perfekt hem för många av de fåglar som kommer till Svalbard på sommaren. Här får du verkligen uppleva ett rikt fågelliv på nära håll från vattnet. Från maj till början av augusti kryllar Svalbard av fåglar som har invandrat från världens alla hörn. Här på Svalbard finns cirka 10 000 lunnefåglar och de är en av få sjöfåglar som trivs så pass bra att de ökar i antal. På denna 4 timmar långa rundtur får du se och lära dig mycket om Svalbard och dess unika geologi tillsammans med en lokal guide. Med lite tur ser vi även val.

  I kväll upplever vi en riktig vildmarkskväll som stämningsfull avslutning på vår Svalbard vistelse. Vi besöker mysiga Camp Barentz trapperstation som ligger i Bolterdalen, ca.10 km från Longyearbyen. Här bjuds det på en mustig rengryta över öppen eld samtidigt som vår värd håller ett spännande isbjörnföredrag. Dryck ingår! Övernattning på Radisson Blu Polar Hotel eller liknande.

 • Dag 5, lördag: Pyramiden

  Idag beger vi oss på en båttur till Pyramiden, en fascinerande övergiven rysk spökstad mitt ute i vildmarken. Vi börjar med att segla längs Isfjorden och passerar fågelklipporna på Diabas på nära håll. Med låg hastighet driver vi förbi den enorma Nordenskiöldglaciären omgiven av makalös vacker natur och på vägen kan vi även begrunda resterna av det skotska gruväventyret i Brucebyen. Med utsikt över distinkta klippformationer får vi en varm lunch medan vi korsar fjorden till den övergivna ryska gruvstaden Pyramiden. Staden övergavs under sommaren 1998, men är fortfarande intakt med byggnader och infrastruktur. Med vår guide från båten som isbjörnsvakt och berättare, strosar vi genom den en gång så välbeställda bosättningen där dragspelstoner numer har tystnat. På vägen tillbaka till Longyearbyn följer vi den norra sidan av fjorden och hör den tragiska berättelsen om vintern vid Svenskhuset på Kapp Thordsen. Det finns en kiosk för fika ombord.
  OBS! I början av säsongen brukar isförhållanden inte tillåta landstigning på Pyramiden, det brukar istället bli en mer fokus på den ständigt föränderliga iskanten i Billefjorden och de inre delarna av Isfjorden. Utflykten är fascinerande oavsett.
  Övernattning på Radisson Blu Polar Hotel**** eller liknande

 • Dag 6, söndag: Hemfärd, tillval hundsläde på hjul

  Innan du tar transfern till flygplatsen hinner du med en sista runda runt i Longyearbyn eller något sista museumsbesök. Eller om du vill, köpa hem någon god öl från världens nordligaste bryggeri?

  Tillval:
  Besök en kennel och kör hundsläde på hjul
  Många förknippar hundspann med vita vidder och minusgrader, men hundar behöver motion även på sommaren och då är specialbyggda hundspann på hjul en perfekt upplevelse. Den här turen börjar i kenneln där nästan 300 hundar ivrigt väntar på att få gå ut. Vilka är de lyckliga åtta du kommer att ha framför din vagn? Du får låna en varm overall, stövlar och vantar innan du hjälper guiden att sela och förbereda hundarna. Skällandet och tjutet kommer säkerligen att upplevas som lätt kaotiskt. Men plötsligt sker en förändring. När hundarna springer iväg blir det helt tyst.
  Guiden finns på första vagnen, och det finns plats för den som kanske inte vill köra vagnen på egen hand. På turen använder vi små vagnar för 3 personer och man kan turas om att köra vagnen och sitta i den. Längs vägen kommer guiden att berätta lite om livet i Arktis, och polarhundarnas roll och deras sätt att leva. I god fart följer vi vägen mot gamla norrskensstationen. Längs vägen finns goda chanser att se renar, rävar och ett myllrande fågelliv.

  Hemfärd, tillval hundsläde på hjul

Karta

Kontakta oss
Adress:
Grönlandsresor
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
 • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.