Skip to main content

Kultur och isberg, Nuuk och Ilulissat, 8 dagar (1141)

Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Foto: Monica Larsson, Grönlandsresor
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Foto: Monica Larsson, Grönlandsresor

Vi kombinerar Grönlands huvudstad Nuuk och den unika kultur som finns där med Ilulissats fantastiska miljö av isberg vid den stora isfjorden. Du besöker två spännande städer och bor bekvämt och har under hela resan tillgång till reseledare.

Vi börjar med en natt i Kangerlussuaq där finns möjlighet för en tur till inlandsisen. Har vi tur så får vi även syn på lite myskoxar och renar.

Vi flyger vidare till huvudstaden Nuuk där vi gör en stadsvandring innan vi kliver ombord på kustskeppet Sarfaq Ittuk. På stadsvandringen besöker vi de största attraktionerna som Grönlands Nationalmuseum, det vackra kulturhuset Katuaq, den vackra gamla bydelen med Hans Egedes staty.

På vägen till Ilulissat så anlöper vi med kustskeppet ett antal städer där vi även hoppas hinna med en kortare guidad stadsvandring i Sisimiut.

Vi kommer under dessa dagar uppleva en hel del av vad Grönland av i dag har att erbjuda när det gäller kultur, stadsliv och natur.

Datum klara för 2024
Maj 2 - 9 Pris från 3490 € per person
Maj 16 - 23 *) Fullbokad
Maj 23 - 30 *) Fullbokad

Juni 6 - 13 *)
Juli 4 - 11 *)
Augusti 29 - september 5 *)

*) garanterade avgångar. Övriga avgångar kräver minst 15 deltagare.

Flyginformation (kan ändras av flygbolaget)
Flyget avgår från Köpenhamn kl 10 och återkommer kl 21

20 kilo med incheckat bagage och 8 kilo handbage med största mått: 55 x 40 x 23 cm.

Tillval
Utflyktspaket maj-avgångarna. 370 €
Detta utflyktspaket ger dig möjlighet att uppleva naturen runt Kangerlussuaq med rikt djurliv och vacker natur samt möjlighet att komma upp på den gigantiska inlandsisen som täcker ca 85% av Grönlands yta. Du kommer även ut på båt till Ilulissat Isfjords mynning där de gigantiska isbergen gått på grund. Du besöker även en mindre byggd söder om Ilulissat.

Paketet innehåller:
• Utflykt till inlandsisen vid Kangerlussuaq, Point 660 (ca 5 tim)
• Båttur till isfjorden (ca 2½ timmar)
• Dagstur till bygden Ilimanaq (ca 5 timmar)

Utflyktspaket sommar-avgångarna. 355 €
Detta utflyktspaket ger dig möjlighet att uppleva naturen runt Kangerlussuaq med rikt djurliv och vacker natur samt möjlighet att komma upp på den gigantiska inlandsisen som täcker ca 85% av Grönlands yta. Du kommer även ut på båt till Ilulissat Isfjords mynning där de gigantiska isbergen gått på grund. Vi gör även en valsafari.

Paketet innehåller:
• Utflykt till inlandsisen vid Kangerlussuaq, Point 660 (ca 5 tim)
• Båttur till isfjorden (ca 2½ timmar)
• Valsafari (ca 3½ timmar)

Dagstur till den kalvande glaciären vid Eqi (endast juni -  september) 335 €
Få ställen på Grönland är lika vackra som glaciären Eqip Sermia som går ut i fjorden 80 km norr om Ilulissat. Med båt är det möjligt att komma helt intill kanten av glaciären och uppleva när den kalvar stora stycken av is. Dånet från ljudet när ismassorna lossnar är enormt och synen när isberget brakar ut i vattnet är betagande. På turen åker vi med moderna och bekväma turistbåtar. Efter ca 3 tim seglats så glider vi varsamt och på säkert avstånd, längs glaciärens kant där vi intar vår lunch. Efter ett par timmars uppehåll åker vi tillbaka till Ilulissat.

Kajaktur 170 € (endast juni -  september)
Inuiterna är de som uppfann kajaken. På den här kajakturen får du se stora isberg och med lite tur kanske även en val eller säl. Alla turer sker i stabila dubbelkajaker med en följebåt. Vi är ute och paddlar i minst 2 timmar på denna tur.

Om du har problem med rygg eller skuldror så kan du tyvärr inte följa med på denna tur. Miniålder 12 år.

I priset ingår transfer från och till World of Greenlands kontor i centrum, licensierad kajakinstruktör, säkerhetsinstruktion, lån av nödvändig kajakutrustning, kaffe och te.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Kangerlussuaq

  Vi flyger från Köpenhamn till Kangerlussuaq på Grönland, Grönlands ända ort i inlandet.

  Vi checkar in på Hotel Kangerlussaq som ligger i flygplatsbyggnaden.

  För er som har valt utflyktspaketet som tillval så väntar en tur till den mäktiga inlandsisen som täcker ca 85% av Grönlands yta. Vi färdas med terränggående fordon genom ett vackert arktiskt landskap med fjällsjöar och fina chanser att få syn på olika vilda djur. Här finns myskoxar, vildrenar, fjällrävar, harar, havsörn för att nämna några.

  Den sista biten till isen går vi till fots för att komma upp på själva isen. Det är en mäkta känsla att se detta böljande islandskap som på det tjockaste ställe är över 3 km tjockt!

  Vi avslutar kvällen med en gemensam middag på Roklubben som är vackert beläget vid Lake Ferguson straxt utanför byn.

 • Dag 2: Nuuk

  Efter frukost flyger vi till Grönlands huvudstad Nuuk. Innan vi går ombord på kustskeppet gör vi en guidad tur i staden där vi bl.a. besöker nationalmuseet och kulturhuset Katauaq.

  Ni får även tid att strosa runt på egen hand innan vi går ombord på kustskeppet Sarfaq Ituk. Båten åker i reguljärtrafik från Sydgrönland till nordliga Grönland (vissa turer hela vägen till Upernavik).

  Nuuk
 • Dag 3: Maniitsoq och Sisimiut

  Under vår färd norrut på kustskeppet finns det fina möjligheter att se på landskapet vi åker igenom och kanske även spana in valar. Det finns en panoramasal i aktern och även fina möjligheter utomhus. Tänk på att klä er varmt!

  Denna morgon ankommer vi den byn Maniitsoq. Här kommer vi att göra ett stopp på 3½ timme så vi har tid att utforska byn lite extra. I det kuperade landskapet så är många av gångvägarna trappor. En utmaning är att ta trappan upp till Sakkortusaavik (även kallat "Eiffeltornet"). Ni kan själva räkna de 470 trapporna när ni vandrar upp till den fantastiska utsikten ni blir belönade med. Känner ni inte för att gå i trappor så finns det alternativ.

  Vi åker sedan vidare med båten för att sena kvällen ankomma Sisimiut, Grönlands näst största stad. Båten ligger här i hamn till 10:30 nästa morgon så även här finns det tid till en stadsrundtur.

 • Dag 4: Sisimiut

  På morgonen gör vi en stadsvandring i Grönlands näst största stad.

 • Dag 5: Ankomst Iluissat

  Namnet "Ilulissat" översätts till "isberg" från grönländskan och varför Grönlands tredje största stad har fått det namnet är lätt att förstå. När vi närmar oss staden så möts vi av fler och fler isberg i alla former, färger och storlekar.

  Tidig morgon anländer vi Ilulissat och vi åker upp till Hotel Arctic där vi checkar in. Dock så bor de på avgången den 29 augusti på Hotel Ilulissat. Vi checkar in och har ett kort introduktionsmöte innan vi ger oss ut på en guidad stadsvandring. Du kan även följa med på en något längre vandring till den gamla bosättningen Sermermiut som ligger vackert vid isfjorden.

  För er som valt utflyktspaketet så väntar även idag en valsafari.

 • Dag 6: Ilulissat

  Idag kan ni antingen spendera dagen på egen hand eller så finns det två utflykter planerade.

  För er som valt utflyktspaketet så väntar idag en seglats till isfjorden. Vi åker med båt till mynningen av isfjorden där de stora isbergen går på grund då det "bara" är 280 meter djupt. Att se dessa giganter med egna ögon ger en helt annan känsla än när man ser de på teve. Vissa berg kan vara av halva Kebnekaises storlek när de kalvar ut i havet. När vi gör denna tur sent på kvällen när solen ligger riktigt lågt på himlen ger ytterligare en aspekt på det hela med alla olika färger som lyser upp landskapet.

  Innan båtturen så gör vi även utflykten med kajak för er som bokat det.

 • Dag 7: Ilulissat

  Sista hela dagen i Ilulissat, kanske dags att inhandla souvenirer? Besök isf hantverkstan där stans konstnärer producerar olika vackra föremål både i tyg och horn/ben.

  För er som bokat en utflykt till Eqi, den kalvande glaciären så är det idag den äger rum. Vi åker med båt 8 mil norrut längst kusten och kanske möter vi val och säl under färden.

 • Dag 8: Hemresa

  Vi flyger först till Kangerlussaq för att sedan ta atlantflyget till Köpenhamn

Karta

Kontakta oss
Adress:
Grönlandsresor
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
 • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.