Skip to main content

Svenskbygden i Estland

Svenskbygden i Estland

På upptäcktsfärd bortom Tallinn med SGS  2 - 8 september 2024


Färdledare — Alexandra Widl.

På den här resan kliver vi rätt in i Estlands brokiga historia och letar rätt på minnesrika orter med svensk anknytning. Det är alltid lika fascinerande att upptäcka mänskliga öden och historiska platser med starka band till Sverige. Jag levde många år i Stralsund, en viktig plats i Svenska Pommern, den del av Pommern som Sverige erhöll i Westfaliska freden 1648, och som var i svensk ägo till år 1815. Det var här som mitt intresse för svenskminnen utanför dagens gränser väcktes. Så även på mina resor till Estland. Mitt snart 35-åriga yrkesliv i resebranschen har präglats av otaliga möten med fantastiska människor, djur och natur på det mest häpnadsväckande sätt. En nyfikenhet och intresse för kultur och historia som jag gärna delar med er!

Allt gott!

Vänligen, Alexandra Widl

 

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Måndag 2 september 2024

    Samling vid Tallink-Silja terminalen i Stockholm där vi möter vi vår färdledare Alexandra. Vi tar kvällsfärjan från Stockholm till Tallinn och börjar med en kryssning genom Stockholms vackra skärgård. Välkomstmiddag och föredrag om Estlandsvenskarnas historia ombord. Därefter finns tid över att strosa runt på båten och ta del av dess rika utbud av nöje, shopping eller relax. Övernattning i bekväma A-hytter med fönster.

  • Tisdag 3 september

    Njut av en god uppgraderad frukostbuffé innan ankomsten i Tallinn på förmiddagen. Här möter vi vår kunniga lokala guide som kommer att vägleda oss de kommande dagarna genom såväl svenskbygden som andra sevärda pärlor bortom Tallinn. Vi lämnar storstaden och fortsätter direkt till öarna Moon och Ösel. Transfern tar ca 2 timmar innan vi når färjan. Väl framme besöker vi Kaali Meteoritkraterfält. Kaali-meteoriten föll ner på jorden för ca 7500-7600 år sedan. Meteoriten orsakade skador på den redan bebodda ön Ösel, som har jämförts med explosionen av en liten atombomb. Kaali meteorikraterfält är en av Estlands mest unika naturminnesmärken.

    Därefter besöker vi häpnadsväckande Kuressaare slott. Mitt i parken ligger biskopsborgen från 1200-talet, i folkmun även känd som Kuressaare slott. Det är den enda medeltida borgen i Baltikum som finns bevarad i sin helhet. Idag är borgen hem för Ösels museum, med utställningar om Kuressaares, Ösels och Estlands historia.
    Vårt hotell ligger vid en vacker havspromenad i direkt anslutning till segelhamnen och Kuressaares vackra slottspark. Här kan de som önskar njuta av de varma poolerna på hotellet. Övernattning och middag på Georg Ots Spa Hotel direkt vid havet..

  • Onsdag 4 september

    Tidig frukost på hotellet innan vi tar färjan till Dagö känd för sin orörda natur och historiska fyrar. Här besöker vi en rad Estlandsvenska minnen så som den tidigare stora svenskbyn Kärrdal som ända fram till sommaren 1810 var en helt svensk by som bestod av 35 gårdar.
    Hör berättelsen om Ristimägi som är täckt med olika kors med anknytning till deportationen av svenskar från Reigi i augusti 1781. Den 20 augusti 1781 samlades alla utvandrare vid Ristimägi för en sista gudstjänst och tog farväl av platsen som hade varit svenskarnas hem i minst 400-500 år.

    Vi samlar krafter med en god lunch innan vi får en visning av öns största gods Suuremöisa, även kallat Storhovet. Jacob de la Gardie ägde hela ön på 1600-talet och anlade det stora godset.
    I närheten besöker vi även Vaemla historiska ullfabrik med maskiner från mitten av 1800 talet och en liten hantverksbutik med fina ullvaror att köpa hem. På tidig kväll tar vi färjan till fastlandet och avslutar vår dag i pittoreska Hapsal som har kallats för estlandssvenskarnas huvudstad. Härifrån kommer även Ilon Wikland som blev känd som illustratör av Astrid Lindgrens böcker. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell; Hestia Hotel Hapsal, med middag. Även detta hotell är ett spahotell med fina pooler där vi kan avsluta dagen.

  • Torsdag 5 september

    Efter frukost tar vi förmiddagsfärjan till Ormsö. Före andra världskriget var Ormsö tillsammans med Nuckö centrum för Estlandssvenskarna. Vi gör en rundtur till byarna Sviby – Söderby – Norrby – Diby innan vi äter lunch på Ellemalles Gästhem i Hullo. På gravgården finns världens största samling av solkors (hjulkors). Här finns även två minnesstenar; en över den estlandssvenske kulturpersonligheten Hans Pöhl och en över den svenske missionären och läraren Österblom som införde många förändringar i öns trosliv.

    Efter lunch besöker vi hembygdmuseet Paersgården som är en traditionell estlandssvensk gård med vasstak och rökbastu och allt vad det innebär. Gårdsmuseet presenterar livet på Ormsö under 1900-talets första hälft och från Ormsöfödda estlandssvenskar som under kriget flydde till Sverige. På sena eftermiddagen tar vi färjan tillbaka till vårt hotell, middag och övernattning i Hapsal.

  • Fredag 6 september

    Frukost på hotellet därefter stadsrundtur och ett besök på Aibolandmuseet som visar estlandssvenskarnas tusenåriga historia. En 20 meter lång broderad tapet illustrerar estlandssvenskarnas liv och historia. Ett avsnitt av den beskriver hur svenska bönder år 1345 köpte Stora Rågön för 34 silvermynt från Padise kloster.

    Vi lämna Hapsal och fortsätter vår färd till Nuckö kyrka, en viktig del av svenskbygdens historia.Här finns både Sveriges kronprins Gustav Adolfs och kung Carl XVI Gustavs underskrifter på dess stenar.

    Vi fortsätter till Padise, en underbar plats mellan skogar och åkrar med Cisterciensordens historiska kloster och Padise herrgård som har återställts av sin ursprungliga ägarsläkt, släkten Karl von Ramm. Här njuter vi av en god lunch innan vi besöker Padise kloster som anlades av munkarna redan på 1300-talet.Med lite tur hinner vi ta en vacker promenad på 1,5 km till Keila vattenfall och dess nationalpark på vägen till Tallinn. Dagen avslutas i huvudstaden med middag och övernattning.

  • Lördag 7 september

    Efter frukost börjar vår historiska stadsrundtur i den den bäst bevarade medeltida staden i norra Europa. Vi ser bl.a S:t Mikaelskyrkan där gudstjänster fortfarande hålls på svenska varje söndag. I huvudstaden finner vi även en av Europas äldsta gymnasieskolor Gustav Adolf gymnasium som grundades 1631 av just Gustav II Adolf.Efter lunch har vi tid att utforska Tallin på egen hand, en stad i ständig förändring! På kvällen stiger vi ombord på en av Tallinks båtar riktning Stockholm. Avskedsmiddag och en sista kväll tillsammans. Övernattning del i twin i A utsideshytt.

  • Söndag 8 september

    Buffetfrukost i den mindre, lite lugnare restaurangen.Bubbel ingår!
    Vi ankommer till Stockholm klockan 10:30 (lokal tid)

Tillval och tillägg

Rumsval och övrigt

  • Standard dubbelrum 0 SEK
  • Standard enkelrum 49 850 SEK

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
2/9Stockholm Svenskbygden i Estland - På upptäcktsfärd bortom Tallinn med SGSMer än 818 300 SEKBoka
Kontakta oss
Adress:
Grönlandsresor
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
  • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.