Skip to main content

Sommartur i Grönland på egen hand, 8 dagar (1101)

Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Polarsommaren är kort och hektisk och otroligt livsbejakande. Den lockar både till fysisk ansträngning och ren avslappning. Det finns plats för båda delarna och mer på denna åtta dagar långa resa som går till sinsemellan mycket olika platser på västkusten.

Sommaren på Västgrönland är en frodig explosion av livsglädje och färger. Turen går först med flyg till Kangerlussuaq, där ni har möjlighet att göra en fem timmars utflykt till inlandsisen där ni även har möjlighet att få syn på myskoxe.*

Turen går sedan vidare med flyg till Sisimiut, Grönlands näst största stad. Staden är kuperad och de olikfärgade husen är en välkänd kuliss.

Vi flyger sedan till Ilulissat och tar oss sedan med båt till Ilimanaq, en liten by söder om isfjorden. Vi återvänder till Ilulissat där vi vistas de två sista nätterna innan vi flyger tillbaks till Köpenhamn.

Sommaren i Nordvästgrönland bjuder på allt. Sommar och midnattssol. Is och snö. Flora och fauna. Vild natur och grönländsk kultur. Fysisk ansträngning och ren avslappning. Resan ger också en god inblick av livet i Grönland av i dag.

Flyginformation
Flyget avgår från Köpenhamn 9:00 och återkommer 20:15

20 kilo med incheckat bagage och 8 kilo handbage med största mått: 55 x 40 x 23 cm.

Datum 2024
Juni 14 - 21 (mot förfrågan)
Juni 21 - 28
Juni 28 - Juli 5
Juli 5 - 12
Juli 12 - 19
Juli 19 - 26
Juli 26 - Augusti 2
Augusti 2 - 9
Augusti 9 - 16 (Mot förfrågan)
Augusti 16 - 23
Augusti 23 - 30

Utflykter och tillköp

Utflyktspaket: 540 €
* Utflykt till inlandsisen i Kangerlussuaq (5 tim)
* Sightseeing i Sisimiut med buss (2 tim)
* Historisk stadsvandring i Sisimiut (2,5 tim)
* Båttur till Assaqutaq, en nedlagd by utanför Sisimiut (3 tim)
* Vandringstur till den gamla boplatsen Sermermiut i Ilulissat (2 tim)
* Valsafari i Ilulissat (3 tim)

Glaciäräventyr i Ilimanaq: 340 €
Med start i Ilimanaq åker ni ATV, speedboat och vandrar upp på glaciären! Vi har med oss matsäck på turen. Miniålder 12 år. Utflykten tar ca 8 timmar.

Kajaktur: 170 €
Inuiterna är de som uppfann kajaken. På den här kajakturen får du se stora isberg och med lite tur kanske även en val eller säl. Alla turer sker i stabila dubbelkajaker med en följebåt. Vi är ute och paddlar i minst 2 timmar på denna tur.

Om du har problem med rygg eller skuldror så kan du tyvärr inte följa med på denna tur. Miniålder 12 år.

I priset ingår transfer från och till World of Greenlands kontor i centrum, licensierad kajakinstruktör, säkerhetsinstruktion, lån av nödvändig kajakutrustning, kaffe och te.

Uppgradering boende (gäller när två delar rum)

Hotel Arctic
Superior: 60 € per person
Superior Plus: Mot förfrågan

Ilimanaq
Stuga Delux: Mot förfrågan

 

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Kangerlussuaq

  Flygavgång på morgonen från Köpenhamn till Kangerlussuaq med ankomst under förmiddagen. En guide möter upp på flygplatsen. Inkvartering på Hotel Kangerlussuaq, Informationsmöte med presentation av Kangerlussuaq.

  Om ni bokat utflyktspaketet så gör vi idag en tur till inlandsisen vid Point 660 ca 2,5 mil utanför byn. Vi kör med 4-hjulsdrivna specialfordon som tar oss genom det arktiska landskapet och delvis genom arktisk öken. Har vi tur ser vi även ren, myskoxe, fjällräv eller hare.

  Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor
 • Dag 2 och 3: Vistelse i Sisimiut

  Ankomst till Sisimiut med flyg och incheckning på Hotell Sisimiut. Informationsmöte med presentation av Sisimiut. Staden är Grönlands näst största med 5500 invånare. Vackert placerad i naturen med små färgglada trähus. Butikerna är samlade längs huvudgatan, där man också finner braettet, den lokala marknadsplatsen där de lokala jägarna och fiskarna säljer dagens fångst av fisk, säl, ren och fågel osv.

  Om ni köpt utflyktspaketet så gör vi första dagen en sightseeing med buss och en historisk vandringstur på Teleön, eller Sallinnguit som den heter på grönländska. Här har det bott människor de senaste 4000 åren och vi ser spår och lämningar. Tillsammans med guiden gör vi en vandring tillbaka i tiden.

  Dag två gör vi även för de med utflyktspaketet en båttur till den numera öde byn Assaqutaq, där förvisso en del hus numera används som sommarställe. Har vi tur så får vi även syn på val under båtturen.

 • Dag 4: Ilulissat

  Vi flyger idag till Ilulissat, isbergens stad. Ilulissat är det grönländska ordet för isberg och det gör staden verkligen skäl för. Här flyter enorma isberg i isfjorden innan de går på grund vid mynningen då det "bara" är 380 meter djupt där.

  Om ni köpt utflyktspaketet så är det idag en kulturhistorisk stadsvandring där vi får lära oss om stadens historia och utveckling samt de olika sevärdheterna. Vi gör även en vandring till den gamla boplatsen Sermermiut.

  På kvällen inkluderar vi en trevlig middag på Hotel Arctic.

  Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
 • Dag 5: Ilimanaq

  På eftermiddagen tar vi båten förbi isfjordsmynnningen med enorma isberg på grund, till byn Ilimanaq. Här checkar vi in i de mysiga stugorna med utsikt mot havet. Här kan man sitta och njuta av utsikten och se isberg och kanske en och annan val simma förbi.

  Restaurang KOKS kommer inte att finnas här 2024, men ni kommer fortfarande få mycket bra mat i byn – och ni kommer att äta den i den historiska byggnaden från 1751.

  Efter incheckning kommer ni att få veta mer om byn. Ilimanaq ligger 15 km söder om Ilulissat och har ungefär 50 invånare. Ilimanaq är en traditionell grönländsk by där den viktigaste sysselsättningen är jakt och fiske.

  Passa på att njuta av de vackra och avkopplande omgivningarna - kanske spana efter val från er veranda?

  OBS! Det ingår standardstugor i resans pris men det kan finnas möjlighet att uppgradera till Delux. Hör med oss om intresse.

  Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
 • Dag 6: Ilimanaq

  För de som inte bokat utflykten spenderar vi resten av tiden på egen hand innan vi åker tillbaka till Ilulissat vi halv fem.

  För de som valt utflykt som tillägg så gör vi kl 11:30 en 8 timmars utflykt. Vi startar med båt till Itilliup Ilua där vi släpps av vid en vid sandstrand. Härifrån använder vi oss av ATV till Tasiusaqfjorden där vi åker båt in till en plats med två glaciärer och inlandsisen. Vi intar vår medhavda matsäck innan vi tar oss upp på isen. Vi tar oss därefter tillbaka till Ilimanaq och åker båt till Ilulissat.

  Ilimanaq
 • Dag 7: Ilulissat

  Du kan välja att vandra längs Isfjorden, kan du se resterna av boplatser från tusentals år tillbaka. Du kan besöka brättet, konstmuseet, konsthantverkstan, eller bara njuta av tillvaron.

  Om ni köpt utflyktspaketet så är det idag en valsafari inplanerad. De vanligaste valarna i området är knölval, vikval och sillval. Även blåval och späckhuggare kommer ibland på besök.

  Som tillval kan ni även göra en guidad kajaktur på kvällen.

 • Dag 8: Flyg till Köpenhamn

  Flyg via Kangerlussuaq vidare till Köpenhamn.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Grönlandsresor
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
 • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.