Skip to main content

Svenska Pommern med Föreningen Norden, 5 dagar

Image: Wismar i Pommern

20 - 24 maj 2024
Följ med på denna vackra och historiskt intressanta resa till norra Tyskland. Pommern tillhörde Sverige från Westfaliska freden 1648 fram till 1815, en tidsepok som satte sin prägel på kultur, arkitektur och konst. Upplev några händelserika dagar med karakteristiska kritklippor, slott, kyrkor och pittoreska kurorter längs kusten. Vi provar öl, åker en tur med ånglok Rasender Roland och gör spännande dagsutflykter till olika öar med buss. Till Svenska Pommern räknades städerna Stralsund (UNESCO världskulturarv), Greifswald samt ön Rügen och under en viss period även ön Usedom. 
Detta är en resa i samarbete med Föreningen Norden. Alla är varmt välkomna!

Pris per person, del i twin: 22.980 kr
Enkelrumstillägg: 1.890 kr

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1 - 20/5: Wismar, Bad Doberan, Stralsund

  Vi flyger med SAS till Hamburg kl. 08.25. och anländer kl. 10.45.
  Vår guide, historikern Rainer Schwenke, välkomnar oss och tar oss direkt
  med på en tur till Hansastaden Wismar där vi även äter lunch. Vi tar del
  av den idylliska hamnmiljön, de slingrande kullerstensgatorna och den
  rika historien – bland annat 150 år under svenskt styre. Stadens gamla
  stadsdel är så sevärd att den till och med finns med på Unescos lista över
  världens kulturarv. Därefter beger vi oss till Doberaner Münster, ett gotiskt mästerverk från 1200 talet innan vi far vidare till Stralsund. Middag och övernattning på vårt hotell i Stralsund.

 • Dag 2 - 21/5: Greifswald, Stralsund

  Efter frukost beger vi oss till grannstaden Greifswald, en levande
  studentstad!. I dess domkyrka hittades en bok med hl. Birgittas
  uppenbarelser. Här besöker vi universitetsaulan som vittnar om de
  intensiva tysk-svenska kulturrelationerna under 1700-talet. Lunch och
  sedan bär det av till Stralsund, en viktig Hansastad under medeltiden. Den
  svenska tiden tog sin början när den katolske fältherren Wallenstein stod
  utanför stadens murar med sin här år 1628. Stralsund bad då Sverige om
  hjälp. Under de nästan 200 år som staden sedan skulle vara svenskt blev
  Stralsund förvaltningscentrum för svenska Pommern. På vår stadsrundtur
  följer vi alla historiska spår av denna spännande epok. Middag och övernattning på vårt hotell i Stralsund.

 • Dag 3 - 22/5: Rügen

  Idag går färden till ön Rügen, känd för sin vackra natur och sina fashionabla kurorter. Vi ser Carl Gustav Wrangels slott Spyker, besöker de berömda kritklipporna och åker sedan vidare till mastodont- bygget Prora (3:rikets stora fritidsanläggning -tänkt för 20.000 gäster samtidigt) numera moderna semesterbostäder. Lunch. Vi fortsätter till Rügens främsta badort Binz där vi kan strosa runt lite på egen hand. Därefter åker vi med smalspårsbanan “Rasender Roland“ till Putbus, den vita staden. Vi fortsätter till öns bryggeri. Här äter vi middag och vi får prova på två olika ölsorter- för vad vore Tyskland utan öl? Efteråt åker vi tillbaka till Stralsund med övernattning.

 • Dag 4 - 23/5: Usedom

  Idag beger vi oss iväg till ön Usedom med sina milsvida stränder. På vägen dit passerar vi Eldena klosterruin som redan Caspar David Friedrich målade på sin tid. År 2024 firas hans 250 födelsedag. Vi besöker Peenemünde, där Gustav II Adolf i spetsen för de svenska trupperna landsteg i samband med Sveriges inträde i trettioåriga kriget. Under andra världskriget fanns här de tyska truppernas raketforskningsstation.
  Lunch under loppet av dagen. Vår dag på Usedom fortsätter till Heringsdorf, den kejserliga kuststaden berömd för sina vackert utsmyckade historiska herrgårdar, varav många byggdes av den tyska kejsarfamiljen. På 1800-talet blev det en exklusiv destination för konstnärer, musiker och aristokrater. Vidare till vattenslottet Mellenthin. Johan Oxenstierna var ägare här under mitten av 1600-talet. Här finns en autentisk kyrka och vi äter vår avskedsmiddag på slottet. Övernattning i Stralsund.

 • Dag 5 - 24/5: Hamburg-hemresa

  Efter frukost check ut från hotellet. Väl i Hamburg hinner vi med en sista stadsrundtur innan vi beger oss till flygplatsen. Vi flyger hem med SAS kl. 15.40 och landar kl. 19.25 på Arlanda. Välkomna hem!

Karta

Kontakta oss
Adress:
Grönlandsresor
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
 • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.