Skip to main content

Den stora rundresan, 15 dagar (1120)

Den stora rundresan med guide är en kontrasternas resa. Vandring i stillhet och i orörd natur. Besök i små byar, jaktsamhällen och upplevelse av modernt stadsliv. Gröna fjäll och isberg. Blommor och kalla glaciärer. 

Liksom tidigare inkluderar vi Eqi som ligger vid den stora glaciären Eqip Sermia som har en vinkelrät hög kant ca 5km bred där isberg konstant kalvar. Vi kommer att sova två nätter i små övernattningsstugor i dubbelrum. Det finns många varierande bra och trevliga turer att gå i området och vi kommer att vandra fram till själva glaciären.

I Ilimanaq bor vi i nybyggda, komfortabla stugor. Vi kommer nära lokalbefolkningen som lever i samklang med naturen och utan det moderna livets stress. I Ilimanaq så har den berömda stjärnkrogen KOKS flyttat in i ett av de nyrenoverade 1700-talshusen. KOKS är från Färöarna och har där två stjärnor i Michelinguiden och har tidigare blivit vald till Nordens bästa restaurang. Vi äter på KOKS men för att få stjärnmiddag så uppgraderar ni med att inkludera provsmakningsmenyn.

Vi kommer att besöka Ilulissat där det är svårt att titta sig mätt på de jättelika isbergen i Isfjorden. Det kommer sen att göras en vandring till den gamla boplatsen Sermermiut, där vi om vädret tillåter äter vår lunch medan vi tittar ut över de jättelika isbergen och inser naturens storhet.

Vi gör även ett besök i huvudstaden Nuuk, som är ett modernt centrum som växer hela tiden.
 
På resan kommer vi att röra oss i gamla vikingabygder i Södra Grönland och besöka ruinerna från Erik den Rödes gård och se spåren av det gamla biskopssätet Gardar.
 
Vi kommer med hjälp av vår guide att under dessa 15 dagar uppleva det mesta av Grönland av i dag när det gäller kultur, stadsliv och natur.

Avgångar 2024
Juni 15 - 29
Juni 29 - Juli 24
Augusti 10 - 24 *)

*) = Garanterad avgång

Utflykter och tillköp

Provsmakningsmeny på KOKS - 2 Michelin-stjärnor: 340 € (ej dryck)
Uppgradera din middag i Ilimanaq till en provsmakningsmeny. KOKS som ursprungligen håller till på Färöarna gör troligen sin sista säsong på Grönland innan de flyttar tillbaka. De har två Michelin-stjärnor och har fått utmärkelsen Nordens bästa restaurang. Dryck ingår inte men det finns både matchande vin- och juicepaket du beställer på plats.

Båttur till isfjorden (2½ tim): 95 €
Isbergen som kommer ut från isfjorden är mäkta imponerande. De kan vara av halva Kebnekaises storlek när de kalvar från glaciären och när de kommit fram till mynningen så går de på grund då det bara är runt 200 meter djupt. Att uppleva dem med egna ögon och i det fantastiska midnattssolens sken ger minne för livet. Vi seglar i lite mindre båtar.

Valsafari i snabb båt (3½ tim): 165 €
Vi färdas i en av de snabbare båtarna vilket gör att vi snabbar kan ta oss till områden där valar dyker upp.

Utflykt till varma källorna i Uunartoq (4½ tim): 230 €
Dag 5. Vi gör en båttur till de varma källorna vi Uunartoq. Här kan du ta ett bad i 38-gradigt vatten och se isbergen flyta förbi. Turen är på ca 4½ timme totalt fördelat på 1½ båttur till källorna, 1½ timmes besök och sedan tilbaka med båten. Vi åker normalt med snabba targa där du sitter bekvämt innomhus.

Fånga din egna middag: 195 €
Dag 7. Vid halv fyra på eftermiddagen seglar vi ut ur Nuuks hamn mot Qooqquts restaurang Nuan'. Det här dock inte ett vanligt restaurangbesök. Vi seglar genom det massiva fjordsystemet innanför Nuuk, vilket är det näst största fjordsystemet i världen. Vi passerar några av världens äldsta berg på vägen - 3,5 miljarder år gammalt. I Qooqqutfjorden så gör vi ett stopp för att fånga vår lunch. Vi fiskar på djupt vatten och hoppas att få upp uer och torsk. Qooqqut ligger vackert i en dal omgärdat av berg uppemot 2000 möh. Här finns en del fornlämningar från vikingatiden och t.o.m. en liten "granskog". Medan kocken tillagar er nyfångade fisk så kan ni göra en liten vandring i de vackra omgivningarna. Vi lämnar Qooqqut så att vi är tillbaka till Nuuk vi 21-tiden.

Glaciäräventyr vid Tasiusaq bakom Ilimanaq (8 tim): 340 € (inkl lunch)
Vi startar med att färdas med båt några kilometer innan vi byter till ATV (fyrhjulingar) tills vi når Tasiusaqfjorden. Härifrån tar vi oss med båt till glaciären. Vi kommer att gå med stegjärn så tänk på att ha kängor med bra sula som det går att använda till stegjärnen.

Uppgradering boende (gäller när två delar rum)

Hotel Arctic
Superior: 40 € per person
Superior Plus: Mot förfrågan

Eqi
Komfortstuga: Mot förfrågan
Komfortstuga Delux: 110 € per person

Ilimanaq
Stuga Delux: 25 € per person
 

Preliminära flygtider:
Avresa Keflavik 17:30 ankommer Narsarsuaq
Avresa Ilulissat ankommer Keflavik 15:45

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Narsarsuaq

  Från Reykjaviks internationella flygplats Keflavik flyger vi till Narsarsuaq på Sydgrönland. Narsarsuaq ligger mycket vacker inbäddat bland berg, glaciärer, isfjordar och vikingaruiner och har numera ett välutvecklat lantbruk.

  Vi bor på Hotel Narsarsuaq, som ligger nära Kujataa - UNESCO Världsarv, och med den storslagna naturen utanför ditt fönster. Efter incheckning så kan de som känner för det följa med på en vandring upp till Signalhöjden. Därifrån får vi en hissnande utsikt över Brattahlid, flygplatsområdet och inlandsisen. För de som inte vill gå hela vägen upp väntar en fin utsikt även en bit upp.

  Till kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet (drycker ej inkluderade).

 • Dag 2: Qassiarsuk / Brattahlid och Igaliku

  På morgonen så startar vi med en båttur till Qassiarsuk som ligger i botten av Tunuliarfikfjorden, på det ställe som Erik den Röde slog sig ner när han år 985 upptäckte detta gröna land. Vi besöker ruinerna av Erik den Rödes boplats Brattahlid samt rekonstruktionerna av hans långhus samt hans fru Thorhildes kyrka. Bägge rekonstruktionerna uppfördes år 2000 i samband med Leif den Lyckliges upptäckt av Amerika samt kristendomens införelse till Grönland år 1000. På rundvisningen får man en inblick i livet på Sydgrönland för 1000 år sedan.

  Vi fortsätter från Qassiarsuk med båt till Itilleq, varifrån vi vandrar ca en timme till Igaliku. Bagagetransport är ordnad så vi slipper hantera det. Fårhållarbyn Igaliku ligger fantastiskt vackert i botten av Igalikufjorden omgiven av gröna marker och branta kala berg i bakgrunden. Här hade vikingarna sitt biskopssäte Gardar. Resterna av biskopsgården och den lilla kyrkan ligger idag synlig mellan byns hus och köksträdgårdar. Idag har Igaliku ca 40 invånare som till huvuddelen ägnar sig åt får uppfödning. Vi inkvarteras på byns vandrarhem och kan se fram emot 2 dagars vistelse i en fantastisk omgivning.

  Båda områdena ligger inom UNESCO's världsarvsområde Kujataa.

 • Dag 3: Igaliku

  Idag gör vi en vandring med reseledaren och det troliga valet blir en tur nord om byn till en utkikspunkt över Qooroq isfjord och inlandsisen i bakgrunden. På vägen kommer vi även förbi en liten sjö där det finns möjlighet att hitta månsten. Det finns även alternativa vandringsturer som t.ex. vattenfallet eller till Nulukfjället. Vilket vi väljer avgörs främst av vilka väderförhållanden som råder.

 • Dag 4: Hvalsey och Qaqortoq

  Idag tar oss båten till Qaqortoq via Hvalsö, där man kan se fornlämningar av bl.a. en gammal kyrka. Den sista skriften från vikingarna på Grönland kom från denna kyrka. Det var om ett bröllop som ägde rum här 1408. Efter detta vet ingen vad som hände med vikingarna eller nordborna som de också kallades.

  Vi ankommer till Qaqortoq tidig eftermiddag och inkvarteras på Hotel Qaqortoq som ligger med en fin utsikt över hamnområdet. Runtom på hotellet är det fina konstverk gjorda av lokala konstnärer. Efter incheckningen ger vi oss iväg på en stadsvandring. Den här vackra staden ligger mellan Qaqortoqfjorden och den stora insjön Tasersuaq. Husen i staden och vackra blomsterängar och örter är ett fint inslag på vandringen tillsammans med den lilla fontänen som byggdes 1930 samt stenskulptursamlingen "Sten och Människa" som är spridd runt i byn.

 • Dag 5: Qaqortoq och Uunnartoq

  Idag kan du, antingen på egen hand eller tillsammans med reseledaren, utforska staden än mer och det finns gott om saker att se och uppleva. På turistkontoret kan du få reda på var alla skulpturer som är inmejslade i bergen är belägna. Du kan ta en tur över älven och besöka brättet, den lokala handelsplatsen för de lokala jägarna där dagens fångst finns till försäljning. Här finns även stadens museum som byggdes 1804 som också är stadens äldsta hus.

  Tips! Du kan också ta en båttur till Uunnartoq och ta ett bad i de varma källorna som ligger omgärdade av branta höga berg. Det är en speciell känsla att ligga i 30° vatten och se isbergen flyta förbi! På den 2,5 timmar långa båtturen så finns det chans att få syn på val. Bokas som tillval i samband med att ni bokar resan.

  På kvällen beger vi oss med kustskeppet Sarfaq Ittuk på vår färd mot huvudstaden Nuuk. Middag ombord.

 • Dag 6: Färd med kustskeppet

  Nu kan ni koppla av och njuta av sceneriet från naturen där vi åker mellan isberg och berg. Håll utkik efter valar, sälar och njut av den vackra omgivningen. Vi gör stopp på vår väg vid olika bygder där vi får en uppfattning på hur en grönlänning av idag bor.

 • Dag 7: Nuuk

  När vi kommer fram till Nuuk runt 07:30 så checkar vi in på det fyrstjärniga Hotel Hans Egede centralt beläget i Nuuk. Vi äter frukost på hotellet.

  Reseledaren arrangerar en sightseeing där ni får se huvudattraktionerna i stan som t.ex. nationalmuseet som har en stor etnografisk samling från alla inuitiska kulturer och här finns även de berömda mumierna från Qilakitsoq. Vi besöker även kulturhuset Katuaq och gamla stan med med statyn av Hans Egede som tittar ut över den gamla hamnen. Här finns i vattnet även statyn av havets moder som täcks olika mycket beroende på tidvattnet.

  Du märker att du kommit till en riktig storstad med ca 17500 invånare och massor av trafik. Allt är förstås relativt. Huvudstaden ligger omgiven av en vacker natur och som i övriga Grönland så lever invånarna i samklang med naturen men med massor av influenser från det moderna samhället. Det finns också ett konstmuseum där bl.a. den berömde grönländske konstnären Emanuel A. Petersen (1894-1948) har många verk utställda.

  Tillköp: Utflykt till Qooqqut - Fånga din egen middag.
  (Tillval som måste bokas i förväg hemifrån)
  Kl 15:30 seglar vi ut ur Nuuks hamn mot Qooqquts restaurang Nuan'. Det här dock inte ett vanligt restaurangbesök. Vi seglar genom det massiva fjordsystemet innanför Nuuk, vilket är det näst största fjordsystemet i världen. Vi passerar några av världens äldsta berg på vägen - 3,5 miljarder år gammalt. I Qooqqutfjorden så gör vi ett stopp för att fånga vår lunch. Vi fiskar på djupt vatten och hoppas att få upp uer och torsk. Qooqqut ligger vackert i en dal omgärdat av berg uppemot 2000 möh. Här finns en del fornlämningar från vikingatiden och t.o.m. en liten "granskog". Medan kocken tillagar er nyfångade fisk så kan ni göra en liten vandring i de vackra omgivningarna. Vi lämnar Qooqqut så att vi är tillbaka till Nuuk vid 21-tiden.

 • Dag 8: Ilulissat - isbergens stad

  Idag tar vi flyget till isbergens stad Ilulissat. Vi checkar in på det flotta Hotel Arctic som ligger med en härlig utsikt över fjord och stad. På eftermiddagen tar reseledaren er med på en stadsvandring och berättar om det moderna stadsliv som finns i kontrast med det traditionella jakt och fiske som fortfarande existerar till fullo. På dagens program står det även en vandringstur till den över 4000 år gamla boplatsen Sermermiut som ligger med vacker utsikt över isfjorden. Inte förrän Ilulissat, eller Jakobshamn som den då hette, hade funnits i över 100 år flyttade de sista Sermermiutborna till Jakobshamn på 1850-talet.

  Om ni bokat båttur till isfjorden (tillval) så äger den rum ikväll.

 • Dag 9: Eqi

  Med båt tar vi oss idag 80 km norr om Ilulissat, till den kalvande glaciären vid Eqi. På vägen dit har vi stora chanser att se sälar och olika valarter. I dessa farvatten finns knölval, grönlandsval, vikval, späckhuggare och även jordens två största varelser sillval och blåval har här siktats. Framme vid Eqi seglar båten tätt upp mot den imponerande glaciärfronten som bryter ner i havet. Vi hör hur isen bryts sönder inne i glaciären, det låter som blixt och åska och förhoppningsvis så får vi se på några kalvningar ner i havet också. Även om glaciärväggen bara är ca en tiondel så hög som den i Ilulissats isfjord så är det imponerande med en ca 80 meter hög isvägg och framförallt gör det att vi kan komma så tätt inpå med vidbehållen säkerhet.

  Vi tar oss iland och checkar in i en egen stuga där vi kan sitta på verandan med den mest vidunderliga utsikt. Betänk att stugorna ligger mitt ute i vildmarken så det finns inget rinnande vatten eller vattentoalett, men vi bor bekvämt med riktigt bekväma sängar och delad dusch och toalett. Det finns en gasolvärmare för rummet och stearinljus till belysning (men solen lyser upp större eller hela delen av dygnet beroende på när ni reser). Alla måltider serveras i Café Victor som är en trevlig samlingsstuga. Reseledaren berättar om de olika vandringsmöjligheterna i området, bl.a. till lagunen och moränen varifrån man har en mycket fin utsikt över Eqi-glaciären. Det finns många olika vandringsalternativ att välja mellan, eller så sätter ni er ned och bara njuter av tillvaron.

  Det går dock att uppgradera boendet till komfortstuga eller ett steg till, till en komfortstuga delux.

  Standardstuga
  Standarstugorna har en dubbelsäng och två mindre sängar som kan användas om ni är ett sällskap på tre eller fyra personer som vill bo tillsammans. Standardstugorna har fått nya delade dusch och toaletter.

  Komfortstuga
  Komfortstugorna är utrustade med dubbelsäng och soffa. Det finns även ett privat badrum.

  Komfortstuga Deluxe
  De nya komfortstugorna Deluxe ligger längst fram mot vattnet så det finns inget som stör utsikten mot glaciären och har stora panoramafönster som vätter ut mot fjorden. Stugorna har privata badrum med golvvärme uppvärmd av solenergi.

 • Dag 10: Eqi och vandring till moränen

  Dagen till fritt förfogande i Eqi. Ett tips är att göra en vandring till moränen som ligger vid glaciären. Vandringen är ganska lätt men lite bergig terräng och en liten bäck ska passeras (kan variera i storlek).

 • Dag 11: Norrskensstugorna på Hotel Arctic

  Mitt på dagen tar vi båten tillbaks mot Ilulissat dit vi anländer sen eftermiddag där vi återigen checkar in på vårt hotell. Vi kommer dock inte att bo i samma rum som vi hade innan Eqi, nu flyttar vi in i norrskensstugorna för två nätter. Stugorna är på 20 kvm och är bra utrustade och har en fantastisk vy ut över Diskobukten. Stugorna är döpta efter norrskenet som syns på vinterhalvåret men det ger även en fin vy på sommaren.

  Solen går aldrig ner från slutet på maj till andra halvan av juli, men även dagar utanför dessa så är solen uppe många timmar och ger det fascinerande vackra ljuset på nätterna.

 • Dag 12: Valsafari

  Ilulissat på egen hand. Passa på att besöka hantverkstaden och köp ett minne att ta med hem. Kanske en tupilak eller något av de vackra klädesplaggen? Ni kan också besöka brättet - den lokala marknadsplatsen för stadens jägare. Eller bara njuta av tillvaron och promenera längs isfjorden, ta en fika på något café med fin utsikt.

  Om ni bokat valsafari så är det idag den äger rum. Det finns 15 olika arter av valar runt Grönland. Här på sommaren ser vi oftast knölvalar, vikvalar och sillvalar men även späckhuggare och grönlandsvalar är inte så ovanliga. Vi är i ständig radiokontakt med fiskare och jägare och kan med vår snabba båt ta oss till de områden där valarna befinner sig.

 • Dag 13: Ilimanaq och restaurang KOKS

  Vi seglar till den lilla bygden Ilimanaq som ligger söder om Isfjorden. Vi passar på att se lite närmare på de gigantiska isbergen på vår färd. Det gamla namnet för byn på danska var Claushavn, döpt efter en holländsk valfångare Klaes Pietersz Thorp som jagade här mellan 1719-1732.

  Under sommarhalvåret så håller flera knölvalar till i området och har ni tur så kan ni t.o.m. se några från er stuga.

  I Ilimanaq så finns ett par av de äldsta husen på Grönland. De två huvudbyggnaderna är från 1700-talet och har fått en mycket noggrann och kostsam renovering och fungerar nu som reception, restaurang och museum. (De två svarta husen på bilden nedanför). Kyrkan i byn är byggd 1908.

  Vi bor i nybyggda stugor med utsikt över fjorden. Er privata stuga har två våningar med sängarna på övervåningen. På första våningen har ni vardagsrummet varifrån ni kan njuta av utsikten, ni kan även göra det utomhus på er privata veranda.

  Efter incheckning kan ni följa med på en liten promenad genom bygden.

  Vi avslutar dagen med en middag i den historiska byggnaden från 1751 som nyligen genomgått en mycket påkostad renovering. Här huserar numera stjärnrestaurangen KOKS (2 stärnor i Guide de Michelin) som flyttat hit från Färöarna. Om ni vill kan ni uppgradera till en provsmakningsmeny. Viktigt att detta bokas så snart ni bokat resan då det brukar vara svårt att få plats. Tillhörande juice- eller vinpaket beställer ni på plats.

  Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
 • Dag 14: Glaciäräventyr och avskedsmiddag

  Vi äter frukost i restaurangen och har sedan möjlighet till ett riktigt äventyr - Glaciäräventyr vid Tasiusaq (tillval). Båten tillbaka till Ilulissat avgår preliminärt vid 17:30-tiden.

  På kvällen har vi en gemensam avskedsmiddag på Hotel Arctic (ej dryck).

  Bilden nedanför visar utsikten från stugorna i Ilimanaq.

 • Dag 15: Hemfärd

  Idag är det hemresa och vi flyger tillbaka till Reykjavik.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Grönlandsresor
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
 • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.