Skip to main content

Ilulissat - isbergens stad + Kangerlussuaq, 8 dagar (1111)

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor
Foto: Monica Larsson, Grönlandsresor
Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Kontrasterna på Grönland kommer verkligen till sin rätt på sommarmånaderna. Isberg som skiftar från kritvitt till turkos inramas av berg i brunt och grönt. I dalarna ligger mattor av prästkragar och nationalblomman niviarsiaqs (praktmjölke på svenska) lila färg. På den här resan vistas vi i två orter. Först besöker vi inlandsbygden Kangerlussuaq där vi har möjlighet att komma upp på den väldiga inlandsisen. Nästa anhalt är Ilulissat, isbergens stad, Grönlands tredje största stad med nästan 4500 invånare och lika många hundar som ligger vid den stora isfjorden med sina gigantiska isberg.
 

Ilulissat betyder isberg på grönländska. Det kommer inte som någon överraskning för dem som har besökt staden. Ilulissat ligger vackert beläget vid mynningen av den 50 km långa isfjorden. Kangiaglaciären fyller på fjorden med stora isberg och är den mest isbergsproducerande glaciären på norra halvklotet.

Det bor cirka 4500 människor i Ilulissat och nästan lika många slädhundar. Detta vittnar om hur viktig slädhunden fortfarande är som transportmedel, t.o.m. i en modern stad som Ilulissat. De många fiskebåtarna och trålarna vittnar också om fiskets vikt för staden.

Kangerlussuaq betyder "den långa fjorden" och längst in i den 16 mil långa fjorden ligger staden som tidigare var en amerikansk flygbas. Området är rikligt på djur och det finns över 5000 myskoxar och fina fiskevatten i området. Den mäktiga inlandsisen ligger endast en kort bilfärd bort.

Datum 2024
Hotellvistelse (Pris från 2825 euro per person)

Maj 24 - 31
Maj 27 - Juni 3
Maj 31 - Juni 7
Juni 3 - 10
Juni 7 - 14
Juni 10 - 17
Juni 14 - 21
Juni 28 - Juli 5
Juli 5 - 12
Juli 8 - 15
Juli 12 - 19
Juli 19 - 26
Juli 22 - 29
Juli 26 - Augusti 2
Juli 29 - Augusti 5 (Mot förfrågan)
Augusti 2 - 9
Augusti 5 - 12
Augusti 9 - 16 (Mot förfrågan)
Augusti 16 - 23
Augusti 19 - 26
Augusti 23 - 30
Augusti 26 - September 2 (Mot förfrågan)
Augusti 30 - September 6
September 2 - 9
September 6 - 13
September 9 - 16
September 13 - 20

Vandrarhemalternativet
Juni 3 - 10
Juli 1 - 8
Juli 29 - Augusti 5
Augusti 5 - 12
September 2 - 9 

Tillval
Utflyktspaket med 6 utflykter: 755 €

Detta utflyktspaket ger dig möjlighet att uppleva naturen runt Kangerlussuaq med rikt djurliv och vacker natur samt möjlighet att komma upp på den gigantiska inlandsisen som täcker ca 85% av Grönlands yta. Du kommer även ut på båt i midnatssolens sken till Ilulissat Isfjords mynning där de gigantiska isbergen gått på grund. Du ger dig även ut på en valsafari, en heldagstur till den kalvande glaciären vid Eqi och en vandring till den gamla boplatsen Sermermiut som ligger vackert vid isfjorden.

Paketet innehåller:
• Utflykt till inlandsisen vid Kangerlussuaq, Point 660 (ca 5 tim)
• Båttur till isfjorden (ca 2½ timmar)
• Dagstur till den kalvande glaciären vid Eqi (ca 6-12 timmar)
• Vandring till den gamla boplatsen Sermermiut (ca 2 timmar)
• Valsafari (ca 3½ timmar)
• Stadsvandring i Ilulissat (ca 2 timmar)

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Kangerlussuaq

  Avgång med flyg från Köpenhamn till Kangerlussuaq. Inkvartering på hotellet (eller Old Camp om vandrarhemsalternativet är bokat). Informationsmöte. Resten av dagen disponeras fritt men vi rekommenderar en tur upp till inlandsisen (ingår i utflyktspaketet).

 • Dag 2: Vidare till Ilulissat

  Vi flyger nu vidare till isbergens stad Ilulissat. Passa på att under den 45 minuter långa flygfärden se ut över landskapet och isfjorden när det närmar sig inflygning.

  Vi checkar in på Hotel Arctic som ligger med en fantastik utsikt mot isfjorden eller hamnen. Efter incheckning håller den lokala guiden ett informationsmöte och berättar om Ilulissat och vad man kan göra här.

  Ni som valt vandrarhemsalternativet bor i Petrines hus. Där det finns möjligheter att laga sin egen mat.

 • Dag 3 - 7: Ilulissat med många alternativ

  Dagarna disponeras fritt, använd t ex tiden till utflykter och kortare vandringsturer. Starta exempelvis med en guidad ”byrundtur” (ingår i utflyktspaketet), du får då del av stadens historia och kommer runt till de flesta intressanta platserna. Du kan heller inte undgå att se, och speciellt höra, alla stadens slädhundar under tiden i Ilulissat.

  Dagarna innehåller riktigt många turer att välja mellan. En tur till Sermermiut, tidigare boplats, rekommenderas. Sermermiut ligger vid Isfjorden och man blickar från land ut mot de stora isbergen. Turen kan göras på egen hand eller med guide. (Ingår i utflyktspaketet)

  Att ta en båttur ut på själva Isfjorden rekommenderas också starkt, att komma nära inpå isbergen är en otrolig upplevelse. (Ingår i utflyktspaketet).

  Det är också en upplevelse att gå en tur nere i fiskehamnen, där det ofta är full aktivitet. Gå förbi ”brættet” –den lokala marknaden - där urvalet av kött och fisk hela tiden varierar. Ta en tur förbi systugan, där olika produkter av skinn, päls och tyg säljs. Vissa butiker säljer traditionellt grönländskt konsthantverk av exempelvis horn och tand. Unna dig själv att äta på de bra restauranger som finns i stan, där man kan prova det lokala grönländska köket.

  En dagstur till den kalvande glaciären vid Eqi är också en uppskattat utflykt. Här kommer ni nära en glaciär med en isvägg ca 80-90 meter hög. Ni hör hur isen brakar och det låter som blixt och dunder och när isen ramlar ner i vattnet så frigörs en mängd syre som varit pressat av isen i tusentals år och man hör hur det bubblar i vattnet. (Ingår i utflyktspaketet).

  En valsafari är även en tur som ingår i utflyktspaketet och här ovan ser vi en val simmande bredvid ett isbergs isvägg.

 • Dag 8: Hemresa

  Avgång under dagen med flyg till Kangerlussuaq för vidare färd till Köpenhamn där vi landar sent på kvällen eller tidigt på morgonen dagen därpå.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Grönlandsresor
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
 • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.